Asszonytartás ...

derill # 2005.01.24. 14:11

Szerintem semmi esélye. A Csjt. 32. §
(3) bekezdése rendelkezik róla: "A házastárs köteles a különélő és önhibáján kívül rászoruló házastársát - ha arra nem érdemtelen - különvagyonából is eltartani, amennyiben házastársa megélhetésének költségeit a közös vagyonból nem lehet fedezni, és a tartás nem veszélyezteti a kötelezett saját, valamint annak megélhetését, akinek eltartására házastársával egysorban köteles. Ez a rendelkezés arra az esetre is irányadó, ha a házastársak között vagyonközösség nincs."

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Secret # 2005.01.24. 08:22

Kedves derill!
Köszönöm válaszod, arra lennék még kívácsi hogy pontosan mit ír erre vonotkazóan a jogszabály?
Azt amit már lentebb írtál?
Tehát a feleségnek nincs semmi esélye ezzel kapcsolatban?
Köszönöm: Secret

derill # 2005.01.23. 21:30

Azt, hogy ha a felmondásukat töltik, nyilván a felmondás idejére megillette őket a felmondásra járó bér és a végkielégités, tehát nem ellátatlan, nem szorul tartásra. Ha elköltötte már, az ő baja. Ha biró lennék, nem állapitanék meg asszonytartást és szerintem egyetlen biróság sem fog erre megállapitani.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Secret # 2005.01.21. 08:13

Szia derill!
Tehát: a férj és a feleség egy munkahelyen dolgoztak. A "cég" 2004.09.30-al megszűnt, mivel megszüntették az alakulatot. (MH) Jelenleg mindketten felmentési idejüket töltik, de a férj mellette dolgozik. A feleség nem, de nem is tesz annak érdekében semmit, hogy munkát találjon. Nem nézi az álláshírdetéseket, következésképp nem is adja be sehova sem az önéletrajzát.
Bontóperük folyamatban van, egy gyermeküket jelenleg közösen nevelik, egy háztartásban. A gyermek nála lesz elhelyezve - közös megállpaodás. A feleség nem beteg, alkalmas lenne munkavállalásra. Szóval erről lenne szó. Mit tudsz ezzel kapcsolatban nekem "mondani"?
Secret

Secret # 2005.01.20. 14:54

Kedves derill!
Most mennem kell, de holnap reggel írok erről bővebben. További kellemes napot - nekem az volt! :-))
Köszönöm válaszod: Secret

derill # 2005.01.20. 11:58

Tul tág a kérdés. A feleség, ha rászorul, a szükségleteinek megfelelő összeget. Sajnos a válasz is tul tág, de ilyen kérdésre csak ilyet tudok. Az asszonytartás egyébként Magyarországon nem tul elterjedt. Külföldön inkább, főleg azokban az országokban, ahol megszokott, hogy a nők nem dolgoznak. Itt olyan esetben tudom elképzelni, amikor például a nő háztartásbeli volt éveken keresztül, mert a férje eltartotta, majd elválnak, és a nő ezzel egyidőben rokkant lesz, tehát nem lesz képes dolgozni, viszont nem jogosult rokkantnyugdijra. A szociális segély összegét kiegészitendő ilyenkor állapithat meg a biróság asszonytartást.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Secret # 2005.01.20. 07:54

Szép napot, kedves jogászok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a jogszabály az asszonytartás vonatkozásában? Ki és miért kaphat, mekkora összegben?
Köszönöm: Secret