Apasági nyilatkozat


vacskamati78 # 2013.10.29. 17:02

Én most intéztem apaságit, szülés előtt, nem a vérszerinti apával és a kutya nem kérdezte hogy biológiailag ki az apa csak aláírtuk a papírokat

pazs # 2013.10.29. 16:53

És amikor elmentek nyilatkozni, nem fogják megkérdezni, hogy de ugye tényleg te vagy-e a biológiai apa, ha az anya is ezt nyilatkozza.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.29. 14:14

A biológia apaság tulajdonképpen nem teremt anyagi jogot, eljárási - perlési - jogot is csak akkor, ha az apaság nincs betöltve. Az elismerő nyilatkozat pedig betöltené. Úgy már csak a gyámhatóság hozzájárulásával lehetne pert indítani, az meg miért járulna hozzá?

Tafatafa # 2013.10.29. 06:58

A kérdés az, hogy az apasági elismerő nyilatkozat tételéhez szükséges-e a biológiai apa beleegyezése? Vagy megtehetem ezt az ő tudta nélkül? Mi van, ha ő nem akar lemondani a gyerekéről?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.28. 06:22

Nem értem a problémádat. Miért nem teszel apai elismerő nyilatkozatot? Azzal az apaság kérdése rendeződött, az eljárás befejeződött.

Tafatafa # 2013.10.27. 21:18

Tisztelt Jogi Fórum!

A következő ügyben szeretnék segítséget kérni. Párommal több, mint 12 éve élünk együtt, habár nem vagyunk házasok. Kapcsolatunkban volt egy hullámvölgy és ebben az időszakban neki volt egy rövid ideig tartó kapcsolata, aminek az lett a vége, hogy teherbe esett. Időközben rendeztük a kapcsolatunkat és úgy döntöttünk, hogy szeretnénk együtt folytatni életünket és a babát is közösen neveljük fel (a vér szerinti apa nem én vagyok). Apasági nyilatkozatot nem tettem (tehetek?), viszont közben megszületett a baba, az anya nevére anyakönyvezték. Mivel nem volt apa megjelölve az anyakönyvi kivonaton, a Gyámhivatal hivatalból eljárást indított a gyermek jogi állapotának rendezése végett. Az lenne a kérdésem, hogy a Gyámhivatal ebben az esetben dönthet úgy, hogy én gyakorolhassam az apai jogokat? Milyen jogok illetik meg ebben az esetben a vér szerinti apát és milyen jogok illetnek meg engem?

MónikaAnett # 2011.11.23. 21:35

Köszönöm a hozzászólásokat, az eredeti kérdés feltevője vagyok, azóta én is utánajártam egy kicsit, és a helyzet az, hogy még ha megtennénk is az apasági nyilatkozatot, akkor is utóbb amikor a rendszerben kiderül (legkésőbb az anyakönyvi hivatalban a bejegyzéskor), akkor érvénytelenítenék, mivel ott kibukna hogy "házasok" vagyunk. Ugyanakkor a népességnyilvántartó csont nélkül adott nekem hajadon státuszú családi állapot igazolást. Hát mit mondjak ez nagyszerű. A férjem külföldi, és egy harmadik országban kötöttünk házasságot. Az ő országa nem vacakolt, és elfogadta a malajziai házassági anyakönyvet, így őt nős státuszba helyezték. Én hajadon vagyok a magyar jog szerint, így most a gyerekünket sem tudjuk anyakönyvezni. Nézzük a jó oldalát: elválni biztos nem tudunk. De viccen kívül, létezik az hogy jogilag ilyen lehetetlen helyzetbe "kényszeríti" a BÁH Hazai Anyakönyvi hivatala az embereket? Úgy halottam nem a mi esetünk ez egyetlen ilyen.

ObudaFan # 2011.11.20. 21:47

Fennállhat ilyen vélelem, mert több, mint egy évig ez volt a szabály. Az akkor születettek esetén fennállhat. De a mostani Csjt. szerint már nem alapozza meg, most születettekre nem vonatkozik.

végrehajtó1 # 2011.11.20. 18:59

erre gondoltál:

36. § Ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt nem áll házassági kötelékben, és a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásán alapuló apasági vélelem sem áll fenn, a gyermek apjának kell tekinteni azt a férfit,

  1. aki a gyermeket teljes hatályú nyilatkozattal a magáénak ismerte el,
  2. akit a bíróság jogerős ítélettel a gyermek apjának nyilvánított,
  3. aki - az e törvényben meghatározott feltételek esetén - a gyermek születése után az anyával házasságot kötött, vagy
  4. aki az anyával külön törvény rendelkezései szerint lefolytatott emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásban (a továbbiakban: reprodukciós eljárás) vett részt, és a származás a reprodukciós eljárás következménye
végrehajtó1 # 2011.11.20. 18:53

Azért kérdeztem mert a barátnőm elvált 6 éve.Most terhes és akivel együtt él az illető teljes jogú apasági nyilatkozatot akart tenni.Ehhez kérik a Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában szereplő adatot.

ObudaFan # 2011.11.20. 18:20

Mondjuk abban az esetben felmerülhet a közjegyzői igazolás szükségessége, ha 2010-es a gyermek, mert az akkori születésekre még fennáll az apaság vélelme a közjegyzői nyilvántartás alapján.

ObudaFan # 2011.11.20. 18:19

Hát jelenleg nincs rá szabály, mert azt, ugye, hatályon kívül helyezték. Ha minden igaz, a Csjt. 35. § (4)-(5) rendelkezett erről, de ezt most nem tudom ellenőrizni, mert itthon nincs jogtáram.

végrehajtó1 # 2011.11.20. 17:48

Meg kérhetlek bemásolod a jogszabályt?

ObudaFan # 2011.11.20. 17:41

Ez helytálló is volt ez év elejéig. Csakhogy azóta változott a szabály.

végrehajtó1 # 2011.11.20. 17:08

El hiszem neked.
De akkor ezt miért kérik:

Tudnivalók az anya családi állapotát igazoló dokumentumról

Ha az anya nem férjezett, akkor az okmányirodában kell kikérnie a népesség-nyilvántartó igazolását erről a tényről. De 2010. január 1. óta nem csak azt kell bizonyítani, hogy az anya nem él házasságban, hanem azt is, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatban sem!

Ezt kétféleképpen lehet igazolni:

Az anya (vagy meghatalmazottja) kérelmére a közjegyző tanúsítványt állít ki erről az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában szereplő adatok alapján. Az eljárás díja kb. 2200-2300.- Ft.
Elvileg az anyakönyvvezetők közvetlenül betekinthetnek abba az adatbázisba, amelyből ellenőrizhetőek az anya családi állapotára vonatkozó adatok - ez a megoldás ingyenes, azonban hosszabb lefutású lehet, ugyanis információink szerint a gyakorlatban a rendszer technikai háttere még nem biztosított teljes mértékben.

ObudaFan # 2011.11.20. 16:43

Azért nem kell, mert már nem alapozza meg a közjegyzői nyilvántartásban szereplő élettársi jogviszony az apaság vélelmét.

végrehajtó1 # 2011.11.20. 16:27

Lehet hogy az ő esetében nem kell.
De ha nem házas akkor kell.
Csak azt nem tudom hogy a kérdező jogilag házas -e vagy sem?:(

ObudaFan # 2011.11.20. 16:03

Ehhez be kell szerezni azt az az igazolást hogy nem szerepelsz az élettársi kapcsolatok nyilvántartásában.

Szerintem ez már nem kell.

végrehajtó1 # 2011.11.20. 15:59

A gond ott lehet hogy mindkét félnek (apa,anya) egyszerre jelen kell lenniük ennél az aktusnál.
Kell hozzá az anya családi állapotát igazoló dokumentum.
Ezt a lakhely szerinti anyakönyvvezető állítja ki.Ehhez be kell szerezni azt az az igazolást hogy nem szerepelsz az élettársi kapcsolatok nyilvántartásában.Ezt a közjegyző állítja ki.

De szerintem én inkább megvárnám a honosítást.
Addig beírnak egy képzelt apát.

ObudaFan # 2011.11.20. 14:09

Az elismerést és a hozzájárulást anyakönyvvezetőnél, bíróságnál, gyámhatóságnál, illetőleg magyar külképviseleti hatóságnál jegyzőkönyvbe kell venni vagy közjegyzői okiratba kell foglalni.
Szerintem ő tegye meg kint, te meg itthon egy közjegyzőnél, aki erre hajlandó is.

MónikaAnett # 2011.11.19. 16:27

Tiszteletem!

Az lenne a kérdésem, hogy az esetünkben hogy tehetünk apasági nyilatkozatot.
Házasságot kötöttünk Malajziában, amelynek honosítása itthon majdnem egy éve húzódik és egyenlőre kilátástalan, hogy mikor lesz belőle valami (külföldi házassági anyakönyv adattartalma miatt megy a huzavona). Közben megszületett a kisfiunk, akit nem tudtunk az apja nevére anyakönyvezni annak ellenére, hogy házasok vagyunk. A helyi (kerületi) anyakönyvi hivatalban azt mondják, hogy nem tehetünk apasági nyilatkozatot, mivel házasok vagyunk, ugyanakkor viszont mivel a magyar anyakönyv még nincs bejegyezve, ha most ebben a pillanatban kérnék családi állapot igazolást, akkor hajadon státuszt kapnék az okmányirodában. Akkor most nem értem, hogyan rendezhetjük ebben a helyzetben a gyermekünk családi jogállását.
Külön nehezítés, hogy a férjem továbbra is Malajziában dolgozik, ahol nincs magyar külképviselet. A jakartai magyar nagykövetség van Malajziai ügyekre akkreditálva. Ott tehet a férjem apasági nyilatkozatot? És megteheti anélkül valahogy, hogy nekünk is oda kellene emiatt utazni?
Előre is nagyon köszönöm a választ.
Üdvözlettel!