Válás, lakásprobléma


lacirek # 2004.08.31. 14:43

Kedves Olvasó!

Az alábbi esethez kérek hozzászólást:
1999-ben elváltam, a bíróság a lakást közös használatban megosztotta, 50-50% tulajdoni hányad meghagyása mellett." gyerek után fizetek 20-20% gyerektartást, a lakást melyhez üzlethelyiség is tartozik, nem a bírósági ítéletnek megfelelően használjuk. Ez közös megegyezés alapján van így.A volt feleségemmel és jelenlegi élettársával él 2 közös gyermekünk és előző élettársától született kisleánya. Én nem élek a lakásban jelenleg,mert az állandó veszekedések miatt ez lehetetlen.Nem mondtam le a lakás tulajdonjogáról és használati jogáról sem, a volt feleségemmel írásos megállapodásom van ügyvéd előtt,hogy a házat eladjuk közösen. (erről a bíróság nem rendelkezett)A megállapodás ellenére nem hajlandó az eladásba belemenni, mert úgymond ki akarom rakni az utcára, holott a közös eladásban megegyeztünk.Én jelenleg nem élek ott, de néha hazamegyek rövid időre.
Az lenne a kérdésem milyen módon tudnám gyakorolni a lakással kapcsolatos jogaimat és milyen módon tudnám rákényszeríteni a magállapodás betartására??
Köszi:lacirek

gizmi # 2004.08.05. 15:26

Sziasztok!
Van egy kis problémám és szeretném, ha ebben a segítségemre lennétek! A szüleim 20 éve házasok, én 20 vagyok, öcsém 19, és mostanra apuval a kapcsolatunk mindhármunknak megromlott. Senki nem jön ki vele és anyukám már a váláson gondolkodik. De nehéz helyzetben van, nem tudja, hogy mit tegyen. Van egy lakásunk (nem megosztható), ami anyu és apu nevén van (50-50%) és van egy telkünk, ami apu, az öcsém és az én nevemen van (apu:50%, öcsi+én:25-25%). El szeretnénk költözni, de a lakás eladása nélkül nem tudjuk a költségeket fizetni. Viszont apu nem biztos, hogy beleegyezik a lakás eladásába. Az lenne a kérdésem, hogy a bíróság válás esetén mire kötelezheti őt, ill. minket (pl.: gyerektartás, szülőtartás, vagyonelosztás). Előlre is köszönöm a segítséget!!!