örökösödés, végrendelet

alorinc # 2005.02.09. 14:32

Nagymamád életjáradéki szerződést akar kötni, miért van ez ellenedre? Visszavonhatja a végrendeletét, ha akarja, gondolom erre irányult a "fenyegetés".

Kitagadhatja, de ennek törvényben meghatározott feltételei vannak nézz utána, már beszéltünk róla a fórumon, Ptk. 662.§

proto # 2005.02.09. 13:56

Segítséget szeretnék kérni. Anyai ágon a nagymamám pár évvel ezelőtt írt egy végrendeletet, amelyben egyetlen örökösének engem jelölt meg. Akiket ezáltal megpróbált az örökségből kizárni a 2 lánya, illetve 3 unokája. Hogy miért tette ezt ? Az évek hosszú során, sohasem a családját támogatta, hanem olyan embereket akik mindig kihasználták őt. Még mielőtt bárkiben is felmerülne, nem a családja kényszerítette arra hogy ne tartsa velünk a kapcsolatot. Az egyetlen ember vagyok aki a mai napig beszél vele, látogatja, igaz annak ellenére, hogy soha nem a mamám igazán. Néhány évvel ezelőtt vett egy lakást, amelynek a felét rám íratta, a másik fele az ő nevén van. Az én félrészemen még rajta van az ő haszonélvezete is. Pár nappal ezelőtt azzal hívott fel, hogy támogassam őt anyagilag, hiszen ha ő már nem lesz akkor mindent én fogok örökölni (többek között egy kutyát és egy nyaralót a Balaton mellett, amely tulajdonjoga évek óta per alatt van). Természetesnek veszem a kérését, hiszen bármikor amikor lehetőségem van támogatom, ugyan idáig nem anyagilag, hanem egyéb módon többségében élelmiszerrel). Amit ő kér tőlem most, 40.000,-Ft havonta haláláig. Elmondta azt is, hogy ha nem teljesítem ezt a kérését, akkor annak következményei lesznek. Nem vagyok jogi dolgokban jártas, ezért is írom ezt a levelet most, hogy tanácsot, segítséget kapjak. Szeretném megtudni, hogy mire számíthatok ? Gondolom a nevemen lévő fél résszel nem tud mit kezdeni, esetleg eladja az ő nevén lévő fél részt, de gondolom ahhoz én is kellenék.... illetve gondolom a végrendeletet is megváltoztatja. Arra is szeretnék választ kapni, hogy egyáltalán ez lehetséges e hogy a végrendelet útján kitagadja a saját lányait.
Köszönettel