Sziasztok lenne egy kérdésem.Édesapám meghalt egyedüli gyerek és örökös vagyok helyesebben édesanyám is örökös gondolom.Az a kérdésem hogy a lakás után mennyi most az illeték meg a kocsi után? És ha lemondok édesanyám javára mindenröl akkor is kell fizetni?Elöre is köszönöm a segitséget.
Örökösödési illeték
Ha lemondasz, akkor Neked nem kell (feltéve, hogy ingyenesen mondasz le bár ez jogilag már nem lemondás, hanem visszautasítás, de lényegileg ua.). Az illeték attól függ mennyi az értéke a lakásnak és a kocsinak.
a lakástulajdonnál 18.000.000.-ig 2,5%
az autónál a visszterhes vagyonátruházási illeték 2xese, azaz cm3 ként 15 Ft, illetve 1890cm3 felett 20ft.
Kedves darius!
Én a helkyedben nem mondanék le, mert amikor édesanyád elhalálozik, akkor újre megöröklöd az említett javakat, és akkor - ha nem mondasz le az állam javára - újre illetéket fizetni utána. Ki tudja akkor mennyi lesz az örökösödési illeték.
ildiko31
a cm3nkénti illetéknél a visszterhes értéket adtam meg, azaz ennek a kétszerese:
30 illetve 40Ft
Igaza van Ildikónak fontold meg a visszautasítást az iletékfizetésnél kérhetsz halasztást, részletfizetési engedményt.
Köszönöm a segitséget. Az a probléma hogy van egy kis tartozásom és nem szeretném hogy bármi is a nevemre kerüljön eggyelöre ezért szeretnék lemondani édesanyám javára.Ezek szerint akkor neki kell fizetni minden utan illetéket,vagy csak azután amiröl én lemondtam?
Ha édesanyád javára mondasz le akkor neki illetéket fizetni azután is amit ő örököl, és az után is amit a lemondás következtében örököl.
Nincs gyermeked? mondj le inkább az ő javára!
ildiko31
De ha a gyerek javára mondok le akkor beleavatkozik a gyámhatoság majd a lakás eladásnál mivel a gyerek még csak 16 éves.Ha jol tudom akkor a gyámhatoságnak vannak kikötései a vétellel kapcsolatban és az lenne a lényeg hogy kisebbet vegyünk és maradjon pénz édesanyámnak a nyugdij mellet mert az nagyon kevés neki.Édesanyám viszont szeretne elköltözni a lakásbol mert tul nagy neki és amig ott lakik nehezebben felejt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02