Hurrá, sikerült megegyezni. Aztán csak tartsa is be...
Tartásdíj:per vagy feljelentés?
Csak ha sosem voltál a házastársa, akkor - ha megegyezés nem lesz - a bíróság a részedre tartást megítélni nem fog. A gyermek számára igen.
Sziasztok,
Köszi ObudaFan a válaszaidat. Még nem sikerült beszélni vele, de nem adom fel.
Kedves Pocak, azon az alapon várok asszonytartást is, hogy azért nem tudok dolgozni, mert az ő gyerekét (no meg az enyémet is, persze :) nevelem, a TGYÁS-GYES stb. összegéről pedig ne is tegyünk említést. Az apasági nyilatkozattal a gyámügyes nő szerint "olyan, mintha házasságban született volna a gyerek, ezért ugyanúgy is kell eljárni", az ismerőseim körében is "divat" az asszonytartás, persze csak addig, amíg az anyuka vissza nem megy dolgozni vagy időközben férjhez nem megy.
Aztán persze kérni lehet, de hát ez is csak egy alku.......
Azért azt áruld el, légy szíves, hogy milyen alapon kérnél asszonytartást is, ha nem is te vagy a felesége?
Kerületi bíróságon, nincs illetéke, ha gyermektartásról van szó. Polgári irodán tájékoztatnak. Ügyvédkényszer nincs, de ügyvéddel eljárva nyilván nem tud átverni.
Köszi. Megpróbálok megegyezni vele (majd tájékoztatlak Benneteket a fejleményekről, ha érdekel).
A bírói egyezséget hol/hogyan lehet megírni? (Fővárosi/kerületi bíróság? Ügyvéd kell hozzá? Van illetéke?)
Köszönöm.
Hát minél gyorsabban lépni kell, mert csak 6 hónapra visszamenőleg lehet érvényesíteni a tartásdíjat, ezért gyorsan meg kell tudni, hogy hajlandó-e megállapodni. A legjobb bírói egyezségbe (esetleg közjegyzői okiratba) foglalni a megállapodást, mert ebben az esetben nem kell nem fizetés esetén pereskedni, hanem elég végrehajtást kérni.
Ha megállapodás nem születik, akkor viszont csak perben lehet elérni ezt, de a 6 hónapos határidőre tekintettel nem árt sietni.
Sziasztok,
Még teljesen új vagyok a témában és a segítségeteket szeretném kérni.
Most 5 hetes kislányom apja mással él házasságban. Apasági nyilatkozatot tett a gyerek születése előtt, a bébi a nevét viseli, sőt DNS-vizsgálat is bizonyítja az apaságot.
Eddig egy fillérrel sem járult hozzá a kelengyéhez ill. az eddigi kiadásaimhoz.
Munkanélküli státuszban van, de (feketén) tisztességes megélhetést biztosító üzlete van.
Először megpróbálok "békés" úton megegyezni vele (tartásdíj, asszony tartás, gyermekelhelyezés témákban).
Kérdés: ha ketten sikeresen megállapodunk valamiben, azt hol kell írásba foglalni ahhoz, hogy később ne legyen probléma (ügyvédi ellenjegyzéses dokumentum? gyámhatóság? bíróság? egyéb?)
Amennyiben mégsem fizet majd tartásdíjat, hová kell fordulni? Pereljem be?
Segítségeteket köszönöm.
Ezek igy csak feltételezések. Amikor ilyen előfordul, akkor fordulj a gyámhivatalhoz. Kérhetsz pszichológiai vizsgálatot is, ahol mindezeket elvileg felszinre lehet hozni.
Azt azért tudomásul kell venni, hogy a férfiak mások, mint a nők. Amit Te totál veszélyesnek tartasz esetleg, azt lehet, hogy egy férfi nem is érti mitől lenne az. Másképp vannak összerakva mint mi.
A szendvics kérdést meg lehet beszélni, és azt is megteheted, hogy nem pakolsz szendvicset. Ha a gyerekeket éhezteti, akkor viszont simán a gyámhivatalhoz fordulhatsz - vagy két éven belüli itélet esetén a birósághoz - azzal, hogy nem gondoskodik róluk megfelelően.
Ugyanez a helyzet azzal, ha a gyerek "hazarohan" és ő engedi. Kérheted a gyermekjóléti szolgálatot, hogy vizsgálják, hogy amikor kapcsolattartáson nála vannak a gyerekek, megfelelően gondozza-e őket. Ez esetben családgondozók fogják figyelemmel kisérni a kapcsolattartást.
Az biztos, hogy rengeteg lehetőség van, sajnos egyre inkább azt látom, hogy a közigazgatási eljárásokban is szükséges sokszor az ügyvéd, aki pontosan tudja, hogy mikor mit tegyen.
Persze próbálkozhatsz magad is, de mivel Te érintett vagy, valószinü, hogy a gyámhivatalok azt fogják feltételezni, hogy csak a kapcsolattartást akarod akadályozni. Ez a Te ügyed, ezért Te ugy érzed nem igy van. A gyámhivatali ügyintéző számára viszont Te csak egy ügy vagy a sok közül, ami nagyjából hasonló.
Ez olyan mint az influenza. Hiába mondod az orvosnak, hogy a Tied más mint a többieké, mert pl. Te nem szoktál lázas lenni soha, a doki teszi amit ilyen esetben tenni szokott. Ha nem vagy lázas, mehetsz dolgozni. Aztán a tapasztalat majd azt mutatja, hogy sokkal sulyosabb állapotba fogsz kerülni, mint mások szoktak, mert ők a láz miatt otthonmaradtak, és kifeküdték, Te viszont nem. Mindezt azért, mert a doki nem nézett a felszin alá.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Tudod, ismerem "a férfiakat" - férjnél vagyok jelenleg is. A volt férjemmel nem is ez a gond, hanem pl. az, hogy nem érezhetik azt a biztonságot, amit akár nálunk, akár az iskolában megszoktak, névszerint azt, hogy dönthetnek. Azaz nincs egyszemélyi döntés, hogy "márpedig most ezt csináljuk és kész". Az a baj vele pl. hogy elviszi őket olyan kirándulásokra, ahova csak ő vágyik, majd én ápolom egy hétig a lebetegedett gyerekeket, akik átfáztak, hulla fáradtak, és nem csodálható, ha ágynak esnek. Azután én hallgathatom a gyerekektől, hogy intézzem el, hogy többet ne kelljen kirándulni menni. Meg a szendvics pakolással is az a baj, hogy mondjuk akkor elkunyorálja a gyerekekét - márpedig éppen elég nehéz nekem a gyerekeket eltartani így, hogy ő nem járul hozzá, nem fogom még őt is etetni ... Meg az a baj, hogy nem lehetek biztos benne, hogy amikor vele vannak a gyerekek, esetleg egy óra múlva nem jön-e haza egyedül valamelyik bőgve, hogy összevesztek az apjukkal, és ezért ő hazarohant, az apja meg hagyta. És még sorolhatnám ...
Elvileg nem mondhat le róla, jog és kötelezettség. De gondolj bele milyen láthatás az, ami kényszeren alapul?
Az apának a saját szempontjából nézve igaza van (mint ahogy a saját szempontodból nézve neked is igazad van), ha nem akar hozzád menni, és szerintem tiltakozni fog. Ez presztizskérdés is, de tényleg nem jó a gyerekeknek sem. Te hiába látod igy, mégis feszült helyzetet jelent az apa számára, hogy a Te lakásodban (ahol Te vagy birtokon belül) kell kapcsolatot tartania. Ez valami olyasmi, amikor háborus helyzetben az ellenség táborában kell tárgyalásokat folytatni. Eleve vesztes pozició.
Ha a gyerekeid érdekeit veszed figyelembe, mindenképpen az a legjobb megoldás, ha az apa mégis elviszi őket (akár a gyermekjóléti szolgálatnál látja). Vagy még mindig jobb, ha csomagolsz nekik szendvicset. Amikor számára teher, ugyis visszahozza. A férfiak kicsit másképp müködnek, és ez nem azt jelenti, hogy rosszabbak, csak mások. Mást tartanak fontosnak, mint a nők. Épp ezért fontos, hogy a gyerekek számára ez is minta lehessen.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Hát igen, én nem élvezem a láthatásokat ...
Ámde a feszültség megoldására jelenleg azt a módszert alkalmazzuk, hogy amíg ő ott van, addig én vagy elmegyek otthonról, és a férjem látja el a felügyeletet, vagy "számüzetésbe vonulok" a hálószobába, olvasok, tanulok, stb.
A gyermekjóléti szolgálatnak viszont nem nagyon örülnék: gondolj bele, se játékok, se más esetleg megmutatásra szánt dolgok, és ott egyetlen olyan szoba van, ahol ennyien elférnek, de míg nálunk, akit nem érdekel az aktuális elfoglaltság - pl. valami elvont tudományos hülyeségről magyaráz az apjuk - az elfoglalhatja magát valamivel. Végül pedig: a gyermekjóléti szolgálat kb. egy saroknyira van az apjuktól, nehezen értenék meg, hogy akkor mért nem inkább oda mennek, míg ugyanez nem merül fel, ha ő jön hozzájuk...Arról nem is beszélve, hogy szerintem, ismerve az apjukat - köpköd a gyermekjólétisekre - nem lenne hajlandó belemenni, és inkább lemondana a láthatási jogáról.
Tényleg: lemondhat róla? Vagy az a gyerekeknek is van, és nem mondhat le róla?
Állitani mindent lehet. Itt bizonyitani is kell. Előfordulhat, hogy korlátozzák a kapcsolattartást, de ezt igy nagyon nehéz előre megjósolni. Az sem biztos, hogy a lakásodra, lehet, hogy például a gyermekjóléti szolgálathoz, mivel nem szerencsés a különélő szülőhöz korlátozni. Ez ugyanis mindenképpen hátrányos a gyerekre nézve. Köztetek ugyanis vita van, nem igazán jöttök ki jól egymással. Ez a feszült légkör a gyerekre mindenképpen rossz hatással lenne.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Beadtam a végrehajtási kérelmet. Egyúttal beadtam egy keresetet a láthatás korlátozására, mert kiegyensúlyozatlan, üvöltözik a gyerekek előtt a nála lakó fiunkkal(legutóbb úgy megverte, hogy most emiatt folyik a gyermekelhelyezés illetve a bántalmazási ügy ellene), illetve néha a többiekkel is, megbízhatatlan, és a legutóbbi évben 6x látta a gyerekeit. Azt kértem, hogy kötelezzék a kéthetenkénti láthatásra, de azt korlátozzák az én otthonomban szombaton 14-18-ig.
Van esélyem rá, hogy jóváhagyják?
A papíron eddig szereplő hétvégékkel soha nem is élt, ugyanis nincs nála annyi fekhely, hogy 4 gyereket lefektessen, plusz arra hivatkozott, hogy enni se tudna adni nekik - ha elvitte láthatásra, akkor is mindig szendvicset kellett pakoljak. Lehet gond ebből? Ha mondjuk azt állítja, hogy én akadályoztam, hogy odavigye a gyerekeit?
Ne felejtsd el, előbb a végrehajtási eljárást kell meginditanod a birósági végrehajtónál. Nem számit, hogy nála van egy gyerek, nálad kettő van, egébként is kizárólag a birói itélet számit. Amig a biróság nem szünteti meg a kötelezettséget, addig fizetnie kellene. Az előlegezéshez viszont kell a végrehajtási eljárás.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
A lakás hivatalosan a testvére tulajdona, és ő szívességi lakáshasználó.
A fiam márciusban lesz 17 éves, de még egyáltalán nem tudom, lehet-e találni valakit, aki szeptemberig elvállalná.
Amit a tartásdíjról írsz azt jelenti, hogy nem baj, hogy se vagyona, se hivatalos jövedelme, és az se, ha netán nála van a gyerek - ha van ítélet, akkor megpróbálkozhatok a megelőlegezéssel? (Mert - mint írtad - behajtani nyilván nem tudják.)
Szülői ház elhagyása csak 16. életévének betöltése után lehetséges. Kérelmezni kell és nyilaktoznia annak a személynek, akihez költözne, hogy odaköltözhet. Készitenek környezettanulmányt, meghallgatják a szülőket, ez után döntik el, hogy engedélyezik-e. Ennek az az oka, hogy az apa szülői felügyeleti joga megmarad, magyarán szólva máshol él a gyerek, de ő felel érte.
Kötelezni nem kötelezhetik a gyereket, hogy másik iskolába járjon, csak választási lehetőséget adnak. Õk kettőt adtak: kolesz, vagy apa. Ha ugy látják, hogy védelembe vétel mellett sem képes az apa megfelelően nevelni, akkor van más is: átmeneti gondozásba kerülhet ha a lakóhelyeteken van erre lehetőség (elvileg kell, hogy legyen).
Nem mondhatja. Ha a biróság megállapitotta a tartásdijat, köteles mindaddig fizetni, amig meg nem szüntetik. A gond azzal van, amit irtál, hogy nincs vagyona és jövedelme, tehát nem fogják tudni behajtani rajta. Azt irtad, felujitja a lakását? Az nem az övé ezek szerint? Ugyanis ha az övé, az is vagyon.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Ja, és mégegy: ha netán visszakerül az apjához, védelembevétel mellett, akkor mi a helyzet a tartásdíjjal? Akkor hivatkozhat arra az idők végezetéig, hogy éppen csak a nála elhelyezett gyerek eltartására elegendő a pénz, amit keres? Akkor nem is érdemes pereskedni?
Köszönöm a tanácsot.
Az ügy jelenleg úgy áll, hogy jelenleg képtelenek vagyunk még egy gyerek eltartásáról gondoskodni, a szüleim pedig nem vállalták még időlegesen se. A gyámügyes erre azt mondta, hogy akkor két lehetőség maradt: vagy kollégista lesz, vagy visszakerül az apához, és védelembe veszik, és gyakran ellenőrzik.
Hallottam olyan lehetőségről, hogy "szülői ház elhagyása". Ha esetleg találna olyan osztálytársat/barátot, akinek a szülei időlegesen elvállalnák, hogy nálunk lakjon, akkor kinek és hogyan kell ezt kérnie?
A másik kérdésem: ha nem találunk mást, kötelezhetik-e a gyereket, hogy iskolát váltson? Mivel csak néhány hónapról lenne szó, és semmiképpen nem akar másik suliba járni, a mostaninak viszont nincs saját kolesza.
A tartásdíj behajtást és a megelőlegezést január 2-án azonnal elindítom. (Vagyona egy szál se, hivatalos munkája úgyszintén...)
Tehetsz feljelentést tartás elmulasztása miatt a rendőrségen. Ez esetben vizsgálják, hogy önhibájából nem fizet-e. Ha igen, elmarasztalják, ha nem, büncselekmény hiányában megszüntetik az eljárást, ugyanis a tartás elmulasztása büncselekményi tényállás egyik eleme a szándékosság.
Az állam általi előlegezés érdekében menj el a birósághoz, és kérd a tartásdij végrehajtását (kérj a végrehajtási lapról másolatot), utána keresd fel a lakóhelyed szerint illetékes gyámhivatalt, kérj nyomtatványt a tartásdij előlegezéséhez. Ahhoz kell majd csatolnod a végrehajtási lap másolatát (később majd igazolnod kell, hogy eredményesen lezárult-e), továbbá rezsiigazolást, a saját jövedelmed igazolását, a tartásdij megállapitásáról szóló jogerős bírói határozat másolatát.
A gyámhivatal fel fogja függeszteni az eljárást mindaddig, amig a végrehajtási eljárás le nem zárul. Ha az eredményes lesz, mert akár a jövedelmére, akár a vagyonára (lakás) vezetett végrehajtás eredményes, akkor elutasitják a kérelmedet, de ha eredménytelen, akkor valószinüleg megelőlegezik (van néhány kizáró ok, de azt hiszem azok nálad nem állnak fenn), viszont nem 6 hónapra visszamenőleg, hanem csak kb. a kérelem benyujtásának időpontjától. (ha a tárgyhónap tizenötödikéig nyújtották be, a támogatás teljes összegét, ha a tárgyhónap tizenötödikét követően nyújtották be, a támogatás ötven százalékát
kell kifizetni). 6 hónapra visszamenőleg tehát ez nem kérhető.
Gyermekelhelyezési pert bármikor indithatsz, ha a férjedet a gyermek bántalmazása miatt el is marasztalják, akkor egyébként is fel kell, hogy merüljön a gyámhatóságban, hogy talán máshol kellene a gyermeket elhelyezni. Ilyen esetben elsősorban a különélő szülőt szólitják fel, hogy vegye magához a gyereket és persze inditson pert a nála történő elhelyezése érdekében, ha pedig ő nem alkalmas a gyerek nevelésére, akkor a távolabbi rokonoknál próbálkoznak (de ez talán nálad nem áll majd fenn).
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Az a kérdésem, hogy amennyiben a különélő szülő nem teljesíti a tartási kötelezettségét, mit érdemes tenni.
Tudok róla, hogy polgári pert is lehet indítani, de igazában a tartás elmulasztása bűncselekménynek számít.
A volt férjem már több mint egy éve hiteget, hogy miért is nem tud fizetni a nálam lévő 3 gyermek után, és, hogy mikor fog végre tudni...
Egy éve elkezdett egy masszőrtanfolyamot, akkor arra hivatkozott, hogy a tandíj, meg az útiköltségek, és hát ugye heti 3 nap iskola mellet nem is tud rendes munkát vállalni...
Amikor végzett, arra hivatkozott, hogy elkezdett egy másik - thai masszázs - tanfolyamot, ami még tart. Valamiből él ugyan, de hivatalosan nem dolgozik. Eközben szép lassan elkezdte felújítani a lakását, festékre, gipszkarton-falakra is futott, plusz jókora szerszámparkot is összevásárolt (fűrészek, csiszolók, fúrók, stb.) mondván, hogy szüksége van rá az átalakításokhoz. Most azt mondja, hogy magánpraxist akar indítani, és ehhez teljesen fel kell újítania a lakást, hogy kezelőt alakíthasson ki benne, tehát most ezért nem fizet.
Mellesleg a nála elhelyezett nagyfiunk bántalmazása miatt a gyámhatóság most kezdeményezett eljárást ellene. Sajnos a férjemmel 4 gyereket nevelünk, én az utólsó évemet végzem a főiskolán, és anyósom házának 53 m2-nyi részén lakunk 6-an, így nem tudjuk a nagyfiamat idevenni. A másik kérdésem tehát ez: milyen ideiglenes lehetőségek vannak az elhelyezésére? Tavasztól fel akarjuk venni a fél Szoc-Polt, és bővíteni, és amint lediplomáztam és dolgozni kezdek az anyagi helyzetünk is javul, akkortól szeretnénk magunkhoz venni őt is. Jelenleg ott tartunk, hogy itthon jó, ha vajaskenyérre jut a 4 gyereknek. Ezért is lenne sürgős lépni valamit tartásdíj ügyben. Olvastam arról is, hogy kérhető, hogy az állam előlegezze meg. Hogyan? Jól tudom, hogy 6 hónapra visszamenőleg is kérhető? Én eddig azért nem léptem, mert úgy tudtam, hogy, ha nincs munkája, úgysem lehet behajtani rajta (ő is így tudja...). De most nekiláttam az "önképzésnek".
Nagyon várom a választ!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02