Akkor forduljatok a gyámhatósághoz.
fiatal korú szülő gyermekének gyámsága
Akkor forduljatok a gyámhatósághoz.
Jó napot!
következő lenne, Én nagykorú vagyok, párom még nem, (17 éves)
14. hetes terhes és apasági nyilatkozatot szeretnék tenni, a kérdésem a következő: az anya résznél Ő írhat alá vagy a gyámja?! Nem biztos hogy párom édesanyja alá írná....
A kérdés azért lenne fontos mivel az (anyós jelölt) minden áron ott szeretné tartani a picurt náluk, mi ezt nem szeretnénk, vagyis mi ketten szeretnénk nevelni, Én dolgozok, úgyhogy anyagilag biztonságban lennénk, de a mama nem hajlandó kötélnek állni, és én félek, ha nem kerül a nevemre, akkor el lehetetlenítenek és nem igazán tudnék bármit is tenni.
Köszönöm a válaszokat előre is!
Üdv: Roland
„a babája pedig bent maradt az otthonba , mivel az apa nem írta alá hogy a lány édesanyja legyen a baba gyámja!!!!” - aham, persze.... ez nem igazán így megy. azokban a gyámhatósági papírokban tuti van valami, amit most "elfelejtettél" vagy neked "elfelejtettek" megemlíteni.
ha lehet ne dramatizáljuk annyira túl a dolgot. vagy ha ennyire érzékenyen érint, akkor láncold magad a járási gyámhivatal épülete elé :)
Sziasztok !
Szörnyű dologról vettem tudomást tegnap !
Nem hagy nyugodni a dolog ! A síró görcs kerülhet ! Van egy lány 16 éves, a volt nevelő apja és ő össze kerültek közel 3 évvel ezelőtt!!! A nevelt lány terhes lett t , majd megszülte a kislanyukat... a férfi vagy nem is tudom minek nevezzem ezt az embert nem sokkal a lány teherbe esése után ki lépett az életükből . A baba születésénél viszont alá írta az apasagi nyilatkozatot!!!! A lány és a baba egy anyas otthonba volt leszállásolva. Az apa bekapcsolt és elkezdett a lány ellen áskálódni, fenyegette , bántalmazásról konkrét nem tudok. A lány édesanyja kérelmezte a családba fogadást ! Így a "nevelt lány " haza költözött az édesanyjához, a babája pedig bent maradt az otthonba , mivel az apa nem írta alá hogy a lány édesanyja legyen a baba gyámja!!!! A baba hétvégére haza jöhetett az anyukájához , majd hétfőn vissza kellett vinni!!!! Kérlek segítsetek mert én ezt nem hiszem el hogy egy anyától ha kiskorú ha nagykorú elvehetik a Gyermeket ! Normális körülmények között élnek! Ez a Baba nem tehet semmiről és mégis őt büntetik ! Anyuka vagyok én is sajnos egyedül nevelem a fiam aki a napokba töltötte az első életévét , itt fekszik mellettem alszik es nem győzöm magamhoz ölelni , a szívem leszakad , hogy az a Baba idegenek közt az édesanyja után sír , neki az anyukája jelenti a világot
Köszönöm!
Már hogyne lenne. A kapcsolattartás megilleti.
Nem akarnak házasodni, mert igazából nem akarnának együtt maradni. Az anya a gyermekhez sem ragaszkodik, de az apa igen. Azonban mivel a szülői felügyeleti jogot az anya nevelőanyja gyakorolja, létezik, hogy az apának semmilyen joga nincs, amíg nagykorú nem lesz????
Miért nem házasodnak össze? Rögtön nagykorúak lennének.
Szép napot mindenkinek!
Az alábbi ügyben szeretnék segítséget kérni. Férjem fiatalkorú unokaöccsének és barátnőjének egy hete kisbabájuk született. Az anyuka állami gondozott, nevelőszülőknél él. Kérdésem az, hogy mi alapján kapta meg az újszülött kizárólagos szülői felügyeleti jogát az anyuka nevelőanyja, és apai elismerő nyilatkozat létezése mellett, miért nem osztható ez a jog?
Illetve még annyit szeretnék megkérdezni, hogy amennyiben a fiatalok betöltik 18. életévüket, megszűnik-e a nevelőanyának az újszülött vonatkozásában a szülői felügyeleti joga?
Előre is köszönöm!
Tisztelt ObudaFan!
Ezúton is köszönöm a gyors, segítőkész válaszát.
Gyámnevezés az biztosan lesz és elsősorban valamelyik nagyszülő (pár) lehet erre esélyes.
Ha a körülmények nem megfelelőek akkor is azért az az elsődleges, hogy a gyámhatóság megpróbál abban segíteni, hogy megfelelőek legyenek.
A kiskorú szülő akkor jogosult a gyesre, ha nem él egy háztartásban a gyermeke gyámjával, egyébként a gyám jogosult a gyesre.
Üdvözletem mindenkinek!
Elég kényes ügyről van szó sajnos. Keresztlányom aki jelenleg 17 éves, várandós. Élettársa!! szintén 17 éves. Mindketten iskolába járnak. Kérdéseim:
- keresztlányom lehet-e gyesen a korától függetlenül?
- hallottam olyat, hogy mivel fiatalkorúak gyámot neveznek ki, igaz ez?
- ha mi( a lány oldaláról) nem vállaljuk a gyámságot, akkor az újdonsült apuka szüleit kérik majd fel?
- ha végeznek környezettanulmányt és alkalmatlannak találják majd a leendő gyámot (mert pl: senki nem dolgozik a családban...és a körülmények sem túl rózsásak...) akkor elvehetik a picit?
Köszönöm
Köszönöm a válaszát kedves Tordesillas !
Időközben kiderült, hogy a négy hónap múlva nagykorú
várandós élettársamnak nem létező lakcíme van.
A bejelentett lakcimén már a ház nem létezik.
Sajnos hülyén fogalmaztam meg az előző levelemet.
Így ennek, és az új információ tekintetében
máshogy kérdezem meg :
A kérdésem lényege a szoptatási idő.
Elszakítható-e a születendő gyermekem az anyjától
a szoptatási idő alatt, ha az anyai nem létező lakcím
nem használható a csecsemő lakcímeként ?
Illetve ha a fiatalkorú élettárs a csecsemő gyámságát
is vállalja/megkapja és a gyámügy ad
lakcimet az anyának/csecsemőnek....
Ha letelik a szoptatási idő
és kiadja számomra a gyermeket, akkor az én
részemről tudok biztosítani életvitelszerű helyet a babának.
Köszönöm előre is
Ha jól tudom Kalocsán nem egy elítélt tölti az idejét miközben ott van (vele) a baba.
"Mit tehetnék hogy a Gyámügy ne szakitsa el a babát az anyától ?"
Ha tényleg van teljes hatályú apai elismerés, akkor a gyermeket magához venni és nevelni, gondozni.
Ha nem tudja vagy nem akarja, akkor van-e a családban valaki, aki ezt vállalja az anya szabadulásáig? Vagy vér szerinti családon kívül van-e ilyen személy? Ha igen, akkor lehet családbafogadás.
Ha nincs ilyen, akkor nevelőszülőhöz kerül a gyerek, onnan meg macerásabb lehet visszakapni.
A bv jog nagyon távol áll tőlem, de rémlik mintha lehetne kérni ilyen esetben a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztését, megszakítását, szüneteltetését egy időre.
Üdvözletem mindenkinek !
Fiatalkorú élettársam 2014. szeptember 20.-án tölti 18. életévét.
Részére gyermekvédelmi gyám van kirendelve.
Közös gyermekünk várhatóan 2014. június közepe felé születik meg.
Vagyis 3 hónap a különbség, a két időpont között.
A helyzet abban bonyolódik, hogy élettársam jelenleg fogvatartott.
Azonban a csecsemőnek majd születése után szopnia kell.
Úgy tudom, hogy a baba-mama kapcsolat, és a szoptatás
a csecsemő egészséges testi és lelki fejlődéséhez szükséges,
és ez hozzátartozik a csecsemő jogaihoz.
Vallásunk is - hasonlóan a vérkérdéshez - a természetes anyatejen
növekedést tartja hitbeli meggyőződésként.
Szeretném ha az anyukájával maradna gyermekem ez okok miatt is.
Másrészt nem áll lehetőségünkben segítség családi, vagy esetleg
fizetett babysitter igénybevételére.
Én dolgozom.
Szeretnénk ha a Gyámhatóság akár méltányossági alapon elnézne
ettől a három hónaptól, és nem rángatnák feleslegesen
ide-oda gyermekemet emiatt a három hónap végett.
Tekintettel arra, hogy fél vagy egy éves szoptatási idő után
megtörténik kiadják gyermekemet; örulök majd annak is ha
az a gyermek tudja merre van arccal, és idővel felismeri
én vagyok az apja.
A szigetszentmiklósi (tökölhöz tartozó) Járási Gyámhivatal
már most azt mondja az apai elismerő nyilatkozat esetén,
hogy az anya lakhelye szerinti Gyámhivatal
gyámot fog rendelni a gyermekemhez.
Ezen hangsúlyokra helyezve és körülményekre tekintettel,
mit tehetnék hogy a Gyámügy ne szakitsa el a babát az anyától ?
Köszönöm
„Az édesapa apai elismerő nyilatkozatot tehet a gyermek három éves koráig.”
Már megtette. Ezért nem kell a gyám. Mert van a gyereknek nagykorú szüleje.
Köszönöm a válaszokat! Még az lenne a kérdésem, hogy a gyámügyi osztályon intézhetik ezt el? Ott már voltak de simán elküldte őket a kedves ügyintéző, azzal az indokkal, hogy nem kellett vona még szülni.... és az apa tegyen nyilatkozatot és övé a felügyelet.
Egy baba az első 1-2 évben napi 24 órás gondozást, ellátást, felügyeletet igényel, erre nagy valószínűséggel sem az apa sem az ő rokonsága kevésbé felkészült ill. alkalmas., mikor- hogyan járnának munkába. (Igaz gyesre mehetne az apa, de csak miután a gyermek betöltötte az első életévét.) Csak jár a szájuk...
Hamar eltelik az az idő és az anya betölti a 18.-at.
Tisztelt Krisz37!
Én úgy gondolom, hogy kell törvényes képviselő az újszülött gyermeknek, és ez, ha szükséges, akkor célszerűen a 16 éves édesanya szülője lehet.
A törvényi hivatkozások pedig az alábbiak:
Csjt. 70. § A kiskorú gyermek szülői felügyelet vagy gyámság alatt áll.
Ez mind a 16 éves lányra, mind a gyermekére fennáll.
A kiskorúság miatti korlátozott cselekvőképesség, illetve cselekvőképtelenségről:
Ptk.12. § Kiskorú az, aki a tizennyolcadik életévét még nem töltötte be, kivéve, ha házasságot kötött. A házasságkötés nem jár a nagykorúság megszerzésével, ha a házasságot a bíróság a cselekvőképesség hiánya vagy a kiskorúság miatt szükséges gyámhatósági engedély hiánya miatt nyilvánította érvénytelennek.
tk.12/A. § (1) Korlátozottan cselekvőképes az a kiskorú, aki a tizennegyedik életévét már betöltötte és nem cselekvőképtelen.
Az anya tehát korlátozottan cselekvőképes kiskorú, az ő gyermeke pedig cselekvőképtelen személy.
A fenti két jogszabály értelmében meglátásom szerint a kisgyermeknek is kell törvényes képviselő.
Az édesapa apai elismerő nyilatkozatot tehet a gyermek három éves koráig. Tehet, de nem kötelező. Addig viszont, amíg megállapítják a jogát, addig meglátásom szerint kell a részére törvényes képviselő.
A nagy kérdés az az, hogy mi a jó a gyermeknek, és mi a jó az anyjának: Ki legyen az újszülött törvényes képviselője? Szerintem mindenképpen gyámot kell rendelni, a személye pedig lehet az anya nagykorú rokona, felmenője is.
Az apa pedig beballaghat a 16 éves anyával és annak a törvényes képviselőjével a gyámhivatalba és nyilatkozatot tesznek. ld. Csjt. 37. § 4.
Az apai elismerő nyilatkozat és egyebek szabályozása a
149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet VII. fejezetében található meg.
Tisztelettel:
Salánki Szabolcs
hivatásos gyám
Nem is kell gyám.
Üdv! Szeretnék segítséget kérni az alábbi ügyel kapcsolatban. Az egyik ismerősöm lánya 16 éves és gyermeke született. A gyermek apja vállalja az apaságot de az anyuka azt szeretné, hogy az édesanyja vagyis a baba nagymamája legyen a gyám a nagykorúságáig mert fél attól, hogy el akarják venni tőle a gyermeket. Állítólag a gyámügyi osztályon azt a felvilágosítást adták, hogy mivel az apuka nagykorú és vállalja az apaságot ezért ő lesz a baba gyámja. Lehet ez ellen tenni valamit?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02