INGATLAN AJÁNDÉKOZÁSA/ÖRÖKLÉS CSORBÍTÁSA


alorinc # 2005.03.09. 08:07

Igen bárkinek odaajándékozhatod, csak ne halj meg az ajándékozástól számított 15 éven belül.

De lehet, hogy más vagyonod is van így az ajándékozás egyáltalán nem fogja sérteni a kötelesrészt
(kötelesrész méértéke annak fele, ami az illetőnek mint törvényes örökösnek jutna, arra a leszármazó és a szülő jogosult - ha törvényes örökös lenne -, a házastársat is megilleti máshogy, de ez most itt nem érdekes).

benko laszlo # 2005.03.09. 07:01

Szia !

Köszönöm a választ. Az a kérdésem még, hogy ez a 15 év akkor is igaz ha nem a jelenlegi feleségemnek hanem a velem élő két gyermeknek szeretném ajándékozni az ingatlant? Vagyis az első házasságomból született gyerekemet kihagynám az ajándékozásból.

Üdvözlettel:

Benkő Laci


viktor

alorinc # 2005.03.08. 12:35

A ptk előírja, hogy nem tartozik a kötelsrész alapjába a 15 évet meghaladó adomány értéke.

alorinc # 2005.03.08. 11:44

Ha 30 év múlva esedékes a halálod akkor azt ajándékozol el amit akarsz - akár az ingatlan egészét -, nem fog csorbulni gyermeked hagyatéki igénye.

benko laszlo # 2005.03.08. 06:46

Sziasztok !

Teljes tulajdonomban van egy kb.20 Milliót érő ingatlan, amit ,,bevittem" a második házasságomba. A jelenlegi feleségemmel nagyon jól megvagyunk már 8 éve és ráadásul már 2 gyermekünk is született. A feleségem otthon van a kicsikkel és úgy tervezzük hogy később sem fog dolgozni, tehát pénzt nem fog keresni, hanem neveli a gyerekeket. (Megtehetjük mert én jól keresek.) Mivel sosem keresett és a tervünk szerint nem is fog, így ő sosem fog tudni önerejéből akár egy lakást v. csak egy garázst stb. ,,felmutatni". Ez valahol bántja őt, de nem teszi szóvát, én viszont éppen ezért meg szeretném ajándékozni őt az ingatlanom felével. (Õ is megajándékozott 2 gyermekkel) Ez mai árszinten kb. 10 millió Ft.
Kérdés az hogy megtehetem-e az ajándékozást, mivel az előző házasságomból van egy gyermekem. Tulajdonképpen ezzel a lépésemmel az 1. gyerekem apai örökségét csorbítanám ami mondjuk 30 év múlva esedékes! Ennek tudatában vagyok, de mégis szeretném az ajándékozást véghezvinni, egyszerűen megérdemli !

1.) Rendelkezik a törvény erre vonatkozóan valamit ?

2.) Az ingatlan max. hanyad részét lehet elajándékozni a feleségemnek?

Köszönöm a választ

Tisztelettel:

Benkő Laci


viktor