Többlethasználat - sürgős!


derill # 2004.08.31. 08:31

Vannak rá BH-k. Ezek Birósági Határozatok, melyek egyedi ügyekben születnek, és bár Magyarországon nincs precedensjog, figyelembe veszik a biróságok, és nem hoznak ezzel ellentétes döntéseket.

A többlethasználati dijat akkor szokták csak megállapitani, ha bizonyitható, hogy a másik fél kizárta, vagy valamilyen más módon lehetetlenné tette a lakás használatát - például zárat cserélt, és nem adta oda a kulcsot, stb.
Az ügyvéded tudja hol (CD jogtár döntvénytárban), található néhány BH erre vonatkozóan, sőt arra is, hogy ha Te többlethasználati dijat kérsz, de a feleséged nem tudott használni helyiségeket, mert ott a Te holmijaid voltak, akkor ő meg tárolási dijat kérhet cserébe - erre is született BH.
A megegyezés tehát a legjobb megoldás.

Az ügyvéded azért bizonytalan, mert bizonyitani kell, hogy Te nem tudtál visszamenni a lakásba, és ez nem biztos, hogy sikerülni fog. Bizonyitani kell azt is, hogy nem önként mentél el a lakásból, hanem kizártak, vagy legalább is lehetetlenné tették a visszatérést (pl. két "szekrényajtó" vigyázott a házra).

Egy ügyben épp áprilisban nyerte meg egy ismerősöm a pert, amiben a felesége kért tőle többlethasználati dijat. A tényállás hasonló, mint nálad. Tehát próba-szerencse, de ha veszitesz, perköltségben sok, tehát meggondolandó.

Tutucs tanácsa szintén, szerintem egyáltalán nem olyan egyértelmü a dolog, hogy jár, a Te ügyedben ugy látom, nem fogják megitélni, legalább is az alapján, amit leirtál. Az árveréssel történő lakásértékesitésnél pedig soha senki nem jár jól, mert a tényleges értékének akár a feléért is árverezhetik, akkor már jobban jártok, ha piaci áron adjátok el, és feleztek. Õ valószinüleg a közös tulajdon birósági uton történő megszüntetésére gondolt, de ezt én a helyedben átbeszélném az ügyvédemmel, és őszintén szólva, én sosem mennék bele ilyenbe, csak ha tényleg semmi más lehetőség nincs, hiszen tuti veszitek rajta pár milkót, még talán egy kedvezőtlen megegyezéshez képest is.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

df99 # 2004.08.25. 07:11

Köszönöm a gyors választ!
Azért kérdeztem a fórumot, mert az ügyvédem sem biztos, hogy megítélik, a volt feleségem ügyvédje pedig természetesen elutasítja az igényem. Részben azzal, hogy önként mentem el, részben azzal, hogy nem is használta a teljes ingatlant.
Persze mindkettő állítás ellenkezője igaz.
Jelenleg még nincs per folyamatban, a közös megegyezést gyúrjuk, de elég távoliak az álláspontok.

Vajon miért bizonytalan az én ügyvédem az ítéletben? Van erre valami paragrafus, ill. itélkezési gyakorlat?

Zoltán György # 2004.08.24. 11:19

Jár a többlethasználati díj!
Ha nem akar fizetni -nem tud, nincs miből-, akkor most 5 évig te használd a házat a gyerekeiddel ellenszolgáltatás nélkül.

A másik megoldás, hogy a ház tekintetében kéred a közös tulajdon, árveréssel való megszüntetését, ahol megváltod a bíróság által meghatározott áron az Õ részét!
Rosszabbik esetben pénzhez jutsz...

df99 # 2004.08.24. 10:50

Tisztelt fórum!

Egy szokványosnak mondható témában kérek segítséget, melynek rövid története a következő.

Hosszú, de nem minden feszültségtől mentes házasságból menekültem el, immár 5 éve. Hátrahagytam közös házunkat, szinte csak egy bőröndnyi ruhát vittem magammal. Jó egy évnyi láthatási gondok és egyebek után két nagyobb gyerekekem (13-15) utánam szökött, s így az egyszobás albérletem nagyobbra kellett cserélnem. Időközben lezajlott a válóper-gyerektartás és elhelyezés röpke 3 év alatt. A vagyonmegosztást nem kértem, mert akkor ma sem lenne döntés a gyerekekről. A két nagy immár 17-19 hozzám került, igaz kellett hozzá pszichiátriai és pszihológusi vizsgálat, mely a másik felet nem tartotta stabil háttérnek, a legkisebb (4) azonban nem került hozzám, mivel csak a nagyok tudták ezt követelni. Mi hárman azóta is albérletben, az immáron volt házastárs a kicsivel a 130m2 családi házban.
Természetesen ki is zárt, de amúgy sem akar egyikőnk sem még csak az utca közelében sem lakni, hiszen a viszony továbbra is feszült. Évekig csak én és a velem lévő gyerekek tartottuk a kapcsolatot a másik fél szüleivel is. (Ez is jellemző példa)
Mára eljutottam odáig, hogy osszuk meg a vagyont. A házon kívül van mégy egy vitatott értékű üzletrész is, de aktuálisan a következőben kérem valaki hozzáértő
és/vagy tapasztalt véleményét.
Az eltelt öt évben nem állt módomban a házamat használni, ráadásul a gyerekeknek sem, az ő személyes dolgaik is ott maradtak.
Véleményem szerint nekem jár többlethasználati díj.
Az ellendoldal azzal védekezik, hogy önként mentem el, ő még vállni sem akart.
Az igaz, hogy önként menekültem el, és a gyerekek is, de azért van néhány száz oldalnyi peranyag, amiből kitűnik, a közös használatnak semmi esélye és értelme nem lett volna.

Van-e valakinek precedens ügye?