lemondás az örökségröl


gitim # 2002.08.27. 08:47

Szüleimnél 1 éve megtörtént a vagyonfelezés, de még nem váltak el. Apának van egy magánháza, anyának egy lakása. Apa jelzáloghitelt vett fel a házra, valamint több millióval tartozik ismerösöknek, akiknek a tartozásról papírjuk van.
Ha örökségre kerül sor, akkor gondolom, hogy a bank rátenné a kezét a házra, az ismerösök pedig rajtunk gyerekeken hajtanák be az adósságot.
A kérdésem, hogy anyát valamilyen módon terhelné-e apának az adóssága a vagyonfelezés ellenére, illetve mi gyerekek le tudunk-e mondani az örökösödési jogunkról, és ezáltal az adósságról is?

Két Lotti # 2002.08.27. 09:47

Az általad elmondottak alapján úgy tűnik, hogy mindkét ingatlan közös vagyon, és a tartozásokat is a közös vagyon terhére vette fel.

Ebben az esetben mindennek a fele egyben az anyáé is.  Ezt persze meg lehet szüntetni, ügyvéd által ellenjegyzett ún. vagyonmegosztási szerződésben.  Még talán most sem késő ilyet kötni.

Ha apa meghal, az örökösök a gyermekei lesznek, akik természetesen az örökségről lemondhatnak, jogi nyelven szólva - azt inkább visszautasíthatják.  De ilyenkor oda kell figyelni, hogy az örökölés bekövetkeztekor ne tegyetek semmi olyat, ami a birtokbavételre, vagy az örökrésszel való rendelkezésre utalhat (pl. be se menjetek a házba).  A visszautasításról a közjegyző előtt kell nyilatkozni.

Ebben az esetben nem felelnek a hitelezőknek, mert az örökös csak az általa örökölt vagyontárgy értékéig fele.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Gitim # 2002.08.27. 13:39

1 éve már megtörtént ügyvéd elött ennek a vagyonmegosztási szerzödésnek a megkötése, tehát már külön vagyonról van szó.
Tehát anyára nem terhelhetö adósság, akkor sem, ha hivatalosan még nem váltak el, ha jól értettem.

Két Lotti # 2002.08.28. 14:51

Ha tényleg van vagyonmegosztás, akkor más csak a sajátjával rendelkezik, tehát igazad van.


Ügyvéd - Társasági szakjogász