Ház eladás vállás után.

ObudaFan # 2012.04.08. 08:35

Szerintem megilleti.

tarjani # 2012.04.07. 17:25

Amennyiben kizárólagos használati joga van de nem tartózkodik az ingatlanban akkor megilleti-e a másik felet többlethasználati díj? Én esetem : bejelentkeztem egy másik lakcímre már egy ideje és "nem használom" az ingatlant.Hogyan bizonyítja ennek ellenkezőjét visszamenőleges 2-3 évre?Azért,hogy a bíróságon kizárólagos használatot kap az egyik fél egy egyezség során szerintem nem biztos,hogy jogosult is a többlethasználati díjra.Vagy tévedek?Keresgélem rá bh. hátha segít.

ObudaFan # 2012.04.06. 11:12

Ha kizárólagos lakáshasználati joga van a másik félnek, akkor a többlethasználat vonatkozásában túl sok bizonyítási kérdés nem lesz. Normális, hogy nincs kulcsa, hiszen nem ott lakik.

SomTom # 2012.04.06. 10:30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm a válaszát!

A többlethasználatot hogyan lehet bizonyítani?
Lakáshasználatot hogyan lehet ellenőrizni?
Normális, hogy csak a volt férjnek van kulcsa a lakáshoz?
Mi van abban az esetben, ha elzárkózik a párom beengedésétől?

Előre is köszönöm a segítségét!
Tisztelettel: S. Tamás

ObudaFan # 2012.04.02. 10:39

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.

A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.

A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.

Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.

A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

Az értékről vita esetén a bíróság igazságügyi szakértő szakvéleménye alapján dönt.

Emellett többlethasználati díj is érvényesíthető. Itt minden havi díj elévülése 5 év, így jó lesz igyekezni az igényérvényesítéssel, hogy ne legyenek elévült havi díjak.

A tulajdonostárs a lakáshasználatot természetesen ellenőrizheti.

A lakásra a használattól függetlenül mindkét tulajdonostársnak a szükséges állagfenntartással járó költségeket meg kell fizetni.

SomTom # 2012.03.30. 16:15

Kedves fórumozók.

A párom 5 éve elvált a férjétől. Váláskor hibás ügyvédi tanácsra lemondott a lakás használati jogról, így a volt férje a kizárólagos lakáshasználó.
A tulajdoni jog 50-50%.
5 éve nem hajlandó eladni a házat, ha hirdeti akkor olyan magas áron, hogy még érdeklődő sincs.

Kérdésem a következő lenne
A volt férj élete végéig minden következmény nélkül használhatja a házat?
Ki állapítja meg az eladási árat?
Mi történik, ha a férj mindig irreálisan magas árat kér érte.
A párom 4,5 éve nem járt a házban, az ex magáénak érzi, nincs kulcsa. Hogy tudja megtekinteni az állapotát?
Önkényesen falbontással átalakította az étkezőt. Ezt megtehette-e?
5 éve nem költött a házra, állaga folyamatosan romlik. Ez végtelenségig mehet?
  • Tudtommal lakáshasználati díjat nem lehet kérni tőle. Jól tudom?

Előre is köszönöm a segítséget!
SomTom