gyerektartás más személyre költése

derill # 2004.09.22. 05:59

Azt kell bizonyitanod, hogy nem az anya neveli a gyermeket, hanem más - pl. nagymama. Ez elegendő feltétel. A költségek attól függnek, hogy meddig tart a per, és fogadsz-e ügyvédet, továbbá milyen ügyvédet fogadsz. Ez ügyben viszont nem tudok tájékoztatást adni, mert minden ügyvéd más összegért dolgozik. Ha ügyvéd nélkül csinálod, akkor is nyerhetsz, ha egyértelmüen tudod bizonyitani, hogy a nagymama egyedül neveli a gyermeket.

Az, hogy 3 éves szerinted miért számit? Szerintem semmi különbség nincs egy 1 éves, egy 3 éves, vagy egy 10 éves gyerek között. Ha az anyja nem gondoskodik róla, akkor elsősorban az apjának van joga nevelni, ha a nevelésére alkalmas (tehát nem bünöző, van jövedelme, van hol laknia).

Elvileg ugyanis azért helyezték el a gyereket az anyánál, mert egyrészt valamelyik szülőnél el kell helyezni, másrészt általában az anyánál szokták. De ha az anya meghalna, akkor függetlenül attól, hogy hány éves a gyerek, feléledne a szülői felügyeleti jogod - kivétel, ha alkalmatlan vagy - tehát azonnal nevelhetnéd az egy évest, a 3 évest, és a 10 évest is.

Elivleg ugyanis amikor megszületik, ugyanannyi jogod van a gyermekhez, mint az anyának. Ezen csak a gyermekelhelyezési per változtatott, de ujra változtathat.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

mtutu # 2004.09.21. 13:45

szia!

Köszi a választ! Az elpereléssel kapcsolatban, szerinted egy 3 éves gyereket nekem fognak ítélni?
Milyen okból perelhetném el a gyereket és hogyan működik?
Milyen feltételeket kell teljesítenem, hogy egyáltalán neki merjek vágni?
Meg elég költséges dolog vagy nem?

derill # 2004.09.21. 10:29

mtutu: ha ezt tudod bizonyitani, pereld el a gyreket. Egyébiránt én is megértem az urat, de a jogi lehetőségek sajnos ilyenek. Amikor egy jogász, vagy ügyvéd mond valamit, az nem jelenti azt, hogy azzal is ért egyet. De a jogszabályokat nem irhatja át, még akkor sem, ha nem tetszenek neki:)

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

mtutu # 2004.09.20. 16:52

Sziasztok!

Bocs, hogy beleszólók, de én megértem az urat, ugyanis én is vagyok, voltam ilyen helyzetben. Az anya elköltözött egy másik helyre az új pasijával, viszont a gyerekemet itthagyta a nagymamánál. ami nem is volna gond mindaddig, amíg a pénzért nem járna vissza. Szóval ha megy a pénz ő ittvan, és elvisz, viszont a gyerek marad!

Weri # 2004.09.12. 14:02

Kedves erájkáj!

Én nem tudok segítséget adni ebben az ügyben. Derill, aki nagyon ért hozzá, tanácsot adott Önnek.

Valamit szeretnék mesélni. Szüleim elváltak kiskoromban, apám tartásdíjat fizetett utánam 20 éves koromban bekövetkezett haláláig, de úgy hogy közben nem is tartottunk kapcsolatot. Amikor 18 éves lettem, anyukám és nagyszüleim kezdtek aggódni, hogy az apám a semmiből fog előjönni és azt mondja, megszünteti a tartásdíjat. Apám nem ilyen volt, főiskolai tanulmányaimat tényleg megkönnyítette (persze közben nem "csaltam", egymás után végeztem el a féléveket), hogy továbbra is fizette a tartásdíjat, pedig akkor nem is dolgoztam. 20 éves koromban nem számítottam a legrosszabbra és sajnos soha nem tudtam megköszönni neki , hogy 17 éven át folyósította számunkra a tartásdíjat.

Nem tudom, hogy Önnek milyen gyermekei vannak, Ön nehéz anyagi helyzetben van-e vagy nem, ami miatt nem akarja továbbfizetni a tartásdíjat, mindenképpen Önnek döntenie kell, hogy akarja-e továbbfizetni vagy nem, attól függetlenül, hogy a törvény mit mond.

Weri

derill # 2004.09.12. 11:48

Amig a gyerek tartásra szorul. Ez igy elég tág fogalom, lehet, hogy nem jár iskolába, elmult 18 és mégis tartásra szorul, pl. betegség miatt.
Amig felsőfoku tanulmányokat folytat? Ez igy nem igaz. Attól függ, hogy hogyan teszi. Ha ugyanis állandóan ismétel, halaszt stb, akkor nem. És akkor sem, ha a 8. diplomáját szerzi. Tehát elvileg első diploma, és akkor, ha folyamatosan csinálja, de persze a biróság dönthet másképp. Ha pl. nem önhibájából szakitja meg a tanulmányait, majd ismét folytatni kezdi.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

erájkáj # 2004.09.12. 08:26

Sziasztok!

Nekem lenne egy olyan kérdésem,hogy meddig kell a gyerektartást fizetnie a szülőnek?18 éves korig vagy amíg iskolába jár a gyerek,lehet ez akár felsőfokú intézmény.
Előre is köszönöm.
Nagyon sürgősen szükségem lenne valaki segítségére,mert személyesen érint az eset.

derill # 2004.09.11. 17:49

Sajnos egyik lehetőség sem áll fenn. Amennyiben a gyermeked ellátatlan, vagy nem kellően ellátott, akkor anyagi veszélyeztetettség miatt kezdeményezhetsz eljárást a jegyzői gyámhatóságon, kivizsgálják, és ha tényleg veszélyeztetett, intézkednek. Amennyiben viszont ez nem áll fenn, akkor semmit sem tehetsz. Ha az anya nem kéri a tartásdijat csak tőled, peched van. A biróságon attól függ, hogy miért megy a per. Ha tartásdijért, akkor felvetheted, hiszen a biróságnak az anya jövedelmi viszonyait is vizsgálni kell a tartásdij megállapitásakor, és nyilvánvalóan sokkal több lenne a bevétele, ha a másik apától is kapná a tartásdijat. Te nem tehetsz feljelentést az anya helyett tartás elmulasztása miatt, de például a gyámhivatal megteheti, ha a gyermek emiatt veszélyeztetett.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

benko laszlo # 2004.09.10. 12:32

Sziasztok !

Elvállt vagyok, a fiam a volt feleségemmel él. Időközben a volt feleségem új kapcsolatából megszületett a fiam féltestvére aki után nem fizetnek gyerektartást. Az én általam átutalt összeg egy része így a fiam féltestvérét is szolgálja. A volt feleségem a mai napig nem rendezte a 2. gyerek apjával a gyerektartás kérdését. Tulajdonképpen semmi közöm hozzá, de mégis van, hiszen a gyerekem anyagi érdekei sérülnek.
1.) Kötelezheti -e a bíróság volt feleségemet arra, hogy a 2. gyerek apjával vegye fel a kapcsolatot gyerektartás ügyben ??

Teljesen logikátlan a volt feleségem viselkedése, de valószínűleg megfenyegette őt a gyerek apja.

2.) Ha a bíróság nem kötelezheti őt, akkor esetleg fel jelenthetem-e én a rendőrségen. az apát gyerektartás nem fizetése miatt ?

3.) Ha 1.) v. 2.) megoldás se jó, akkor mi a javaslatuk mit csináljak ?

A leendő bírósági tárgyalásunkon ez a téma, ott kell valamit a gyerek érdekében javasolni.

Tisztelettel:

Benkő Laci

viktor