öröklési lemondó nyilatkozat

derill # 2005.01.23. 21:35

Most én sietek, mert várnak a gépre, viszont nem értem amit kérdeztél. A közokirat és a magánokirat közt mi a különbség bizonyitó erőben? Csak a kiállítás körülményeiben van.

Meg egy kicsit eszmei. Pl. van egy közokirat arról, hogy valakit holtnak nyilvánitottak. Bárki bizonyithatja az ellenkezőjét. Tehát igazából semmi különbség nincs.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

NSTEF # 2005.01.21. 13:09

Tehát, ha a felperes azt állítja, hogy nem történt köteles részt elérő kielégítés, és az alperes azt állítja, hogy igen, akkor nem úgy van, hogy mindkét félnek bizonyítania kell az állítását? a lemondó nyilatkozatban úgy van (azóta megkerült ..) hogy hiánytalanul kielégítették. Szerintem a hiánytalanul értelmezése lényeges lehet, főleg egy nem jogvágzett ember esetében, akinek fogalma sincs, hogy mi is az a köteles rész...

alorinc # 2005.01.21. 10:09

Jajj, az előzőben igazad van, mármint természetes, hogya felperesnek kell bizonyítania, hogy nem történt - vagy nem olyan mértékben - lemondás, mint azt a közokirat tanúsítja. Azt elnéztem, siettemben...
de előző kérdésem áll...

alorinc # 2005.01.21. 10:07

nem az a különbség a közokirat és teljes bizonyító erejű magánokirat között, hogy a bizonyító erő megfordul. Akkor mi a különbség (persze tisztában vagyok a végrehajtás jelentőségével, ez különbség)?Jogelméleti eszmefuttatásaim arra engedtek következtetni, hogy a bizonyító ereje is más. Te hogy gondolod?

derill # 2005.01.20. 12:02

alorinc: ha közokiratban történt a lemondás, a közokirat tartalma az ellenkező bizonyitásáig bizonyitottnak tekintendő. Tehát miután az örökbefogadott leszármazója állitja, hogy mégsem történt meg, a bizonyitási teher rajta van. Ugyanez vonatkozik teljes bizonyitó erejü magánokiratra is.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

alorinc # 2005.01.20. 11:19

Ha közokiratban történt a lemondás akkor valóban a lánynak kéne bizonyítani, de feltételezem ez magánokiratban történt, így nektek kell bizonyítani.

NSTEF # 2005.01.20. 09:57

Szia Kála!
Ha tényleg nem történt kötelesrészt elérő kielégítés, nem jelent gondot, hogy a lemondó a lemondó nyilatkozatban úgy nyilatkozott, hogy "apám engem kielégített"
(nincs összegszerűleg megjelölve, hogy mennyivel..) és a valóságban nem is történt semmilyen kompenzálás. Jól gondolom, hogy amennyiben pert indítunk,úgy az alperesnek, jelen esetben az örökhagyó vér szerinti lányának kell bizonyítania, hogy a kielégítés megtörtént, illetve a kötelesrészt kielégítő mértékben történt? Van annak jelentősége, hogy a lemondó nyilatkozatában múlt időt (engem ő kielégített) használ, tehát olyan mintha a nyilatkozat megtétele előtt már megkapta volna az ingyenes juttatast?
Köszi előre is
nstef

Kála # 2005.01.20. 09:46

Szia!
A lemondás csak akkor hat ki a lemondó leszármazóira, ha a megállapodás így szól, vagy ha a köteles részt elérő kielégítés fejében történt. Ha nem így történt, akkor a lemondás nem vonatkozik a leszármazókra.

NSTEF # 2005.01.20. 09:22

Sziasztok!
A következő kérdésben kérném a segítségeteket.Ha valaki úgy 20 évvel ezelőtt örökbefogadott gyermekként lemondott az örökbefogadó utáni öröklésről, azzal hogy őt már az örökhagyó kielégítette, akkor milyen lehetőségei vannak a lemondó leszármazójának arra, hogy bizonyítsa, a lemondó nyilatkozat rá nem hat ki. Az örökhagyó általi kielégítés a valóságban nem történt meg, és így persze a kötelesrészt sem éri el...
Előre is köszönöm a segítséget.
nstef