költözhet-e a fiam az anyja beleegyezése nélkül?


Jano7809 # 2021.06.01. 16:14

Lenne egy olyan kérdésem.
Megismerkedtünk egy Hölggyel,van egy kiskorú gyermeke,mikor született még az anya nem volt 18-éves,így a gyermek apja lett a gyám.
A hölgy most szeretne ide költözni hozzá minden megvan a házban ami kell,a gyerekszobában is.Járok rendszeresen dolgozni.
Ilyen esetben,hogy az Apa amikor a gyermek megszületett hamarosan elhagyta őket.
Ha nem is akar beleegyezni,hogy az Anya legyen a gyermek gyámja,attól függetlenül elköltözhet-e a gyermekkel már lakóhelyre?
Kérem lehetőleg gyors válaszukat,sürgősen költözni szeretne a hölgy!
Tisztelettel:Nyers János

Visnye 2021:06:01

derill # 2004.11.25. 12:34

A biróság előtt, a gyermekelhelyezési perben, és nem arról, hogy lemond a neveléséről, hanem arról, hogy hozzájárul, hogy a gyermek az apánál legyen elhelyezve.

Herce-hurca? Birósági eljárás. Döntsd el, hogy ezt Te minek nevezed.

A biróság dönt arról, hogy meghallgatja-e a gyereket. Nyilván, ha a szülők igy egyeznek meg, szükségtelen a meghallgatása. Ha vita van, akkor meghallgatja.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Lillian # 2004.11.24. 15:33

Lenne két kérdésem:

  • az anyának milyen formában kell nyilatkozni arról, hogy lemond a gyermek neveléséről? (írásban, vagy a tárgyaláson, vagy a gyámhivatalnál?)
  • mekkora "herce-hurcával" jár az ügy? a gyermeknek minden képpen meg kell jelenni a tárgyalás(ok)on?
derill # 2004.11.24. 14:07

A gyerek már korlátozottan cselekvőképes, tehát neki is lehet akarata. Kérheti a gyámhivatalnál, hogy a nagymamát rendeljék ki részére gyámnak. A gyámhivatal persze vizsgálni fogja az okokat, de ha komoly oka van rá, tehát ha nem csak azért akarja, hogy szabaduljon a szülői szigor alól, akkor ki fogja rendelni a nagymamát, feltéve persze, hogy alkalmas a nevelésére. Az ideiglenes hatályu elhelyezést és gyámrendelést követően a gyámhivatal pert fog inditani a gyerek nagyszülőnél történő elhelyezése érdekében, és a per során kérned kell, hogy attól a pillanattól, hogy nem az anyánál van a gyermek, szüntessék meg a tartási kötelezettségedet, az anyát kötelezzék a jogalap nélkül felvett összeg visszafizetésére. A másik lehetőséged, hogy bizonyithatóan már nem az anya felé, hanem a nagymama felé teljesitesz (tehát postán feladod). A rendőrségi eljárásban ugyanis ha meg is inditja az anya, azt fogják vizsgálni, hogy ténylegesen elmulasztottad-e a tartási kötelezettségedet. Mivel az anyánál nem volt gyermek, akit tartani kellett volna, nyilván nem. (Persze a nála maradt másik gyermek után továbbra is fizetned kell.) Attól számitva pedig, hogy az egyik gyerek az anyánál, másik a nagymamánál lesz elhelyezve, az anya és a nagymama felé fizetsz.

Ez tehát egy dolog. Ha magadnál akarod elhelyeztetni az egy másik dolog. Meginditod a gyermekelhelyezési pert, és ebben kéred, hogy a tartási kötelezettségedet szüntessék meg arra az időre visszamenőleg, amikor a gyermek már nálad volt.

Nem egyértelmü, hogy mindkét gyerekre, előfordulhat olyan eset, hogy egy gyerek nálad, egy az anyánál, és neked mégis fizetned kell, ha pl. neked kiemelkedően magas, az anyának pedig kiemelkedően alacsony a jövedelme, ugyanis a két gyereknek kb. hasonló feltételeket kell biztositani. Persze kérni mindent lehet, ha nem kéred, esélyed sincs, hogy a biróság gondolatolvasás következtében olyat tegyen, amire csak vágysz, márcsak a kereseti kérelemhez kötöttség miatt is. A kereseti kérelemtől ugyanis csak annyiban fog eltérni, amennyiben ez a gyerekek érdekében fontos.

Hogy visszakövetelheted-e a tartásdijat arra az időre? Persze, követelni lehet. De egy jogellenes cselekedet nem fog feljogositani arra, hogy jogszerüen neked adjanak igazat. ugyanis vizsgálni fogják, hogy a gyerek miért van nálad, és Te akkor azonnal intézkedtél-e a fentiek szerint. Ha már hónapok óta nálad van, Te pedig ülsz a babérjaidon, kizárt, hogy a biróság visszafizettetné az összeget, főleg, ha az anya akarata ellenére ment el tőle a gyerek, és különösebb oka sem volt rá, csak a tipikus "nem volt kedvem az anyámnál maradni" szöveg.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kutyi01 # 2004.11.24. 13:23

Köszi a választ! Még azt kérdezném, hogy 1) ha megegyezek az anyával úgy, hogy fizetem tovább a gyerektartást de a gyerek lakjon anyámnál és közben megindítom az elhelyezési pert, akkor könnyebben nekem ítélik a gyereket? Mivel nálam lakik.

  1. Visszakövetelhetem-e a gyerektartást arra az időre amikortól már nálam lakott a gyerek?

3). Ha nekem ítélik a gyereket, a másik gyerek után kell-e gyerektartást fizetnem?
Köszi!

the big cat # 2004.11.24. 08:55

Természetesen vagy megegyezel az anyával a gyermek elhelyezésnek megváltoztatása ügyében és az új tartásdíj ügyében, vagy pert indítasz ezek iránt. viszont addig minden marad a régiben, és nem igazán javaslom, hogy bármelyiket ne telejsítsd, mert mindkettő bűncselekményt valósíthat meg.

the big cat # 2004.11.24. 08:54

A gyrektartást mindentől függtelenül addig kell továbbfizetned, amíg a bíróság ez ügyben hozott döntését meg nem változtatja.

A kiskorú a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő(k együttes) döntése alapján változtathat lakóhelyet. Ha a felségednek van szülői felügyeleti joga, akkro csak az ő belegyezésével költözhet.

kutyi01 # 2004.11.24. 07:00

Sziasztok!

Két fiam van 14 éa 16 évesek. Elváltam, a fiúk az anyjuknál. A kisebbik most el akar költözni anyámhoz. Én is anyámhoz vagyok bejelentve, de nem ott lakom, hanem a barátnőmnél. Kérdéseim: odaköltözhet-e a fiam anyámhoz, az édesanyja beleegyezése nélkül? Nekem tovább kell-e fizetnem a gyerektartást?
Köszi a választ!