Haszonélvezet, jelzálog, ingatlaneladás

ildikó31 # 2005.03.19. 12:07

Kedves Lionking!

A 2. kérdésedhez:

Csak akkor válthatod meg a haszonélvezetet, ha ahhoz a haszonélvezők is hozzájárulnak. Arra azért számíts, ha lakottan adod el az ingatlant, akkor kb. csak 50%-os értéken tudod aruba bocsátani. gondolkozz, hogy ez megérni-e neked. Ja igen, és ne felejtsd el, hogy olyan vevőt is nehéz találni, aki lakottan vesz ingatlant.

3. kérdésedhez:

mindenhez kell a haszonélvezők hozzájárulása.

ildiko31

derill # 2005.03.18. 13:34

Elvileg felvehetsz, amennyiben a lakott értéke az ingatlannak megfelelő fedezetet jelent a hitelintézet számára, akkor kapsz kölcsönt. Ez nyilván függ a haszonélvezők korától is. A haszonélvezőktől viszont nem hajthatják be a törlesztést, nyilvánvalóan az ingatlan értékéből fogják fedezni ugy, hogy lakottan adják el.

Eladhatod az ingatlant, de csak lakottan, tehát a haszonélvezők maradnak az ingatlanban, csak a tulajdonjog változik. Nehéz lakottan ingatlant eladni, de nem lehetetlen, főleg, ha idősek a haszonélvezők. Jó befektetés lehet.

A haszonélvezetet csak akkor tudod továbbvinni, ha ehhez a haszonélvezők is hozzájárulnak, ugyanis nyilván lakják a lakást, és nem biztos, hogy el akarnak költözni. Mindent megtehetsz, amihez a haszonélvező hozzájárul.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kiábrándult # 2005.03.18. 13:23

Általában a bank csak akkor ad jelzáloghitelt egy ingatlanra, ha a haszonélvezők lemondanak a haszonélvezeti jogukról.

Lionking # 2005.03.18. 08:55

Tisztelt Mindenki!
Adott egy ingatlan, amin két holtig tartó haszonélvezet van. A haszonélvezők nem akarnak lemondani a haszonélvezetről.
Lenne néhány kérdéesem.

1. Felvehetek az ingatlanra jelzálog hitelt? Ha nem fizetem, akkor mi van? A haszonélvezktől behajthatják a jelzálog törlesztést?
  2. Eladhatom az ingatlant úgy, hogy a vételárból a haszonélvezőket kifizetem, akkor is, ha ők ezt nem akarják? Tehát kifizethetem őket annak ellenére, hogy ők ezt nem akarják?
  3. Csinálhatok olyat, hogy eladom az ingatlant úgy, hogy veszek egy pajtát, telket, kicsi garzont vagy akármit, amire a haszonélvezetet továbbviszem, a többi pénzt meg megtartom? Vagy egy már meglévő másik ingatlanra átteszem a haszonélvezetet, amin természetesen még nincs egyetlen haszonélvező sem?