lakáshasználati jog - válóper után

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.22. 16:29

A tulajdonos mondhatja fel a szívességi lakáshasználatot. Pert is ő indíthat a kiköltözés iránt.

Rena1976 # 2015.01.22. 12:56

Üdv!
Nekem olyan gondom lenne,hogy 2013.10.28án jogerősen elváltunk.Három kiskorú gyermekünk gondviselője kizárólag én vagyok.Vagyonmegosztás megvolt.Ingatlanunk nincs.Egy kolléganőm lakásában élünk,aki szívességből adta a lakást korlátlan időre.A számlákat rendesen fizettem,fizetem,ezzel semmi gond.Mivel exnek nem volt hova menni,úgy egyeztünk meg,maradhat a lakásban.De ennek lassan másfél éve.Közben hol dolgozik,hol nem,hol fizet,hol nem.Jelenleg már kb.200ezer gyt tartozása van felém.Még ez sem érdekelne.De élném a saját életem,ami így tarthatatlan.Itt tartózkodási címe van.December elején kértem,költözzön el mielőbb.Azóta naponta kétszer teleengedi a kádat,égeti a villanyokat,eszik a hűtőből.Nem fizet se gyerektartást,se a rezsibe.Lassan két hónapja.Milyen jogi lehetőségeim vannak?Hogy tudom elérni,hogy elhagyja az ingatlant?Én dolgozom,korlátozni semmiben nem tudom így.Munkaviszonya biztos nincs,mert nem érkezik munkáltatótól utalás részemre mint gyt.Gyermekenként 13ezer van megállapítva.Felelősségteljes beosztásban vagyok állami cégnél,jó lenne nyugodt körülmények között élni.A lakást egy kolleginám adta nekem és a gyerekeknek biztosítja,mivel ideköltözésünkkor még házasok voltunk,be lett jelentve ideiglenesen ő is.Nem megy,hiába kérem.Nem áll velem szóba semmilyen szinten,sőt,szégyen vagy nem,de a gyerekeknek ilyeneket mond,hogy bele fog vizelni a samponomba,a kávémba,jó lenne,ha engem baleset érne....
Nagyon szeretném mihamarabb megszüntetni ezt a tarthatatlan állapotot.Kolleginám intézné a kényszer kijelentést,ha az megoldás.Állandó lakcíme van,tehát ez csak tartózkodási.Ha ezt megszüntetjük,nincs joga itt tartózkodni,hogyan rakathatom ki?
Mielőbbi válaszokat köszönöm!!!!

lajcsó # 2014.12.12. 14:03

"Kérdésem az lenne hogy köteles vagyok-e beengedni?"
Azt jó lenne tudni, hogy milyen jogcímen tart igény a lakás használatára?

ObudaFan # 2014.12.12. 10:50
  1. Amíg a bíróság valamelyik fél keresete alapján nem változtat ezen.
  2. Eladhatod, ha van, aki így is megveszi.
  3. Elővásárlási joga az van. Kártérítést nem kérhet, mert eladni a tulajdoni hányadodat jogszerű.
Claudia075 # 2014.12.11. 20:24

Tisztelt Ügyvédurak,

Válóper után volt feleségemet kizárólagos használati jog illette meg tulajdonomban lévő ingatlant tekintve, míg az én használati jogom megszűnt. Közös gyermekünk a válás időpontjában még kiskorú volt, azóta már nagykorú, de még tanul.
Szeretném megkérdezni a következőket:

1. Meddig tart a feleségem kizárólagos használati joga?
  2. Eladhatom-e a tulajdonomban lévő, használati joggal terhelt ingatlant?
  3. Volt feleségem követeléssel állhat-e elő e téren bármifajta kártérítési igénnyel?

Köszönettel,
Fedor Tamás

gysoos # 2012.03.30. 08:40

Tisztelt Hozzáértők!
1 év házasság után, feleségem tavaly augusztus és szeptember folyamán (több körben) elköltözött tőlem.
Az ingatlan az én tulajdonom, már megismerkedésünk előtt vásároltam.
Házasság előtt ezt szerződésbe is foglaltuk. (különvagyon)
A válás még nem ért végett mert a tavaly novemberi tárgyalásra nem hozta el az igazolványait így nem tudta igazolni a kilétét. Akkor a tárgyaláson közölte hogy Ő nem elköltözött csak nem lakik most velem. De ha fizetek neki, akkor hajlandó kijelentkezni.
Lakcímét, munkahelyét nem árulta el a bírónő kérésére sem.
Azóta többször volt új tárgyalási időpont de egyszer hivatalból, most pedig a bírónő betegsége miatt napolták el.
Hivatalosan nem tudom hol lakik. Nem hivatalosan a falut tudom de a pontos címét nem.
Ma levelet kaptam a feleségemtől hogy napokon belül vissza kíván költözni....és helyre kívánja állítani a házasságunkat.
Kérdésem az lenne hogy köteles vagyok-e beengedni?
Illetve mit tegyek hogy ne kelljen attól rettegnem hogy mit visz el vagy éppen milyen kárt tesz a házban?

scarecrow # 2012.01.11. 17:51

Kedves Fórumozók.
Az lenne a kérdésem, hogy egy ingatlant magához váltó fél terhére megállapított lakáshasználati jog ellenértéke, a későbbiekben beleszámít a megváltási árba? Tehát levonandó abból?

Esetleg egy erre vonatkozó törvényt is linkelhetnétek.

A válaszokat előre is köszönöm.

Gabicsek # 2011.11.25. 20:03

KBS megírta a választ.

tarjani # 2011.11.25. 17:05

Most kinek van igaza? Engem érdekelne, nehogy igy járjak én is.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.25. 16:37

Ja, ha szerinted igen, az más. De ha tudod, miért miért kérdezed?

perla # 2011.11.25. 13:55

Köszönöm a választ. Mi ennek az indoka részletesebben? Szerintem az osztott lakáshasználat alapján a férj kizárólagos használatában lévő ingatlanrészt használatát átadhatja másnak. Tudomásom szerint nincs olyan jogszabályi előírás, mely szerint kizárólag ő személyesen használhatja.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.24. 15:28

Nem.

perla # 2011.11.24. 15:01

Tisztelt Fórumozók!
Kérdésem a következő lenne: A válóperben megosztott lakáshasználatot állapított meg a bíróság a férj és feleség részére úgy, hogy a vizesblokk és a konyha közös használatban van. Jelenleg és már évek óta nem lakik senki a lakásban. A férj most szeretné bérbe adni az ő "használatában" lévő lakásrészt. Kérdés, hogy ezt megteheti-e a feleség hozzájárulása nélkül?

ObudaFan # 2009.07.14. 19:31

Nincs mit.

laci5 # 2009.07.14. 13:57

Köszönöm a választ!

Üdv. I.

ObudaFan # 2009.07.14. 08:34

Vissza kell engedni.

laci5 # 2009.07.14. 08:16

Van valami jogszabály arra, hogy ha még a válóper közben a férj elköltözött és 2 hónapja nem jött vissza a házba,akkor ugyanúgy vissza kell engednem ha jönne? A lakásmegosztásról szoló határozat szerint jogosult itt lakni, de tegnap hallottam valami 60 napról egy most váló ismeröstől. Létezik ilyesmi?

Üdv. I.

ObudaFan # 2009.06.09. 17:15

Kérheti a lakott forgalmi érték felét.

Bubbalu # 2009.06.09. 13:03

Közös megegyezéssel válunk. A férjem lemondott a lakáshasználati jogáról az 50-50 % tulajdonú ingatlanunkban. A lakástörlesztést ugyanilyen arányban fizetjük tovább. Egy kiskorú és egy nagykorú, de nappali tagozatos gyermek maradt velem.
A kérdésem az lenne, hogy a férjemnek milyen jogai, illetve kötelezettségei vannak a későbbiekben az ingatlannal kapcsolatosan?

Szi123 # 2009.06.09. 12:25

Van jogi képviselőm, de sok segítségre nem számíthatok. 1 héttel az ítélethozatal előtt nem célszerű ügyvédet váltani... Neki nyűg az ügy, ha úgy vesszük kifogott rajta. Számára a legegyszerűbb verziót támogatja, vagyis azt amit a feleségem. A másik, hogy mindezt már nem most kezdte és nem kevés pénzért. A válóperen egyébként magam képviselem.... anyagi okokból is.

monalisa1 # 2009.06.09. 12:22

Szi123

Bocs, de csúnyát tudnék most mondani, vagyis az első beírásodban lényeges dolgat "felejtettél" ki...

1. A lakáshasználat dolga a kisgyermekre figyelemmel lényegében eldöntött.
  2. A házastársi tartás a kisgyermek gondozására figyelemmel valószínűsíthető.
  3. Szerintem is csak rosszabul jársz, mert a vitatott egymillió forint különbözetet ha elosztod a gyermek nagykorúságáig/év/hó, a fenti pontokra figyelemmel jócskán többet fizetsz majd ki.
  4. A válás idejét valahogy nagyon elírtad - ha csak szeptemberben lesz a második tárgyalás.
  5. Ameddig nem állapodtatok meg a láthatás/kapcsolattartás minden részletében, és azt le is kell írni és mindkettőtöknek aláírni - és a bírósággal jóváhagyatni, addig akár el is zárhatja előled a gyermeket...

A t.díj fizetése és a láthatás dolga független egymástól.

És végezetül: vagy megbízol az ügyvédedben és ő viszi tovább az ügyedet, vagy a következő tárgyalásra keresel egy másikat.

ObudaFan # 2009.06.09. 12:13

Van egy jogi képviselőd. Vagy rá hallgass, vagy keress valaki mást. Így, az interneten keresztül senki nem fogja megismerni annyira az ügyedet, mint valaki, aki az iratokat is olvassa. Az nem túl jelentős támpont, hogy éppen szerinted ki részrehajló, ki nem.
A házastársi tartásról sem csak megegyezni lehet, hanem a bíróság is megállapíthatja, vagy éppen ezt az igényt elutasíthatja, ha az alaptalan.

ObudaFan # 2009.06.09. 12:11

Van egy jogi képviselőd. Vagy rá hallgass, vagy ha nem sokat segít, keress mást. Így interneten keresztül senki nem fogja annyira megismerni ezt a 3 éve tartó peres ügyet, mint valaki, aki elolvasta az iratokat.

Szi123 # 2009.06.09. 12:09

Azért megy az idő, mert ebben az általa indított perben nem foglalkoznak az ingóság és ingatlan kérdésével, sőt a gyerekláthatással sem, mert nem része. Ez egy sima polgári per, amiben pénzt akar, arra való hivatkozással, hogy nem vettem ki a részem a gyerekvállalásban. Pedig konkrét igazolásaim vannak, hogy igen. Senkit nem érdekel. Teljesen részrehajlóak. Mivel itt sem értem el a célom, holott már ideiglenesen meg lett állapítva a gyerektartás is (nem kevés) senki nem foglalkozik azzal, hogy a láthatás nincs szabályozva. Elindítottam újra a válópert, gondolva, hogy majd ha nem megy szépen, akkor megy a maga útján hivatalosan. Ennek a pernek lesz a 2. tárgyalása szeptemberben. Azonban addig megy a zsarolás, hogy neki a lent említett dolgokra jogai vannak és gyakorolni is fogja, ha nem állapodok meg vele....
Obudafan, hogy értetted, hogy 3 év alatt lehet dönteni a házastársi tartásról? Én úgy tudom, de szóljatok ha nem így van, hogy amíg nincs megegyezés minden pontban (gyerekelhelyezés, tartásdíj, ingó és ingatlan) nem mondhatják ki a válást.

monalisa1 # 2009.06.09. 12:00

Valóban...
Akkor meg mit hezitál a bíróság?!