Közös vagyon

derill # 2005.04.10. 12:43

Az amit leirtál. Az, hogy a férjed szerint mi nem költség a biróság majd eldönti, ha nem tudtok megegyezni. Jobban jár, ha egyezséget köt, mert ha elvesziti a pert, sokkal többe fog neki kerülni. Nem tudom mennyi részletet fizettetek vissza közösen, annak a fele mindenképpen Téged illet, + kamatok. Ezen felül fel kell értékeltetni az ólat, és meg kell nézni, hogy a fürdőszoba kialakitása mennyibe kerülne, annak a fele is Téged illet. Ugyanigy annak az összegnek a fele is, amennyivel emelkedett az ingatlan értéke a vizvezeték bekötése miatt, de minimum a vizvezeték bekötési értékének a fele. Ebből induljatok ki a tárgyalásnál. Ha mindketten engedtek egymás felé, megusszátok a per és ügyvédköltséget.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Katyerina # 2005.04.07. 13:23

Nem igazán tudom, milyen összeg után lehetne igényelnem bármit is. A házat (kb. 40 négyzetméter, szoba, konyha spájz, előszoba) 1989 vagy 1990-ben vette a férjem (Akkor még legény volt) 250. 000 Ft-ért, amit 1992 áprilisa óta együtt fizettünk. A víz akkor még nem volt még az udvarra se bevezetve, ezt már házasság után vezettettük be. Az évek alatt építettünk egy garázst, ami kb. 25-30 négyzetméter és egy ólat, ami kb. 20 négyzetméter. Később a ház felújítására került sor, ez abból állt , hogy kívül-belül bevakoltattuk (eddig vályogház lévén tapasztva volt és a falak egyenetlenek düledezettek voltak) és egy fürdőszobát alakítottunk ki a régi spájzból. Tehát az alapterület nem növekedett. Mindezeket a testvéreim segítségével, akik nem kértek és nem fogadtak el egy forintot sem munkadíjat. Pedig a szakmunkától kezdve a segédmunkáig ők csináltak mindent, a fürdőszoba vízvezetékelésére fogadtunk szakembert, ide fizettünk munkadíjat. A férjem szerint az nem költség, amit a testvéreim dolgoztak, mert arra nem volt kiadás, de ha mindezeket más szakemberekkel végeztetjük a kiadások több százezer forinttal, emelkedtek volna.
Most az ingatlan értéke szerintem 2. 000. 000-2. 300. 000 Ft körül van.

Mi lehetne a követelésem alapja?

derill # 2005.04.01. 13:46

Nem. Tulajdoni igénnyel léphetsz fel vele szemben, mivel a részletekhez és a felujitáshoz Te is hozzájárultál. Ha az ingatlan pl. 3 milliót ért amikor megvette, kifizettetek még 2 millió kölcsönt, továbbá 1 milliót a felujitásra, akkor 6 millióba került az ingatlan, ennek a fele tuti az övé, mert 3 milliót ő költött rá, amikor megvette. A fennmaradó fél viszont közös tulajdon, tehát a negyede jár neked ilyen arányoknál. Ez azt jelenti, hogy ha a váláskor az ingatlan mondjuk 12 milliót ért, akkor Neked 3 millió járt volna belőle. A tulajdoni igény viszont nem évül el, tehát perelheted.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Katyerina # 2005.04.01. 06:07

Szia!

Azzal a kérdéssel fordulok a fórumhoz,hogy így utóla nyugtasson meg,hogy nem lettem teljesen átverve.
2 éve áltam el. A férjem nevén van az ingatlan amiben lakunk. Még legénykorában, 1-2 évvel a házasság kötésünk előtt vette, de már a részleteket együtt fizettük ki. A felújítást is közösen végeztük az én testvéreim segítségével (kőműves és segédmunkát beleértve)
A váláskor azt a felvilágosítást kaptam a férjem ügyvédjétől, hogy az ingatlan a férjem magántulajdona mindennek ellenére.
Azt szeretném tudni, hogy tényleg ígyvan e,