Tisztelt Jogi Fórum!
Az alábbiakban leírtak alapján tanácsot szeretnék kérni:
2006. évben elváltam férjemtől. A T. Bíróság határozata alapján 2006. évben volt férjemmel megállapodtunk 7.500,- Ft gyermektartási díjban, ugyanis akkor munkanélküli volt. Habár az ítéletben szerepel a mindenkori nettó jövedelmének 20 %-a, mint járandóság. Később, mivel külföldön sikerült elhelyezkednie 20.000,- Ft gyermektartásdíjban egyeztünk meg ketten úgy, hogy közösen fizetjük a mai napig kettőnk tulajdonában álló, jelzáloggal terhelt ingatlan utáni hitelt, ami az ő számlájáról teljesült. Erről egy pár hónapig készült papír, hogy én átadtam a lakáshitel törlesztőrészletének felét részére, kettőnk aláírásával.
2010. januárjában úgy döntött egyik napról a másikra, hogy sem gyermektartásdíjat, sem a lakáshitelt nem fizeti (rám hagyva három havi hátralékot). Egyedül fizetem a lakáshitelt azóta. Fiával másfél év óta nem tartja a kapcsolatot (ismeretlen okokból), egy éve semmilyen támogatást nem nyújt. Ismeretlen helyen tartózkodik. De a napokban egy közösségi oldalon megjelölte fiamat, ahonnan kiderül, hogy Pécsen tartózkodik és van munkahelye.
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy ebben az esetben mit tudok tenni? Behajtható-e visszamenőleg és az állam megelőlegezi-e a gyermek részére a tartásdíjat? Van-e olyan veszélye - habár az ingatlan jelzálog alatt van - , ha nem sikerül volt férjemen behajtani, akkor ráterhelik a ráeső ingatlan részére, habár azt teljes egészében egy éve én törlesztem?
Segítségüket előre is Köszönöm!