Lehetséges. Bővebben itt: http://www.jogiforum.hu/hirek/30430
Gyermek névváltoztatása
Szęp Estét!
Én arról érdeklődnék , hogy gyermekeim vezeték neve elé
elé lehet e rakatni az én vezetéknevemet, úgy , hogy az apjuké is megmarad???
Mikor az apaságit csináltattuk felajánlották, hogy lehetne kötöjellel elválasztva mindkettönk vezetéknevén!
Ez utólag nem lehetséges??
Köszönöm a választ!
Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem , hogy van egy 2 éves kisfiam,édesapjával egy éve nem élünk együtt nem is keresi és szeretnénk a kisfiam nevét az élettársam (nem egész egy hónap múlva férjem )vezetéknevére változtatni.A kérdés az lenne ,hogy ha a biológiai apa nem megy bele ebbe a dologba akkor van valamilyen kiskapu , hogy ez megvalósulhasson?előre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlöm!
18 éve elváltam és a volt férjem nevén van egy lányom,aki a házasságunk fennállása alatt született,ezért a volt férjem nevét viseli,de nem ő a biológiai apja! Ezt már a születéskor sem titkoltam senki előtt! A lányom most 21 éves,ő is tud az igazságról 18 éves kora óta!Egyébbiránt a biológiai apjával élek már 18 éve,tehát ez nem okozott gondot,hisz ő nevelte!Viszont annó a válásunk után egyikünk se szorgalmazta az apaság vélelmének a megváltoztatását sajnos!Lehetséges-e és mi a dolog menete,hogy végre az édesapja nevét viselhesse,illetve jogilag is a gyermeke lehessen? Muszáj-e minden érintettnek személyesen találkozni az eljárás során(a lányom és a párom nem szeretnének találkozni a volt férjemmel)!Természetesen az apasági elismerő nyilatkozat aláírásának semmi akadálya a párom részéről és valószínűleg a volt férjem is simán lemond az "apaságról"!
És hogy miért csak most? Mert egy esetleges örökösödési eljárásban már nem mondhatna le az örökségről a lányom ugyanis neki is van már egy kisgyermeke,de ő nem akar semmit a névszerinti apjától!
Előre is köszönöm a választ!
Vagy a biológiai apa hozzájárulása szükséges, vagy ennek hiányában a bíróságtól kell kérni a hozzájárulás pótlását.
Jó napot kívánok.Nekem olyan problémám lenne,hogy a gyermekemnek a vezetéknevét szeretné a gyermekem (és én)megváltoztatni.Olyan okból kifolyólag mivel a gyerek apjával másfél éves korától nem élünk együtt de azóta én férjhez mentem 5 éve vagyunk házasok és 7 éve élünk együtt.A gyermekem 12 éves.A gyerekem kérte meg a nevelőapját akit úgy szeret mintha az édesapja lenne,hogy nem venné-e őt a nevére a férjem.Mert ugyanis a biológiai apa alkoholizál,1 éve nem jön felé se de ezek előtt is ami már 3 éves korától folyamatosan volt és van is probléma ebből.Hol jött hol fél évig semmi ,gyerektartást k.b 1-2 éve nem fizet se telefonon nem érdeklődik utána.A gyerek teljesen elhidegült tőle.Látta sokszor megverni a most már attól is elvált feleségét ,kocsmákba hordozta láthatás idején és teljesen megszeretné szakítani vele a kapcsolatot.Hogyan tudnám ezt megvalósítani, mi ennek a kritériuma? Válaszát előre is köszönöm!
A gyerek lakóhelye szerinti bíróságra adj be egy kérelmet, indokold meg, miért szeretnéd.
Köszönöm!
Ha pedig örökbefogadást is szeretnék,akkor peddig jön a Monalisa válasza,ha nem tévedek...
Hogyan kezdeményezzem a procedúrát,ha augusztusban meg lesz az esküvőnk?
Ha csak névváltoztatást szeretnél, de örökbefogadást nem, a bíróságtól kérheted, hogy az apa hozzájárulása hiányában ehhez járuljon hozzá.
Köszönöm a választ!
Hát remek,azt sem tudom hol van pontosan az apja,utoljára azt hallottam 1 éve a szüleimtől,hogy a szülőfalujában van még és még mindig nagyon iszik,de régóta nem látták már ők sem...
Igazából arról van szó,hogy a fiam lelkének is jobb lenne,ha a neve megegyezne az egész csalán nevével. Mert azt is hozzáteszem, hogy az apa szülei és rokonai is elfelejtették őt teljesen 6 éve,semmi nem köti hozzájuk,a nevüket sem szeretné. A jelenlegi párom szüleit tartja és szólítja mamának és papának.
Szomorú,hogy nincs rá törvény,hogy az apa jogait ilyen esetben elveszíthesse,mert ez az ember tényleg nem törődik a gyermekével,mégis vihetné,ha akarná. Persze ha hirtelen megjelenne, már nem engedném,hogy elvigye ennyi idő után(ami tudom,hogy nem fog megtörténni),valószínüleg írnék a bíróságnak,talán sikertelenül,de ez nem tenne jót a gyermekemnek,ebben biztos vagyok,mert ismerem a fiam,éppen elég törést okozott neki régen.
Üdv!
Egy 12 éves fiu már megérti- és el is fogadja, hogy vannak dolgok amikor nem a névazonosság a lényeg.
Csak abban az esetben valósulhatna meg a névváltoztatás ha az "apja" a gyámhatóságon hajlandó beleegyezni egy nyílt örökbefogadásba. További feltétel még, hogy törvény szerint is (= polgári házasságkötés) férjes asszony legyél.
Üdvözlöm!
Szeretném kérni a segítségüket a következő ügyben: nagyfiam 2001-ben született, édesapjával 2007-ig együttéltünk,majd az italozása és nem törődömsége miatt megromlott a kapcsolatunk. Kb. 1 év múlva kérvényeztem a bíróságnál a gyermekelhelyezést hivatalosan. A bíróság megállapította a gyermek láthatását az apának,kiszabta a gyermektartás díját és a visszamenőleges tartásdíj tartozás részletfizetését. 2007 júniusában látta utoljára gyermekét,azóta semmilyen formában nem vette fel vele a kapcsolatot,eltűnt az életéből. A bíróság 2 éve kerestette,de nincs munkály és nem tudnak semmit behajtani rajta. A pénz igazából nem is érdekel. 2007 óta együtt élek a kisebbik fiam apukájával,augusztusban lesz az esküvőnk. A nagyobb fiam szereti a nevelő apukáját,és nemrég azt mondta,hogy szeretné,ha ő is megkaphatná a nevelőapukája,öcsikéje(és hamarosan az én)vezeték nevét. Mivel még idén csak 12 éves lesz,jogilag tudomásom szerint nem lehetséges a névváltoztatása. Azt szeretném tudni,hogy van-e arra valami mód,hogy ez mégis megvalósítható legyen? Az a bosszantó,hogy az édesapának jogai vannak,de kötelezettségeinek egyáltalán nem tesz eleget,szóval ez így nem igazságos. Köszönöm előre is a segítséget!
„az apasági aláírásakor kérdezték ugyan, hogy maradjon-e a név, de nem akartam ott veszekedni ”
főleg így, hogy hozzájárultál az elismerő nyilatkozaton ahhoz, hogy a gyerek az anya nevét viselje. Ettől egyébként anyakönyvileg még az apja vagy nem? Ez a lényeg.
köszönöm a gyors választ. akkor gondolom ez nem lesz egy egyszerű menet..
Reap: ha a szülők nem tudnak megállapodni, a gyámhatóság dönt a névviselésről. Meg kell győznöd a gyámhatóságot.
A gyermekem születésekor nem voltam itthon, így az anyja családnevét kapta automatikusan. mikor hazajöttem közölte, h nem hajlandó a nevemre íratni a lányomat. az apasági nyilatkozatot megtettem, fizetem a (számomra nem kis összegű) gyerektartást és rendszeresen látogatom. a kérdésem az lenne, hogy van-e nekem valamilyen lehetőségem arra, hogy a "nevemre vegyem" a gyermeket az anyja beleeggyezése nélkül. a kislányom 17 hónapos. az apasági aláírásakor kérdezték ugyan, hogy maradjon-e a név, de nem akartam ott veszekedni és meddő vitába kezdeni. így beleeggyeztem. bíztam abban, hogy majd változik az anya véleménye. de ez azóta sem következett be.
válaszukat előre is köszönöm.
Nincs mit.
Köszönöm szépen :)
Kérelem 3 példányban, két tanúval.
Köszönöm, légyszi segíts még. Sima levélben kérvény a bíróságra, vagy mi kell hozzá?
A gyámhatóságon nincs, mert ez bírósági hatáskör. A bíróságtól kell kérni, hogy a másik szülő hozzájárulását pótolja.
Van két nagyobb gyermekem az előző házasságomból. Az apjukkal elváltunk 5 éve. Sajnos ő semmilyen formában nem tartja velük a kapcsolatot. Én újra férjhez mentem és született egy kistesó aki az én és a férjem vezetéknevét is viseli. A nagyobb lányaim szeretnék ha ők is kötőjellel felvehetnék az én vezetéknevemet is úgy mint a kicsi. Az apjukat nem tudom elérni hogy jóváhagyja a névváltoztatást. Esetleg van esélyem egyedül a gyámügyön erre? (Ők a előlegezik a gyt-t és egyszer már kértem hogy a láthatást tegyék lehetővé akkor az apa vm megrovást kapott. Tehát képben vannak hogy elérhetetlen és nem tartja a kapcsolatot.) Köszönöm szépen aki ír.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02