segitseget varok

kriszti7 # 2005.04.07. 12:59

a növerem akkor mar ausztriaban elt, lehet hogy ezmiatt nem kapott semmifele hivatalos hatarozatot? vagy itt valami nem stimmel !
en gondolom hogy anyunak van vegzesi okmany a birtokaban különben nem fogadhattak volna be a növerem lanyat. vagy nem is lett csaladba fogadva csak szediteni akarnak minket. na de ez tulajdonkeppen teljesen mindegy a lenyegen nem valtoztat.
6 honapra visszamenöleg ervenyesithetö a tartasdij . ez az ami fontos !
üdvözletem:kriszti7

Üdv.:Kriszti7

derill # 2005.04.07. 12:18

Akkor marad a gyámhivatal, oda menjen be az anyukád és kérdezze meg, hogy született-e határozat. Ha ott nem, akkor még ott is kérdezze meg, ahol az anya lakott akkor, amikor az eset történt (merthogy ők voltak az illetékesek).

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kriszti7 # 2005.04.07. 11:33

kedves derill !

a növerem a lemondo nyilatkozataban kerte a gyamhatosagot hogy edesanyankat rendelje ki a lanya gyamjaul. hogy aztan a gyamhivatal mit es hogy döntött ez ügyben nem tudom. marmint csak amit ma tudtam meg hogy a növerem lanyat csaladba fogadtak a szüleink.

1 evvel a nyilatkozat tetele utan kapott a növerem anyutol egy levelet amiben kerte a növeremet hogy ujbol irjon egy lemondo nyilatkozatot mert a gyamhatosag igenyt tart ra. ö a keresnek eleget is tett es a nyilatkozatat szüleink cimere postazta. igy ö soha nem direkt a gyamhatosaggal erintkezett ,hanem anyuval.

amugy a növerem semmifele hivatalos vegzest , okiratot nem kapott arrol hogy a lanyat csaladba fogadtak. igy ö es en is csak ma tudtuk meg hogy ez megtörtent.

hat egyelöre ennyi. jol belefolytam ebbe az ügybe ! pedig en mar kb. 10 eve hogy nem lattam se a növeremet se az anyukamat. a csaladunk teljesen szetesett. az edesapank halala pedig csak rontott a helyzeten.
mint mar irtam ez az egesz abbol indult ki hogy a növerem nem hajlando lemondani az öröksegeröl.

köszönöm hogy foglalkozol az üggyel es hogy ahol tudsz segitesz!!
üdv.:kriszti7

derill # 2005.04.07. 10:33

Semennyiben. Tartásra köteles.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kriszti7 # 2005.04.07. 09:57

most jött e-mail amiben a növerem lanya megerösitette azt amit a növerem mondott. anyuek tenyleg csaladba fogadtak öt.
mennyiben valtoztatja ez meg a mar korabban adott valaszotokat?

kriszti7

derill # 2005.04.07. 09:56

Meg kell néznetek a gyámhivatalnál. Ha ő az örökbefogadók adatainak ismerete nélkül mondott le a gyermekről, és vagy nem kellett a gyámhivatal hozzájárulása, vagy nem döntött a kérdésben határidőben, akkor nincs tartási kötelezettsége sem. Ha viszont a nyilatkozatot csak az anyukádnak adta át, akkor ez kevés a tartási kötelezettségtől való mentesüléshez.

Ha a nyilatkozat csak a családba fogadáshoz való hozzájárulást tartalmazza, akkor nem mentesül a tartási kötelezettsége alól. A családba fogadás viszonylag uj intézmény. Azért találták ki, hogy ne kelljen minden egyes gyámsági ügyben birósághoz fordulni (akkor is, amikor egyébként felesleges, mert a szülők is hozzájárulnak a gyámsághoz). A lényege az, hogy aki általi családbafogadáshoz hozzájárul a szülő (mindenképpen kell a szülői hozzájárulás), azt a gyermek részére gyámnak kirendelik. Évente felülvizsgálják a szükségességét. Általában akkor van rá lehetőség, ha átmenetileg nem képes a szülő a gyermeket gondozni, de várhatóan később képes lesz rá.

Nem azonos az örökbefogadással.

Mindenképpen kellett volna hivatalos papirt kapnotok róla, már eleve a gyámkirendelésről is kellett és éventes számadást kellett volna benyujtani a gyámhivatalhoz a gyermek után kapott jövedelmekről - közben a szabályok már változtak.

A nővéred nem veszitette el a szülői felügyeleti jogát, az csak szünetelt. A szünetelés következtében is fennmaradtak bizonyos jogai és kötelezettségei, pl. a kapcsolattartási jog, továbbá a tartási kötelezettség.

Ami információ rendelkezésemre áll, az alapján a kérelem benyújtásától számított 6 hónapra visszamenőleg kell fizetnie.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kriszti7 # 2005.04.07. 07:30

szia mindenkinek!
ujabb fejlemenyek az ügyben es en szeretnem megint a tanacsotokat kerni.

tegnap este hivott a növerem es kiegeszitette a törtenetet, amit mar leirtam, azzal hogy ö 6 evvel ezelött lemondott a gyermekeröl es erröl egy nyilatkozatot is tett amit anyukank kezebe adott. anyu kerte erre!!! arra hivatkozva hogy a növerem ugysem gondoskodik rendszeresen a lanyarol es ö szeretne az unokajat csaladba fogadni.
az elsö kerdesem az lenne hogy mit jelent a csaladba fogadas kifejezes? nem örökbe fogadasnak hivjak? vagy az megint mast jelent?
2.)ha az anyu tenyleg csaladba fogadta a növerem lanyat akkor arrol kellett volna a növeremnek valamilyen vegzest vagy
hivatalos papirt kapni? (nem kapott semmit)
3.)ha pedig csaladba fogadtak a gyereket akkor a növerem biztosan elveszitette a szülöi felügyelet jogat es ezzel minden kötelezettseget, vagy rosszul gondolom?
ha pedig ez igy van akkor nem kötelezhetö gyerektartas visszamenöleges fizetesere sem !?vagy talan megis?

valaszotokat-segitsegeteket elöre is köszönöm!
üdv.: kriszti7

kriszti7 # 2005.04.06. 11:30

mindent ertek. köszönöm segitseged!
üdv.:kriszti7

derill # 2005.04.06. 09:52

Azt elvileg nem. Ha perköltség igénye van, a pervesztes fél.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kriszti7 # 2005.04.06. 09:36

Köszönöm derill !
es az anyu ügyvedjenek dijat is az allam fizeti? mert neki van egyeni ügyvedje es öt bizta meg a per tovabbvitelevel.

derill # 2005.04.06. 09:29

Tárgyi költségmentes, tehát a költségeket az állam viseli.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kriszti7 # 2005.04.06. 09:26

tiszteletem
lenne meg egy kerdesem ebben az ügyben.
a tartasi per költsegeit a növeremnek kell majd megfizetni? hogy megy ez?

a valaszt elöre is köszönöm!
üdvözlettel: kriszti7

kriszti7 # 2005.04.04. 12:10

derill
most hogy mar felvilagositottal-atok, en is ugy gondolom hogy nem igen van eselye az anyukamnak arra hogy 6 honapnal hosszabb idöre visszamanölegesen ervenyesitsek a tartasdijra vonatkozo követeleset.

köszi hogy szamithatok rad-ratok!!!
üdv.: kriszti7

derill # 2005.04.04. 11:34

Azért ne nagyon számitson a pénzre, mert szerintem csak max. 6 hónapra visszamenőleg állapítják meg.

Természetesen számíthatsz.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kriszti7 # 2005.04.04. 10:06

kedves derill!
segitsegedet köszönöm!!!!!!
most leirom miert is ez a gyerektartasi per 16 ev utan.
en es a növerem örököltünk tavaly elhunyt edesapank utan egy 54m2-es öröklakast amiben anyu el a növerem nagylanyaval. en lemondtam a reszemröl de a növerem nem. most edesanyank szeretne a lakast eladni de ehez szüksege van a növerem beleegyezesere(ami nem problema) es a lakas eladasa utan ki kene hogy fizesse a növeremet. hat ez az ami nem tetszik az anyunak. igy jutott a gondolatra hogy bepereli a növeremet es a tartasdijat az örökreszen hajtattatja be visszamenöleg.
na persze erkölcsileg nezve rendben is lenne a dolog mert ö nevelte a növerem lanyat. de 16 ev utan csak azert perelni mert a növerem nem mond le az öröksegeröl? eddig miert nem fordult birosaghoz? elöbb kellett volna igenyelni a tartasdijat.
segitsegedet megegyszer nagyon köszönöm!
ha esetleg tovabbi kerdesek merülnek fel ez ügyben, szamithatok-e a forum illetve a te segitsegedre?
üdvözletem: kriszti7

derill # 2005.04.03. 19:05

Ne aggódj, megkeresi a magyar biróság az osztrákot, hogy hallgassák meg ott. Az ötlet jó az ügyvédtől, de nem biztos, hogy elég, persze ha nem próbálja meg, akkor esély sincs arra, hogy helyt adjanak a kérelmének.

Ha én biró lennék, én elutasitanám azzal, hogy attól még kérhette volna, és ilyenkor a bíróságon kérni lehet a hirdetményi idézést. Ez esetben megállapitják a tartásdijat. Persze ő ettől még nem fog fizetni. Ilyenkor feljelentést lehet tenni ellene tartás elmulasztása miatt, ez esetben a rendőrség azonnal keresni kezdi. Innentől két fajta megoldást láttam: az egyik az, hogy azt mondja a rendőrség, hogy önhibáján kivül nem teljesitette, mert nem tudta, hogy fizetnie kell. Nekem a másik megoldás jobban tetszik, az azt mondja, hogy tudja, hogy van egy gyereke, tehát nyilvánvalóan tudja, hogy tartási kötelezettsége van, ezért nem állapitja meg az önhibát, hanem vádat emel az ügyészség. Ez esetben kap egy felfüggesztettet, ha nem fizeti a tartásdijat, akkor ujabb eljárás indul, és akár ülhet is.

Az eljárásban egyébként ki fog ugyis derülni, hogy tudtak arról, hogy hol van. Tehát én nem hivatkoznék ez esetben erre, ugyanis ez esetben megkérdőjeleződik a biróság számára a felperes szavahihetősége.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kriszti7 # 2005.04.03. 08:09

kedves derill!
köszönöm valaszodat, jo hogy van ez a forum, sokat segit azokon akik nem ismerik ki magukat jogi kerdesekben. ha nem gond
lenne meg egy kerdesem. mint mar irtam a növerem ausztriaban el, igy hogy fog tudomast szerezni arrol hogy mikor lesz a targyalas? az ö meghallgatasa nelkül hozhat-e a birosag döntest es ha igen akkor honnan fogja a növerem ezt megtudni?
egyebkent anyu ügyvedje azzal az indokkal szeretne hosszabb idöre visszamenölegesen ervenyesittetni a tartasdij kerelmet hogy nem tudtak hogy a növerem hol tartozkodik.
ez azonban nem igaz mert a növerem, többe-kevesbe, de tartott levelkapcsolatot a lanyaval, attol függetlenül hogy hol lakott es elt ezelött. termeszetesen vannak levelei a lanyatol es a szüleinktöl is, ha kell mint bizonyitek. es mindig-mindenhol volt bejelentett lakcime. ha nem lett volna kapcsolatuk de kerestetik akkor biztosan megtalaltak volna.
szeretnem nagyon megköszönni a segitsegedet!!! üdvözletem: kriszti7

derill # 2005.04.02. 13:27

Pl. Kómában volt. Szerintem ez nem áll fenn. A lényeg az, hogy rajta kivülálló okok miatt nem tudta érvényesiteni. Pl. kizáró gondnokság alatt volt emiatt nem tudta kérni. Nagyon nehéz ilyen okot találni hosszu időre. Ezek a kimentési lehetőségek inkább néhány napos, hetes határidőcsuszásra vonatkoznak. Kétlem, hogy éveket ki lehet mással menteni, mint a fenti két eset. Ha ugyanis külföldön volt, még akkor is meghatalmazhatott volna valakit.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kriszti7 # 2005.04.01. 17:14

mindenkit üdvözlök!
elöször is köszönöm a segitsegeteket!
tudomasom szerint semmi akadalya nem volt annak hogy korabban ervenyesitse az
edesanyam a tartasdij kerelmet. ha megis valami ok felmerülne, mik lehetnek ezek es akkor mennyi idöre visszamenöleg ervenyesithetik a gyermektartast?
tudnatok ebben is valamit segiteni?
elöre is köszönöm valaszotokat!
tisztelettel: Kriszti7

derill # 2005.04.01. 15:00

Egyetértek Zsusz-szal, azonban a gyerek már elmult 18, emiatt már neki kell keresetet inditania, hogy kapja a tartásdijat, ha tanul, az édesanyád csak a kiskorusága idejére igényelheti a tartásdijat a 6 hónapos határidőt figyelembe véve. Az ana jövedelmének 15-25 százaléka között állapitják meg elvileg.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zsusz # 2005.04.01. 12:27

Kedves Kriszti7!

Tudomásom szerint tartásdíjat csak hat hónapra visszamenőleg lehet érvényesíteni (a keresetlevél benyújtásától számítva), legalábbis ha semmi akadálya nem volt, hogy eddig ne érvényesítse az édesanyád.

Üdv: Zsusz

kriszti7 # 2005.04.01. 10:10

a helyzet a következö: a növerem 18 eves lanyat edesanyam neveli mar 16 eve. gyerektartasi per(tudtommal) eddig nem indult növerem ellen, ö megallapodott anyuval egy összegben amit aztan hol fizetett hol nem.
most azonban az edesanyank szeretne pert inditani es visszamenölegesen birosag altal behajtatni a tartasdijat.
egyebkent a növerem ausztriaban el 7eve,
ott ment ferjhez es van ebben a hazassagban egy 5 es 1/2 eves gyermeke.
az lenne a kerdesem hogy lehetseges-e 16
evre visszamenöleg a gyerektartast megigenyelni? es ha igen kb. mennyi az az összeg amit egy honapra megitelhetnek?
termeszetesen ugy hogy tudomasom szerint nem volt ezidaig birosagi hatarozat.
ha valaki tudna ebbe az ügyben segiteni azt nagyon megköszönnem! üdvözletem