Amig ezzel ellentétes hatarozatotok nincs, addig oda kell adni.
Ha a kapcsolattartast szabályozó hatarozatban nincs konkrétabb rogzitve, ésszerű ideig kell várni.
Kapcsolattartás végrehajtása
Azért valami támpontot kaphatna, hogy mennyi az ésszerű határidő... Szerintem félóra, ha odaszól, hogy késik, akkor 1 óra. De ha nem jön, akkor viszem magammal a gyereket és annyi. Ha pedig rendszeresen csinálja, hogy nem mondja le és nem viszi, akkor nem számolok vele, hanem megveszem neki is a jegyet vagy gondoskodom a vigyázásáról és aztán talpán legyen az a gyámügyes akinek ezt a helyzetet nem tudom elmagyarázni.
A folyamatos kapcsolattartásnál persze lehet ez ésszerű. De mondjuk a nyári szünet vonatkozásában hogy ha fél órát késik, akkor ugrott a nyári szünete, az már aligha.
Látom, nem egyszerű... A hivatalokat csak a leírtak érdeklik. A gyakorlati oldalát senki sem nézi. A saját nehézségeinkkel nem is igen hozakodhatunk elő, mert a gyermek érdekét veszik figyelembe. Egy esetleges újra szabályozásnál is csak arra lehet hivatkozni. Senkit sem érdekel, hogy ez mennyire kényelmetlen és nem gyakorlatias. Édesanya elvétve telefonál (6 hónap talán 4 hívás) 2-3 alkalommal jött, de a gyermek visszautasította, hogy vele menjen. Anyuka nem erősködött, megállapította, hogy ezért kár volt ideutazni...elment. Lassan be kell érnem azzal, hogy nincs válasz erre a kérdésre.. sajnos. Azért köszönöm a válaszolóknak.
Kedves Mindenki!
Az erdekelne mi a helyzet ha a vegzes a telefonos kapcsolattartast nem szabalyozza, de az edesanya megakadalyozza a kapcsolattartast. Az elozmeny az, hogy a telefonos kapcsolattartas zavartalan volt majd a kapcsolattartas szigoritasaval valo fenyegetes utan nem tudok a fiammal beszelni. Meg nem telt el a ket ev a vegzes jogerore emelkedese ota. Mit tudok tenni ilyenkor?
Udv
Egy apuka
Kedves Fórumozók!
A nyár eleji kérdésemre meg van a válasz és talán másoknak is segíthetek.
149/1997. Korm. rend. 31.§ és a Ptk. 4:184. § [A kapcsolattartási jog korlátozása és megvonása]
Üdv: Avarka
Ez nem válasz semmire, és két jogszabályszám aligha segít bárkinek is.
Kedves Kovács Béla Sándor!
Nyár elején feltett kérdésemre senki sem adott értelmes választ, holott egyértelműen le van írva, hogy a kapcsolattartással kapcsolatos problémákkal a Gyámügyet kell keresni. A mi esetünkben egyértelmű volt, de még sem segített senki, hogy a gyermek érdekében kérelemmel kell a gyámügyhöz fordulni a kapcsolattartás korlátozása vagy megvonása érdekében. Továbbá kártérítési igényünk is lehetett volna, mert a kapcsolattartásra kötelezett szülő megszegte a szabályokat,így pl: mivel nem jött a gyermekért és nem is tájékoztatott róla, a gyermeket utólag kellett befizetnünk a nyaralásra. A kötelezett szülő egyszer sem vitte el a gyermeket idén.
Senki sem tudta itt megmondani, hogy nem kell bíróságra menni, ha szeretnénk a nem létező kapcsolattartást hivatalosan is szüneteltetni vagy korlátozni. A kapcsolattartási jog korlátozása és megvonása a gyámhatóság hatásköre, mert a kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtásáról a gyámhatóság gondoskodik.
Kérem javítson ki, amennyiben tévedek.
„Senki sem tudta itt megmondani, hogy nem kell bíróságra menni, ha szeretnénk a nem létező kapcsolattartást hivatalosan is szüneteltetni vagy korlátozni. A kapcsolattartási jog korlátozása és megvonása a gyámhatóság hatásköre, mert a kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtásáról a gyámhatóság gondoskodik.”
Ez így ebben a formában például nem igaz, mert a korlátozás, megvonás nem végrehajtási kérdés. Általában valóban gyámhatósági hatáskör, de ha a kapcsolattartást bíróság rendezte, akkor ehhez képest két éven belül bírósági hatáskör.
Ha az anyuka nem gyakorolja a kapcsolattartást, akkor Te miért izgulsz miatta. Miért gondolod úgy, hogy ha megindítasz újabb eljárásokat, akkor attól jobb lesz?
A kártérítési okfejtésed meg eleve megbukott azon, hogy amikor tudod, hogy az anyukának lenne kapcsolattartásos hétvégéje, akkor azokra a hétvégékre nem kell nyaralást, meg egyebeket szervezni és akkor nem ér "kár".
Avarka ne haragudj, de ne itt töltsd ki a haragod hónapok múlva. Arról nem beszélve, hogy felnőtt ember csak úgy általánosan is tájékozott annyira, hogy tudja mi a gyámügy feladata, legalább annyira, hogy tudja ott (is) kérdezősködjön ez ügyben. Elhiszem, hogy egyszerűbb a géphez leülni, mint megkeresni egy ügyvéded és fizetni neki vagy besétálni a Gyámügyhöz. DE, azért már ne az itteni jogászok legyenek a felelősök, (akik ingyen adnak tanácsot) . Abban szerintem nagyon ne reménykedj, hogy megvonják a az anyuka kapcsolattartási jogát.....
Burn Out,
ha én jól értem, "utólag" fizette be, pont hogy nem szervezett semmit, de elvileg el kellett volna vinni a gyereket a másik félnek, míg neki akár munka, akármi más miatt nem tud felügyeletet biztosítani, tehát utólag be kellett fizetnie valahova táborba. Az pedig jogos költség.
drbjozsef: ok, igazad van, reggel máshogy értelmeztem. köszönöm az észrevételt.
Szeretnék érdeklődni, hogy milyen jogaim vannak,amennyiben a párom elvált júliusban,s a válás során megegyeztek az exfeleséggel,hogy a gyerekláthatás az új párkapcsolatra és nagyszülőkre is vonatkozik.
2 gyerek,egyik december közepén 1,a másik december végén 3 éves lesz.
Sajnos az exnej,a megbeszéltek ellenére nem engedi,hogy találkozzak a gyerekekkel,s ezt úgy oldja meg,hogy apuka csak a házában láthatja a piciket. A bölcsiből eddig elhozhatta a nagyobbikat,de mivel 5percre làttam őket a parkban a párom szüleivel, most màr a bölcsibe sem mehet érte.
Érdekelne,hogy eltilthat-e a gyerekektől és korlátozhatja-e ennyire az apjukat?
(Az ő új párja találkozik a gyerekekkel,csak nekem tilos)
Köszönöm a segítséget!
Szép napot Mindenkinek!
Neked nincs kapcsolattartási jogod. Viszont ha a párod a megállapodás szerint elhozhatja a gyereket, és ezt anyuka nem engedi, akkor a párod a gyámhatóságtól kérhet végrehajtást.
Az lenne a kérdésem, hogy ha két éven belüli ítéletben meghatározott kapcsolattartási jogomat korlátozta a gyámhivatal és majd egy évig tartó eljárásban, mindenféle semmis indokokra hivatkozással hatályon kívül helyezték a határozatot, hova fordulhatok?
Hónapokig kórházban voltam, egy évig alig tudtam járni, mert daganat volt a lábamban és ezt egy évig nem is vette észre egy orvos sem... így hónapokig hiába jeleztem az apa felé, hogy nem tudok effektíve menni a gyermekért, a gyámhivatal gyakorlatilag ellenem fordult...
Köszönöm előre is a választ!
Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. A gyamhivatal nagyszülői kapcsolatartas ügyében hozott masodfokon egy jogerős döntést amit nem fogadok el. Fellebezzek majd. A kérdésem az lenne. Mindaddig érvényben van ( teljesitenem kell a tartalmat) ez a jogerős döntés míg a fellebbezés eredményerol még nincs hatarozat? Köszönöm a választ.
Fellebbezni nem tudsz, bírósághoz fordulhatsz és a bíróságtól kérheted a végrehajtás felfüggesztését, aztán akkor majd a bíróság eldönti, hogy addig hatályos lesz-e.
Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék segítséget kérni. A Gyamhivatal nagyszülői kapcsolatartas ügyében hozott egy végzést mely szerint szombat délutánonkent a pici lányomat ( 1éves )vigyem a gyermekjóléti szolgálat kapcsolatartó szobájába. Viszont szombaton reszidos munkat vállaltam és így nem tudom megoldani a kicsi bevitelet mivel egyedül nevelem. MIT TEHETEK ILYENKOR? ELFOGAD A HIVATAL BÁRMILYEN IGAZOLAST EZZEL KAPCSOLATBAN? ÉS HA IGEN AKKOR MILYET?
Szerintem, ha megkéred a nagyszülőt, hogy menjen oda hozzád a gyerekért, mire indulsz a munkába, örömmel megteszi. A szolgálatot meg kihagyhatjátok.
Marieta!
Kivel lenne a kicsi amig dolgotol?
Kértem a nagyszuloket , hogy jöjjenek és nézzék meg a kicsit a gondozási helyen de hallani sem akarnak erről.
A kicsi itthon lenne velem, mivel külon órákról van szó. Illetve édesanyám is lenne vele.
Akkor gondolom az apai nagyszülőkről van szó...a gyh nem tudja hogy egy 1 éves gyerek alszik délutánonként? szomorú :(
„Kértem a nagyszuloket , hogy jöjjenek és nézzék meg a kicsit a gondozási helyen de hallani sem akarnak erről”
Ha csak erről lenne szó, a gyámhivatal nem ártotta volna bele magát a dologba. Volt ennek előzménye is, úgy-e?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02