Örökbefogadás

F. Krisztina # 2005.04.19. 06:29

Derill!

Tegnap elküldtem a levelet az ottani gyámhivatalnak,de amit most írtál azt nem értem, belekavarodtam.

A gyerek elmúlt 6 éves, tehát határozatta a gyámhivatal el fogja utasítani igaz? Viszont az mi megfellebbezhetjük? Tehát utána mi lesz, gondozási díjat kell fizetni?

derill # 2005.04.19. 14:30

Nem biztos, hogy el fogja utasitani, én azonban elutasitanám, hacsak nem akarja épp valaki nagyon örökbefogadni a gyereket. Ez esetben - ha elutasitják - természetesen fellebbezhettek ugyan, de II. fokon is helyben fogják hagyni, és a biróság is helyben fogja hagyni, mivel a gyereknek nem áll érdekében az, hogy "lemondjanak" róla. Akkor állna csak érdekében, ha épp valaki nagyon örökbe akarná fogadni, és ezt az anya is szeretné, tehát ha mondjuk az ő férje, élettársa örökbe akarja fogadni. Ez esetben a gyámhivatal a gyerek érdekében hozzájárul a lemondó nyilatkozathoz, de ehhez az kell, hogy az örökbefogadó kérelme is már bent legyen.

Nálatok igy most nincs nagy gond, mert lemondott az apa, viszont a gyámhivatalnak ezt még el kell birálni (feltételtől függő lemondás). Ha jóváhagyja, akkor nincs gond, elértétek a célotokat, ha viszont nem akkor sincs, ugyanis a célotokat ugyan nem értétek el, de a helyzet változatlan lesz, annyi, mintha meg sem inditottátok volna az eljárást. Akkor van gond, hogy ha a gyerek kevesebb mint 6 éves, lemond az apa, a gyámhivatal megállapitja a szülői felügyeleti jog megvonását, de mondjuk a biróság viszont ugy dönt, hogy tartásdijat azért még kell fizetnie. Ez esetben ugyanis elviekben a lemondó nyilatkozatot nem vonhatja vissza, tehát abba a helyzetbe kerül, hogy a jogai megszüntek (kapcsolattartás), a kötelezettségei megmaradtak. Ez esetben tehát azt teheti, hogy tévedésre hivatkozással kéri (az egyébként szünetelő) szülői felügyeleti joga visszaállitását, azzal, hogy azt hitte, hogy minden kapcsolata megszünik a gyerekkel, hisz a jogszabály ezt irja.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.04.19. 15:24

Ha ők is írnak egy levelet, hogy örökbe akarja fogadni az új férj, akkor attól még ez titkos örökbefogadás lesz vagy nyílt?

derill # 2005.04.19. 20:16

Titkos. Az egy dolog ugyanis, hogy ő tud róla, hogy ki fogja örökbefogadni. Attól titkos, hogy a lemondó személy nem mondja meg, hogy kinek adják örökbe a gyerekét, tehát bárki általi örökbefogadásához járul hozzá.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.04.20. 08:17

Az anya elzárkózott attól, hogy levélben beadja a gyámhivatalba, ragaszkodik ahhoz, hogy miután május 21-én férjhezmegy, csak akkor mennek be az örökbefogadást intézni.

Szóval mennyi idő, amíg mi megkapjuk a határozatot?

derill # 2005.04.20. 09:50

Elvileg 30 nap. Én mindenképpen megvártam volna a május 21-et. Esetleg próbáld meg azt, hogy kéritek a gyámhivatalt, hogy május 21 után hivják be az anyát, akkor nyilatkozzon az örökbefogadás kérdésében, akkor nem kell elutasító határozatot hozniuk. Ez nekik is kényelmesebb és a ti hozzájárulásotokkal csusznak határidőt, tehát ez nem az ő hibájuk.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.04.20. 09:52

Hogy érted, hogy a gyámhivatalt kérjük meg, telefonon?

derill # 2005.04.20. 16:31

Irásban. A telefon őt nem mentesiti a határidőcsuszás alól, de ha Te mint ügyfél irásban kéred, az mentesiti. Nem biztos, hogy vár, de várhat.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.06.16. 06:44

Derill!

Kérlek segíts! Már április óta semmilyen válasz nem érkezett a gyámhivatalhoz írt levelünkre, és tegnap felhívta a páromat az anya, hogy jövő héten kedden reggel 8-ra menjen be a gyámhivatalba. De nem mondta, hogy miért csak annyit, hogy a titkos örökbefogadás biztosan nem fog menni.

Hát elég furcsa, hogy este 9 -kor az ex telefonál, hogy a páromnak a gyámhivatalba meg kell jelennie, miért nem a gyámhivatal küldött egy levelet, és ő honnan tudja, hogy nem lehet az örökbefogadás titkos, mikor mi semmilyen választ nem kaptunka levelünkre.

Szerintem ez egy nagy átverés lesz! (200 km-t utazzunk a nagy semmiért)

Mit gondolsz?

Hejt # 2005.06.16. 06:51

szerintem hívjátok fel a gyámhivatalt és kérdezzétek meg tőlük, nekik kötelességük válaszolni ezekre e kérdésekre!

F. Krisztina # 2005.06.16. 07:14

Felhívtam, de az ügyintéző, akihez ez tartozik már egy hete szabadságon van és csak szerdán lesz legközelebb. Ez a legfurcsább az egészben!

Hejt # 2005.06.16. 07:18

valakinek tudnia kell róla, hogy mi a helyzet, szerintem megpróbálhatod a hivatal vezetőjét, az ügyintéző felettesét. én midnen esetre, ha nincs értesítés, akkor nem mennék el, mert szerintem ilyen volumenű ügynél a gyámhivatalnak meg kell győződnie róla, hogy megkaptátok-e a levelet, amit küldtek, ha küldtek... de derill ezt jobban tudja majd, én csak mint örökbefogadó apuka beszélek...

F. Krisztina # 2005.06.16. 07:45

Szerintem az anya és a gyámhivatali ügyintéző bartánők, illetve ezt ő mondta még régebben, tehát szerintem ez egy összeesküvés. Miért nem válszoltak 2 hónap elteltével sem? (úgy tudom, hogy az ügyintézési idő 30 nap, ez pedig már kétszeresen is letelt) Szóval nagyon pipa vagyok már! Már arra is gondoltam, hogy a gyámhivatal feljebbvalóját keresem meg, de nem tudom ki az.

F. Krisztina # 2005.06.16. 07:45

Hejt!

Te fogadtál már örökbe gyereket? Nyíltan vagy titkosan?

Hejt # 2005.06.16. 07:49

nyílt örökbefogadással..

Hejt # 2005.06.16. 07:53

igen, 30 nap a ahtáridő, és ha nem érkezik addig válasz, akkor nyugodtan fordulhatsz a feljebbvalóhoz... először próbáld meg a gyámhivatal vezetőjét, ha az sem megy, akkor szerintem a jegyző a feljebbvaló, vagy pedig a megyei gyámhivatal... milyen módon adtátok be a papírt? tudod igazolni, hogy beérkezett 2 hónapja? ha barátnők, akkor viszont egyértelműen lehet susmus a dologban, így én azonnal intézkednék... a gyámhivatalban meg tudják mondani ki a felettesük... szerintem keresd meg telefonon minél előbb, aztán pedig tértivevényes levélben... így nem tudják letagadni az érdeklődésedet...

F. Krisztina # 2005.06.16. 08:07

Akitől örökbefogadtad a gyereket, őt nem zavarja, hogy ő utána is és utánad is fog örökölni a gyerek? Minket ez zavarna!

Hejt # 2005.06.16. 08:21

miért zavarna ez? ez a gyereknek csak jó és nem hiszem, hogy itt olyan borzasztóan nagy összegről lenne majd szó, bár ki tudja? ezek szerint ti lennétek az örökbeadók? szerintem egyébként ez a szabályozás jó, mert a gyereket szolgálja... ha már valaki lemondott róla, legalább valamilyen terhet viseljen már... bár még egyszer mondom, nem hiszem, hogy ez akkora teher lenne...

F. Krisztina # 2005.06.16. 08:27

Miiii? Nem nagy teher az, hogy egy vadidegen gyerek (nálunk sajnos kiederült, hogy nem a párom az apja) örököl két apa után is???? Ez felháborító! Kérlek ne írj többet ide, én Derill tanácsát várom és ne a tiéd! Köszönöm!

Derill kérlek olvasd el az első hozzászólásomat, mert nagyon fontos lenne most a tanácsod!

Köszönettel
Krisztina

Hejt # 2005.06.16. 08:37

amennyiben nem a párod az apa, akkor kérheti, hogy ezt vizsgálják meg és amennyiben ez megtörténik, akkor szerintem azért más a helyzet... én örökbefogadtam egy gyereket (feleségem előző házasságából származót), mert SZERETEM, és nem érdekel, hogy örököl utánam... a kis lurkó NEM TEHET arról, hogy valaki lemondott róla valamiért... és tudod ezek után amit írtál és ahogy tetted, nem is szándékszom többet írni neked...

F. Krisztina # 2005.06.16. 08:44

Kérlek Derill válaszolj az első hozzászólásomra!

F. Krisztina # 2005.06.16. 09:14

Kérlek Derill nekem is válaszlj!

derill # 2005.06.16. 09:31

F.Krisztina: hivd fel a gyámhivatalt, és kérdezz rá, hogy az idézés stimmel-e.

Nem biztos, hogy átverés, ugyanis a gyámhivatali ügyintézők egy része sajnos képtelen elhatárolni egymástól azt, hogy a titkos és nyilt örökbefogadási eljárás nem attól titkos vagy nyilt, mert az egyiknél ismerem, a másiknál nem ismerem az örökbefogadó személyét.

A titkosnak ugyanis az a lényege, hogy én az örökbefogadó személyének és adatainak ismerete nélkül mondok le, tehát nem jelölöm meg, hogy x személy javára. Nyiltnál viszont x személy javára. Ez azt jelenti, hogy ha titkosan lemondtam, bárki örökbefogadhatja a gyermekemet, akár a szomszéd is (akit pedig nyilvánvalóan ismerek), nekem arról már nem kell tudnom, nem kapok értesitést sem, de másnaptól a szomszédhoz megy haza a gyerekem, amiről nyilvánvalóan tudni fogok, hisz csak megismerem a saját gyerekemet!

Az átverés esetleg abban lehet, hogy a gyámhivatal egyszerre vesz fel a két apával jegyzőkönyvet, utána nyilt örökbefogadásként kezeli az eljárást, majd arra hivatkozik, hogy a felek igy nyilatkoztak.

Mivel Ti nem ismeritek pontosan az eljárás menetét, és azt sem, hogy pontosan mit kell tartalmaznia a nyilt örökbefogadási és mit a titkos örökbefogadási jegyzőkönyvnek, könnyen lehet, hogy becsusztok a csapdába, de szerintem nem szándékos a gyámhivatal részéről, csak jogszabályértelmezési problémájuk van.

Hivja fel őket a gyerek apja is, és ragaszkodjon hozzá, hogy ő a Csjt. 48. (3) bekezdése alapján le akar mondani a gyerekről (akár irásban is nyilatkozhat mondjuk egy ügyvédnél, ha nem akar a világ másik végére utazni - ugyis az a gyámhivatal illetékes, ahol az anya és a gyerek bejelentett lakóhelye van, ha a kettő megegyezik). Ezután a gyámhivatal csak azt teheti, hogy meghozza a határozatot, miszerint a szülői felügyeleti joga megszünt. A férjed meg akár a lemondással egy időben, akár ezután szintén bemegy a gyámhivatalba, és irásban kéri, hogy örökbefogadhassa a gyermeket.

Nyomtasd ki esetleg ezt a részt, és küldd meg a gyámhivatalnak faxon.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.06.16. 09:32

Egyébként bocsi, de tényleg elkerülte a figyelmemet, hogy Te is kérdeztél.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.06.16. 11:23

Felhívtam a Gyámhivatalt, de ott nem erősítették meg, hogy be kellene mennie a páromnak a gyámhivatba, mivel az ügyintéző szabadságon van egy hete és csak szerdán lesz. A párom szeretné örökbeadni a gyereket, de már két hónapja nem jött válasz a levélre, én pontosan erre a joszabályra hivatkoztam ebben a levélben. Szerintem nem kell elmennie a gyámhivatalba ahhoz, hogy ez lejátszódjon, nincs igazam? Írjunk levelet a gyámhivatalhoz, hogy miért nem válaszolnak (miért nem utasítják el, vagy fogadják el a kérelmet)?