tartásdíj megelőlegezése - melyik Tv./paragrafus???


derill # 2005.02.01. 09:38

Kérheti a tartásdij állam általi megelőlegezését, gyermeknevelési támogatást. Az elsőt a gyámhivataltól, a másodikat a jegyzői gyámhatóságtól.

Valamelyik topic-ban részletesen leirtam a szabályait. A lényege, hogy a végrehajtási eljárást is meg kell előbb inditania a biróságon, anélkül nincs előlegezési lehetőség. Feljelentést is tehet az anya az apa ellen tartás elmulasztása miatt, de amennyiben tényleg munkanélküli, nem fogják elmarasztalni. Viszont az apa ez esetben kérheti a tartásdij csökkentését.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

amacs # 2005.01.31. 17:54

Kedves derill!
A barátnőm számára kérek segítséget.
3 kiskorú gyermeke van. A férjétől évekkel ezelőtt elvált, otthagyva a házukat. A férje e
ddig 30000 ft-ot fizetett gyerektartást. Most munkanélküli lett állítólag, és 3 hónap alatt 10000 ft-ot fizetett. Eddig közel 200 ezer forint gyerektartással tartozik.
A kérdésem az, hogy ebben az esetben kérhet-e valamilyen segítséget a gyámügyisektől, vagy újra perelnie kéne? Erre sajnos nincs anyagi lehetősége. Ki kérheti a gyermektartás megelőlegezését?
Köszönöm válaszát.

derill # 2005.01.25. 09:35

Természetesen kérheted mindkettőt, de nem láttam még ilyen itéletet. Amennyiben kéred, és megállapitják, szivesen megnézném.

Ha a jogszabályból indulok ki, elvileg nem fogják teljesiteni a kérésedet. A tartásra ugyanis a gyerek jogosult, de a tartásdijra a gondozó szülő. Ez azt jelenti, hogy a gondozó szülő felé fizetsz, és ő dönti el, hogy hogyan osztja be a tartásdijat, pontosan mire költi, viszont köteles a gyereket megfelelően eltartani. A megfelelőség kérdése pedig relativ, van akinek az, ha enni és ruhát ad neki, van akinek az, hogy magas szinvonalon gondoskodik a képzéséről, gondozásáról.

Ettől függetlenül ugy gondolom, hogy megfelelő érv a részedről, hogy a gyereked tanittatásának a költségeit vállalnád át, mig a gondozás költségeit fizesse az apa. Ez esetben, ha ilyen egyezséget tudtok kötni, pontosan meg kell állapitani, hogy mi tartozik az egyikbe, mi a másikba. Pl. tanittatásnál a tandijak, kollégiumi dijak, tankönyvek, esetleges különórák, mig a gondozás körébe az étkeztetés, ruházattal való ellátás.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

nyuszt # 2005.01.25. 07:20

Köszi, majd észben tartom.

Ha eljutok az áhított munkához:

  • kérhetem-e a bíróságot, hogy a tartásdíjat olymódon egyenlítem ki "természetben", hogy az említett alapvető taníttatási költségeket egyenlítem ki belőle?
  • ha a gyerek eléri a 18 éves kort, fizethetem-e a tartásdíjat az ő bankszámlájára egyenesen (ha mondjuk főiskolára/egyetemre megy)?
derill # 2005.01.24. 14:38

Látod? Hatásos a jogszabályismeret:)

Csak szomoru, ha az ügyfélnek ismernie kell a jogszabályokat ahhoz, hogy elintézzék az ügyét.

Épp a hivatalvezető feladata lenne annak biztositása, hogy ilyen ne forduljon elő.

Érdekelne, hogy melyik gyámhivatal vezetője.

Sajnos nem.

Én a helyedben inkább a gyerek nálam történő elhelyezését kérném ha ennyire nem gondoskodik róla.

Amig viszont meg van állapitva, fizetned kell akkor is, ha ő nem fizet.

Ellenben azt megteheted, hogy a tartás előlegezése mellé teszel egy feljelentést tartás elmulasztása miatt.

Ez esetben lehet, hogy fizetni fogja, hiszen valamiből él. Hivatkozz arra a rendőrségen, hogy önhibájából nem fizeti a tartásdijat, tekintettel arra, hogy tudomásod szerint semmit nem tesz annak érdekében, hogy elhelyezkedjen, és fizetni tudjon. Kéred, hogy vizsgálják, hogy mindent megtesz-e azért, hogy fizethessen, tehát igazoltassák vele azt is, hogy rendszeresen jelentkezik a munkaügyi központokban munkáért.

Ha ezeket nem mondod el, akkor biztos, hogy megszüntetik az eljárást azzal, hogy önhibáján kivül került olyan helyzetbe, hogy nem tud fizetni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

nyuszt # 2005.01.24. 09:58

Íme a folytatás:
Minden szükséges papirost csatolva bevittük a kérelmet a gyámhivatalba. A hivatalvezető (!) aki legutóbb elhajtott minket, megint elkezdte ugyanazt a nótát, hogy "igen, de még hiányzik a végrehajtás eredményéről az igazolás", csak most a szavába vágtam, közölve vele, hogy beszéltem ügyvéddel, aki azt mondta, hogy beadhatjuk így, és majd, ha meglesz a végeredmény, akkor csatoljuk azt is. És voila! Hirtelen eszébe jutott, hogy tényleg így van, hevesen helyeselni kezdett, hogy persze-persze, majd később hozzuk be a papírt. Igazolást is kértem, hogy minden cafranggal együtt átvette a kérelmet.
Így most ugrott a félhavi tartásdíj, de azért nem erőszakoskodtam, mert az érvényes végzés szerint a 3 gyerekre a fizetése 37,5%-a, de minimum 13500 forint a tartásdíj, azaz kevesebb, mint 7 ezer forint a félhavi, annyiért nekem nem éri meg...
Az összeg egyben is nevetséges, de amikor készült, még nem volt az, én meg nem gondoltam, hogy módosíttatni kellene, mert a 37,5% az úgyis ugyanannyi. Na persze, ha a semminek vesszük a 37.5%-át... akkor már számít, hogy mit írtak be minimumnak.
Ez messze nem fedezi a gyerekekre elköltendő összeg felét, de még a negyedét se - de most kérjek tartásdíjemelést, amikor az alacsonyabbat se fizeti?

Egy kérdés: ha hamarosan jól fizető munkát találnék, ami után gyerektartásra lenne jogosult a nála lakó fiam után, abból levonhatom-e a tartozását? Illetve pl. megtehetem-e azt, hogy nem neki fizetek, hanem egyenesen a gyerek iskolájába fizetem be a költségeit (kaja, alapítványi díj, könyvek, táborozás, stb.)? Mert, ha kézbe kapja, ő nem fizeti ki ezeket, és teljesen az iskola szívességére hagyatkozik, immár két éve.

derill # 2005.01.15. 19:42

Bocsi: lemaradt a kérdésre a válasz. A tartásdij megelőlegezése egyébiránt nem az Áe-ben van, hanem a Gyermekvédelmi Törvényben (1997. évi XXXI. törévny), és a végrehajtási rendeletében (149/1997. (IX. 10.) Kormányrendelet, de ezeknek semmi köze ahhoz, hogy az ügyintézőnek át kell vennie a kérelmet. Ezt ugyanis az Államigazgatási Eljárásról szóló törvény (1957. évi IV. törévny) szabályozza.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.01.15. 19:39

Az Áe. szerint az ügyfél bármikor bármilyen kérelmet benyujthat. Add fel postán, vagy keresd meg a főnökét, vagy add be az iktatóba közvetlenül.

Köteles átvenni a kérelmet, sajnos ugy látszik nem ismeri a jogszabályokat. Remélem jegyzőkönyvbe vetetted, hogy nem hajlandó átvenni.

Egyébként a helyedben ezt csinálnám.

Bemennék ujra, és ha azt mondja, hogy nem veszi át, akkor ezt jegyzőkönyvbe vetetném. Ne egyedül menj, hogy legyen tanud arra, hogy mit mond. Ha tudod bizonyitani, hogy mikor jártál ott, akkor elvileg január 1-től fogják megállapitani, ha nem, akkor sajnos már fél havit elvesztesz, igy próbáld meg jegyzőkönyvbe vetetni azt is, hogy Te már korábban be akartad nyujtani, csak az ügyintéző hozzáértésének hiánya, hibás jogszabályi tájékoztatás miatt nem sikerült.

Légyszi jelezd nekem, hogy mi lett:)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

nyuszt # 2005.01.14. 18:31

Az lenne a kérdésem, hogy pontosan melyik paragrafusra hivatkozhatok tartásdíj megelőlegezése kérésénél?
Ugyanis megpróbáltam beadni a kérelmet, csatoltam a végrehajtási lap másolatát, de a gyámügyes nő nem volt hajlandó átvenni, mondván, hogy csak akkor lehet beadni, ha már megvan a végzés, hogy sikertelen volt a behajtás.
Derill azt mondta, hogy beadhatom, és a beadás napjától ketyeg, de fizetni majd csak akkor fognak - ha úgy döntenek, hogy jogosult vagyok rá - ha csatolom a kért lapot. A nő viszont köti az ebet a karóhoz...