Gyermek névváltoztatása


ObudaFan # 2016.02.07. 07:39

Lehetséges. Bővebben itt: http://www.jogiforum.hu/hirek/30430

liliviktoria # 2016.02.05. 17:12

Szęp Estét!
Én arról érdeklődnék , hogy gyermekeim vezeték neve elé
elé lehet e rakatni az én vezetéknevemet, úgy , hogy az apjuké is megmarad???
Mikor az apaságit csináltattuk felajánlották, hogy lehetne kötöjellel elválasztva mindkettönk vezetéknevén!
Ez utólag nem lehetséges??
Köszönöm a választ!

viktóriad # 2014.04.12. 07:42

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem , hogy van egy 2 éves kisfiam,édesapjával egy éve nem élünk együtt nem is keresi és szeretnénk a kisfiam nevét az élettársam (nem egész egy hónap múlva férjem )vezetéknevére változtatni.A kérdés az lenne ,hogy ha a biológiai apa nem megy bele ebbe a dologba akkor van valamilyen kiskapu , hogy ez megvalósulhasson?előre is köszönöm a válaszát.

meaclumpa # 2013.11.27. 23:01

Üdvözlöm!
18 éve elváltam és a volt férjem nevén van egy lányom,aki a házasságunk fennállása alatt született,ezért a volt férjem nevét viseli,de nem ő a biológiai apja! Ezt már a születéskor sem titkoltam senki előtt! A lányom most 21 éves,ő is tud az igazságról 18 éves kora óta!Egyébbiránt a biológiai apjával élek már 18 éve,tehát ez nem okozott gondot,hisz ő nevelte!Viszont annó a válásunk után egyikünk se szorgalmazta az apaság vélelmének a megváltoztatását sajnos!Lehetséges-e és mi a dolog menete,hogy végre az édesapja nevét viselhesse,illetve jogilag is a gyermeke lehessen? Muszáj-e minden érintettnek személyesen találkozni az eljárás során(a lányom és a párom nem szeretnének találkozni a volt férjemmel)!Természetesen az apasági elismerő nyilatkozat aláírásának semmi akadálya a párom részéről és valószínűleg a volt férjem is simán lemond az "apaságról"!
És hogy miért csak most? Mert egy esetleges örökösödési eljárásban már nem mondhatna le az örökségről a lányom ugyanis neki is van már egy kisgyermeke,de ő nem akar semmit a névszerinti apjától!
Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2013.11.15. 11:03

Vagy a biológiai apa hozzájárulása szükséges, vagy ennek hiányában a bíróságtól kell kérni a hozzájárulás pótlását.

m mariann # 2013.11.14. 16:45

Jó napot kívánok.Nekem olyan problémám lenne,hogy a gyermekemnek a vezetéknevét szeretné a gyermekem (és én)megváltoztatni.Olyan okból kifolyólag mivel a gyerek apjával másfél éves korától nem élünk együtt de azóta én férjhez mentem 5 éve vagyunk házasok és 7 éve élünk együtt.A gyermekem 12 éves.A gyerekem kérte meg a nevelőapját akit úgy szeret mintha az édesapja lenne,hogy nem venné-e őt a nevére a férjem.Mert ugyanis a biológiai apa alkoholizál,1 éve nem jön felé se de ezek előtt is ami már 3 éves korától folyamatosan volt és van is probléma ebből.Hol jött hol fél évig semmi ,gyerektartást k.b 1-2 éve nem fizet se telefonon nem érdeklődik utána.A gyerek teljesen elhidegült tőle.Látta sokszor megverni a most már attól is elvált feleségét ,kocsmákba hordozta láthatás idején és teljesen megszeretné szakítani vele a kapcsolatot.Hogyan tudnám ezt megvalósítani, mi ennek a kritériuma? Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.05.28. 10:53

A gyerek lakóhelye szerinti bíróságra adj be egy kérelmet, indokold meg, miért szeretnéd.

Macsi29 # 2013.05.28. 09:39

Köszönöm!

Ha pedig örökbefogadást is szeretnék,akkor peddig jön a Monalisa válasza,ha nem tévedek...
Hogyan kezdeményezzem a procedúrát,ha augusztusban meg lesz az esküvőnk?

ObudaFan # 2013.05.28. 09:26

Ha csak névváltoztatást szeretnél, de örökbefogadást nem, a bíróságtól kérheted, hogy az apa hozzájárulása hiányában ehhez járuljon hozzá.

Macsi29 # 2013.05.28. 06:15

Köszönöm a választ!

Hát remek,azt sem tudom hol van pontosan az apja,utoljára azt hallottam 1 éve a szüleimtől,hogy a szülőfalujában van még és még mindig nagyon iszik,de régóta nem látták már ők sem...

Igazából arról van szó,hogy a fiam lelkének is jobb lenne,ha a neve megegyezne az egész csalán nevével. Mert azt is hozzáteszem, hogy az apa szülei és rokonai is elfelejtették őt teljesen 6 éve,semmi nem köti hozzájuk,a nevüket sem szeretné. A jelenlegi párom szüleit tartja és szólítja mamának és papának.
Szomorú,hogy nincs rá törvény,hogy az apa jogait ilyen esetben elveszíthesse,mert ez az ember tényleg nem törődik a gyermekével,mégis vihetné,ha akarná. Persze ha hirtelen megjelenne, már nem engedném,hogy elvigye ennyi idő után(ami tudom,hogy nem fog megtörténni),valószínüleg írnék a bíróságnak,talán sikertelenül,de ez nem tenne jót a gyermekemnek,ebben biztos vagyok,mert ismerem a fiam,éppen elég törést okozott neki régen.

Üdv!

monalisa1 # 2013.05.27. 14:02

Egy 12 éves fiu már megérti- és el is fogadja, hogy vannak dolgok amikor nem a névazonosság a lényeg.

monalisa1 # 2013.05.27. 14:00

Csak abban az esetben valósulhatna meg a névváltoztatás ha az "apja" a gyámhatóságon hajlandó beleegyezni egy nyílt örökbefogadásba. További feltétel még, hogy törvény szerint is (= polgári házasságkötés) férjes asszony legyél.

Macsi29 # 2013.05.27. 13:28

Üdvözlöm!
Szeretném kérni a segítségüket a következő ügyben: nagyfiam 2001-ben született, édesapjával 2007-ig együttéltünk,majd az italozása és nem törődömsége miatt megromlott a kapcsolatunk. Kb. 1 év múlva kérvényeztem a bíróságnál a gyermekelhelyezést hivatalosan. A bíróság megállapította a gyermek láthatását az apának,kiszabta a gyermektartás díját és a visszamenőleges tartásdíj tartozás részletfizetését. 2007 júniusában látta utoljára gyermekét,azóta semmilyen formában nem vette fel vele a kapcsolatot,eltűnt az életéből. A bíróság 2 éve kerestette,de nincs munkály és nem tudnak semmit behajtani rajta. A pénz igazából nem is érdekel. 2007 óta együtt élek a kisebbik fiam apukájával,augusztusban lesz az esküvőnk. A nagyobb fiam szereti a nevelő apukáját,és nemrég azt mondta,hogy szeretné,ha ő is megkaphatná a nevelőapukája,öcsikéje(és hamarosan az én)vezeték nevét. Mivel még idén csak 12 éves lesz,jogilag tudomásom szerint nem lehetséges a névváltoztatása. Azt szeretném tudni,hogy van-e arra valami mód,hogy ez mégis megvalósítható legyen? Az a bosszantó,hogy az édesapának jogai vannak,de kötelezettségeinek egyáltalán nem tesz eleget,szóval ez így nem igazságos. Köszönöm előre is a segítséget!

Gabicsek # 2011.12.13. 20:19

az apasági aláírásakor kérdezték ugyan, hogy maradjon-e a név, de nem akartam ott veszekedni

főleg így, hogy hozzájárultál az elismerő nyilatkozaton ahhoz, hogy a gyerek az anya nevét viselje. Ettől egyébként anyakönyvileg még az apja vagy nem? Ez a lényeg.

Reap # 2011.12.13. 13:13

köszönöm a gyors választ. akkor gondolom ez nem lesz egy egyszerű menet..

pazs # 2011.12.13. 12:07

Reap: ha a szülők nem tudnak megállapodni, a gyámhatóság dönt a névviselésről. Meg kell győznöd a gyámhatóságot.

Reap # 2011.12.13. 10:09

A gyermekem születésekor nem voltam itthon, így az anyja családnevét kapta automatikusan. mikor hazajöttem közölte, h nem hajlandó a nevemre íratni a lányomat. az apasági nyilatkozatot megtettem, fizetem a (számomra nem kis összegű) gyerektartást és rendszeresen látogatom. a kérdésem az lenne, hogy van-e nekem valamilyen lehetőségem arra, hogy a "nevemre vegyem" a gyermeket az anyja beleeggyezése nélkül. a kislányom 17 hónapos. az apasági aláírásakor kérdezték ugyan, hogy maradjon-e a név, de nem akartam ott veszekedni és meddő vitába kezdeni. így beleeggyeztem. bíztam abban, hogy majd változik az anya véleménye. de ez azóta sem következett be.

válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2011.12.12. 22:11

Nincs mit.

dinnye7 # 2011.12.12. 21:57

Köszönöm szépen :)

ObudaFan # 2011.12.12. 20:08

Kérelem 3 példányban, két tanúval.

dinnye7 # 2011.12.12. 18:04

Köszönöm, légyszi segíts még. Sima levélben kérvény a bíróságra, vagy mi kell hozzá?

ObudaFan # 2011.12.12. 17:49

A gyámhatóságon nincs, mert ez bírósági hatáskör. A bíróságtól kell kérni, hogy a másik szülő hozzájárulását pótolja.

dinnye7 # 2011.12.12. 08:24

Van két nagyobb gyermekem az előző házasságomból. Az apjukkal elváltunk 5 éve. Sajnos ő semmilyen formában nem tartja velük a kapcsolatot. Én újra férjhez mentem és született egy kistesó aki az én és a férjem vezetéknevét is viseli. A nagyobb lányaim szeretnék ha ők is kötőjellel felvehetnék az én vezetéknevemet is úgy mint a kicsi. Az apjukat nem tudom elérni hogy jóváhagyja a névváltoztatást. Esetleg van esélyem egyedül a gyámügyön erre? (Ők a előlegezik a gyt-t és egyszer már kértem hogy a láthatást tegyék lehetővé akkor az apa vm megrovást kapott. Tehát képben vannak hogy elérhetetlen és nem tartja a kapcsolatot.) Köszönöm szépen aki ír.