Örökbefogadás


derill # 2005.07.10. 10:01

Örülök, és gratulálok:)

Ez a Te kitartásodnak is köszönhető, meg azért valljuk be őszintén, vannak jó gyámhivatalvezetők is, és remélhetőleg ők vannak többségben.

Nyilvánvalóan megnézték a jogszabályokat.

Mentségükre szolgál az előzmények miatt, hogy ilyen ügy nagyon ritkán van, ezért gyakorlatot szerezni, jogszabályt értelmezni ez ügyben még nem volt lehetőség és nem vált szükségessé. Számomra is egy fórumkérdező miatt merült fel a kérdés tavaly, holott 17 évig gyámhatóságon dolgoztam, és emiatt rágtam át magam a jogszabály ezen részén.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.07.08. 13:32

Kedves Derill!

Nagyon jó hírem van:
Tegnap megjött a határozat a gyámhivataltól, amiben az áll, hogy a szülői felügyeletet megszüntették és az örökbefogadás titkos lesz, amiről nem kap értesítést a párom.

Megvan, sikerült!!!!!!!!

Nagyon örölünk!

Tanácsolom mindenkinek, aki meg akarja ezt próbálni, hogy ne tétovázzon, vágjon bele, nekünk sikerült!

Köszönöm a magam és a párom nevében is a táncsokat, ha nincs a fórum, ezt nem tudtuk volna véghezvinni!

Köszönjük Derill!

Krisztina és Attila

derill # 2005.07.07. 08:15

Nem. Igy semmi nem kell hozzá, elég a nyilatkozat. Nem számit, hogy volt már per. A nyilatkozat számit.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.07.06. 15:01

És az nem befolyásolja az egészet, hogy volt már apaság vélelmének megdöntése iránt indított per, amit a párom leállított még mielőtt DNS vizsgálat lett volna?ű

És így semmilyen vizsgálat nem is kellene, illetve bizonyíték?

derill # 2005.07.06. 09:08

Elvileg tárgyalás nélkül megy. Pp. 298. § (2) Ha az apa a gyermeket a magáénak ismeri el, és azok az érdekeltek, akiknek hozzájárulására a nyilatkozat hatályához szükség van, a tárgyaláson jelen vannak, figyelmeztetni kell őket, hogy hozzájárulásukat a tárgyaláson szóval is megadhatják. Az apa elismerő nyilatkozatát az egyéb érdekeltek hozzájárulásával együtt külön jegyzőkönyvbe kell foglalni s azt velük alá is kell íratni.

Itt tulajdonképpen elméletben két per indul. Az egyik az apaság megdöntése iránti (apa nyilatkozik, hogy a gyerek nem tőle van, anya nyilatkozik mint tanu vagy mint alperes, hogy ezt tanusitani tudja, illetve ezzel egyetért). Aztán apaság megállapitása iránti eljárás következne, amiben a vér szerinti apa nyilatkozik, hogy a gyerek az övé, anya szintén nyilatkozik, hogy ezzel egyetért. Pertakarékossági okokból ilyen esetben egy tárgyaláson lezárul az ügy.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.07.05. 17:38

Kérlek Derill válaszolj minél előbb!

doloressa (törölt felhasználó) # 2005.07.05. 16:22

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

F. Krisztina # 2005.07.05. 08:44

És ez tárgyalás nélkül megy, csak bemennek egy fogadónapon és bediktálják jegyzőkönyvbe és kész?

derill # 2005.07.04. 16:58

A gyerek lakóhelye szerintihez, vagy az anya lakóhelye szerintihez (a kettő általában azonos).


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.07.04. 07:16

Melyik bírósághoz kell bemenni? És tárgyalás se lesz?
Ez nagyszerű lenne, ha így tényleg menne, egy csomó kellemetlenségtől mentesülne így mindkét fél, és a lényeg, hogy időtakarékosabb is.

Mindenképpen a gyerek és az anya lakhelye szerinti bíróságra kell bemenni, vagy a párom lakhelye szerinti bíróságra is be lehet?

derill # 2005.07.03. 09:07

A jegyző nem szakmai felettes, ő csak az Áe. betartatásáért felel, azért nem, hogy a gyámhivatal szakmailag rossz határozatot hoz. A szakmai felettes a közigazgatási hivatal (megyei gyámhivatal), de ha elutasitó határozat születik, ugyis fellebbezni fogsz, és az oda kerül. Ettől függetlenül irhatsz nekik, hogy milyen tájékoztatást kaptál, és kéred, hogy mivel ők a szakmai felettes, sziveskedjenek felügyeleti jogkörben ellenőrizni a gyámhivatal törvényes müködését.

A vér szerinti apa nem kérheti, ha a gyerek családi jogállása rendezett (ez egyébként alkotmánysértő szabály, ugyanis csak az apák nem kéthetik az apaságuk megállapitását, az anyák viszont kérhetik az anyaságuk megállapitását, tehát ez diszkriminativ szabály, de még senki nem kérte az alkotmánybiróságtól a megsemmisitését) Tehát ez kilőve.

Az anya kérhetné (a gyámhivatalnál), de a gyámhivatal általában ilyenkor elutasitja azzal, hogy a gyereknek rendezett a családi jogállása, de nem mindig, ugyanis a gyereknek általában az áll érdekében, hogy a vér szerinti apja legyen bejegyezve. Tehát ez megpróbálható.

Tehát elvileg egy tárgyalás sem lesz, elutasitják a keresetet.
A párod szintén hiába megy a biróságra azzal, hogy nem ő az apa, neki csak egy éve volt erre a gyerek születésétől számitva, illetve onnantól, hogy tudomására jutott, hogy nem ő az apa. Ezután már csak az ügyészség indithat, olyat meg még nem láttam, hogy inditott is volna.

Esetleg az vezethet még sikerre, ha a párod, az eredeti apa és az anya egyszerre mennek be a biróságra. A párod elmondja, hogy a gyermek nem tőle származik, ezután a vér szerinti apa nyilatkozik, hogy tőle származik, majd az anya nyilatkozik (mint tanu), hogy igen, ez igy van. (Nagyon figyeljetek, hogy igy, ezt a nyilatkozatot és ilyen sorrendben tegyék meg, különben elhajtják őket.) Ez esetben ezt jegyzőkönyvezik, és elvileg több tárgyalás nem is lesz, megállapitják, hogy nem a párod az apa, és bejegyzik a vér szerinti apát (az anyakönyvi hivatal a jegyzőkönyv alapján).


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.07.02. 07:52

Kedves Derill!

Írtam a vezetőnek (a jegyzőnek) egy levelet, hogy az ügyintéző nem válaszolt határidőn belül és hogy nincs joga elutasítani a titkos örökbefogadást. Tértivevényes, ajánlott levelet adtam fel s.k. jelzéssel. Sőt beszéltünk a anyával és a férjével is, felhívtam a figyelmüket erre a fórumra. Õk azt hitték, hogy vissza akarunk lépni az örökbefogadástól, pedig nem, csak titkosat akarunk.

Megállapodtunk, hogy belemegyünk a nyílt örökbefogadásba, ha utána ő bemegy a bíróságra és kéri az apaság megállapítását, és reméljük ott kiderül, hogy nem a párom az apa.

Kérdésem a következő:
CSak az örökbefogadás létrejötte után mehet be a bírósára, vagy közben is? Lesz vizsgálat (DNS, stb.), ha az mondja, hogy nem érintkeztem nemi úton a fogantatás időpontjában? Hány tárgyalás lesz?

Válaszaidat előre is köszönöm!
Kriszta

derill # 2005.06.29. 18:19

Irj a vezetőnek egy levelet, amiben ird le, hogy mit mondott az ügyintéző a párodnak, és utána mit neked. Kérd a vezetőt, hogy sziveskedjen tájékoztatni téged arról a jogszabályról, amire az ügyintéző hivatkozott, mivel a Csjt. 48. (3) § vonatkozik a titkos örökbefogadásra, ott pedig elutasitási lehetőség nincs. A gyámhivatalnak egyetlen dologra van hatásköre, ez pedig az, hogy megállapitja, hogy a szülői felügyelet megszünt.

Jelezd, hogy a fórumon hol találja az ezzel kapcsolatos vitát, hátha az segit. Nem szokványos ugyanis tényleg, hogy igy mondanak le a gyerekről, a jogszabály viszont lehetővé teszi, csak ugy látszik, eddig senki nem élt vele (én sem tudok róla, holott 17 évig dolgoztam gyámhatóságon). Ez sajnos egy joghézag, viszont ameddig ez a joghézag fennáll, kihasználható. A javaslatom már bent van a minisztériumnál ennek a joghézagnak a megszüntetésére, de amig nem szüntetik meg, addig ez van, ezt lehet csak alkalmazni.
Mivel törvényről van szó, ez a képviselő urakon mulik nem a minisztériumon, nyilván ezért késik a változás.

Gondolom a vezető tud jogszabályt értelmezni, ha az ügyintézőnek ez esetleg gondot is okoz.

Az anya bármikor kezdeményezheti az apaság vélelmének megdöntését, ha produkál egy olyan személyt, aki elismerné, hogy a gyerek tőle van. A gyámhivatal ugyanis a legritkább esetben indit apaság megdöntése iránti pert, ha a gyermek családi jogállása ennek kapcsán rendezetlenné válna. (És amint látod, itt is a gyámhivatal kell hozzá, kétlem, hogy az a gyámhivatal, aki képes lenne egy jogszabálysértő döntést is felvállalni a gyerek érdekében (mert azt nem kétlem, hogy a gyerek érdekei miatt akarják elutasitani), az fel fog vállalni egy pert, amikor a jogszabály ez esetben lehetővé teszi számára, hogy ne vállalja fel.)

Azt, hogy irj a vezetőnek (ill. a párod). Esetleg forduljatok egy jó ügyvédhez.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.06.28. 12:41

Derill!

Beszélt a párom telefonon az ügyintézővel és elkezdett olvasni valamilyen jogszabályt, hogy olyan gyereket lehet csak titkosan örökbeadni, aki intézeti nevelt, és tartós nevelésbe kell vanni, meg ehhez hasonlókat. Tegnap én is felhívtam, de nekem már nem olvasott semmit, annyit mondott, hogy el fogja utasítani és ha elolvasom a cd jogtárban a bírósági határozatokat, meg a kommentárokat.

Én elolvastam A-tól Z-ig, de nem találtam olyan nyomós érvet ami miatt el kellene utasítania a örökbefogadást. A másik, hogy úgy vettem ki a szavaiból, hogy ha a titkos örökbefogadást ő határozattal visszautasítja más nyilt sem lehet. Ezt nem értem miért lenne így, de egyébként mindegy mert a nyiltat mi nem akarjuk!

Másik kérdés:
Van-e valamilyen lehetőség arra, hogy az anya kezdeményezzen egy olyan pert, amiben ki lehetne deríteni, hogy valóban nem a párom a vérszerinti apja a gyerekenek? Apaság megállapítása szóba jöhet, ha már 7 éves a gyerek. A párom már kicsúszott az egy éves határidőből, ő már nem indíthat. Vagy van még valamilyen megoldás, hogy végleg megszabaduljon a gyerektől (aki nem is az övé), úgy hogy nekik meg nagyon kellene hogy a nevelőapa nevére kerüljön a gyerek, mert házat akarnak venni és így megkapnák a két gyerekre a szocpolt.

Mit tanácsolsz?

derill # 2005.06.21. 20:54

A jelenleg hatályban lévő szabályok szerint nem tudja elutasitani, hacsak nem lépett hatályba közben valami módositó szabály. Egy évvel ezelőtt jeleztem a minisztérium felé, hogy ez a szabály problémás, igy lehet, hogy azóta intézkedtek, és már módositották, azonban nekem közlönyöm nincs, csak cd jogtárhoz férek néha hozzá, jelenleg az április végéig hatályos jogtár állapotot ismerem.
Annak ez a szövege: "Csjt. 48. § (1) Az örökbefogadást a gyámhatóság engedélyezi.
(2) Az engedély megadásához a felek egyetértő kérelmét tartalmazó nyilatkozat, továbbá a gyermek szüleinek, valamint a házasságban élő örökbefogadó házastársának hozzájárulása szükséges. A szülő a hozzájáruló nyilatkozatát - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - nem vonhatja vissza, és erre őt figyelmeztetni kell. Az érdekeltek hozzájárulását követően az örökbe fogadni szándékozó személy a gyermeket legalább egy hónapig gondozza. Az örökbefogadás csak ezen gondozást követően engedélyezhető.
(3) Az örökbefogadáshoz a szülő úgy is megadhatja hozzájárulását, hogy az örökbefogadó személyét és személyi adatait nem ismeri. A nyilatkozattételre a gyermek születése előtt is sor kerülhet. A szülő hozzájáruló nyilatkozatát a gyermek hathetes korának betöltéséig visszavonhatja és erre őt figyelmeztetni kell. A szülő felügyeleti joga, amennyiben nyilatkozata hathetesnél idősebb gyermekre vonatkozik a nyilatkozattételkor, a hathetesnél fiatalabb gyermekre tett nyilatkozat esetén pedig a gyermek hathetes korában szűnik meg. A szülői felügyeleti jog megszűnését a gyámhivatal határozata állapítja meg.
(4) Ha a gyermek a hatodik életévét betöltötte, vagy egészségileg károsodott, a (3) bekezdés szerinti hozzájáruló nyilatkozat érvényességéhez a gyámhatóság jóváhagyása szükséges.
(5) Nincs szükség

  1. annak a szülőnek a hozzájárulására, aki a szülői felügyeletet megszüntető jogerős bírósági ítélet hatálya alatt áll (88. §);
  2. annak a szülőnek a hozzájárulására, akinek intézeti nevelt gyermekét a gyámhatóság örökbefogadhatónak nyilvánította (48/A. §);
  3. az örökbefogadó házastársának hozzájárulására, ha a házastársak között az életközösség megszűnt;
  4. sem a szülő, sem a házastárs hozzájárulására, ha cselekvőképtelen, vagy ismeretlen helyen távol van.

(6) Az örökbefogadási eljárás a (3)-(4) bekezdésben, valamint az (5) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott esetben titkos. A szülő az örökbefogadásról értesítést nem kap, és az örökbefogadásról hozott határozatot sem fellebbezéssel, sem egyéb módon nem támadhatja meg.
Vhr. 16. § A Csjt. 48. §-ának (3) bekezdését a folyamatban levő ügyekben akkor kell alkalmazni, ha a szülő kifejezetten kérte, hogy az örökbefogadást e rendelkezés szerint folytassák. Ebben az esetben a szükséges nyilatkozatokat pótlólag kell megtenni."
Amint látod, itt egyetlen dolgot tehet a gyámhivatal, megállapítja a szülői felügyelet megszünését, nincs mérlegelési joga.

Ez pedig a Gyer. rendelkezése: "Szülői hozzájáruló nyilatkozat jóváhagyása
44. § (1) A 6. életévét betöltött vagy egészségileg károsodott gyermek esetében a gyámhivatal a szülő a Csjt. 48. §-ának (4) bekezdése szerinti hozzájáruló nyilatkozatának jóváhagyását a nyilatkozat napját követő 60 napon belül megtagadhatja. 60 nap elteltével - ha a gyámhivatal nem foglal állást - a nyilatkozatot jóváhagyottnak kell tekinteni.
(2) A gyámhivatal a szülő hozzájáruló nyilatkozatának jóváhagyását az (1) bekezdés esetén akkor tagadhatja meg, ha a gyermek örökbefogadására életkora vagy egyéb körülmény miatt nagy valószínűséggel nem fog sor kerülni.
(3) A gyermeknek a Csjt. 48. §-ának (4) bekezdése szerinti egészségkárosodását az illetékes szakorvosi intézet szakvéleménye alapján lehet megállapítani." Ez tehát csak beteg, vagy 6 éven felüli gyermek esetében teszi lehetővé a gyámhivatal részére a mérlegelést.

Tudd meg, hogy mire akar hivatkozni - esetleg hivd fel a figyelmét a fórum ezen részére, hátha hajlandó vitába szállni, illetve ide beirni a hivatkozást.

Beszélj a vezetőjével is.

Sajnos most nem leszek egy hétig elérhető, de max. majd a többiek megválaszolják, vagy egy hét mulva én.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.06.21. 08:21

Derill!

Új fejlemény, a párom felhívta a gyámhivatalban az ügyintézőt és azt mondta, hogy most olvasta a közlönyben,hogy a titkos örökbefogadás csak úgy lehetségeg, hogy a gyereket kiemelik a családból, ezért el fogja utasítani, amit a héten megkapunk.

Kérdés: megfellebbezünk ugye? Hogyan?

Segítségedet előre is köszönöm!

Krisztina

derill # 2005.06.17. 13:37

Helyes:)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.06.17. 13:10

Derill köszönjük a tanácsaidat! Úgy döntöttünk, hogy a párom szerdán reggel felhívja az ügyintézőt, hogy van-e fejlemény az ügyében, ha hezitál vagy nemet mond, akkor még aznak levelet írunk a gyámhivatalnak és a megyei gyámhivatalnak is az Áe. 15. §-ára hivatkozva, de semmiképpen sem fog megjelenni a gyámhivatalban azért, mert az anya azt kérte tőle. Én arra is gondoltam, hogy a levélben mellékeljük az általad tanácsolt ügyvéd előtt tett nyilakozatot is. Mit gondolsz erről?

Válaszodat előre is köszönöm

Krisztina

derill # 2005.06.16. 19:05

Nem, nem kell. Ha majd látni akarják, akkor behivják. De esetleg hivja fel majd szerdán az ügyintézőt, hogy akart-e vele beszélni, és ha igen, egyeztessen időpontot. Szerintem ha jól sejtem, adtatok neki telcsiszámot, amin el tudnak érni, ha valamit akarnak. De az lenne a legjobb, ha végre határozatot hozni akarnának.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.06.16. 18:58

Természetesen ő írta a levelet, csak én fogalmaztam meg, sőt ő már többször beszélt telefonon az ügyintézővel is, aki megígérte, hogy titkos lesz az örökbefogadás. Most nekem nagyon nem stimmel ez az egész! De ugye Te is úgy gondolod, hogy nem kell elmennie kedden a gyámhivatalba csak azért mert az anya kéri?

derill # 2005.06.16. 18:26

Irjatok. Hivatkozzatok az Áe. 15. §-ára, mely szerint 30 nap a határidő, és az csak egyszer hosszabbitható, ráadásul a hosszabbitásról értesiteni kellene az ügyfeleket, és értesitést a (párod?) a gyermeked apja nem kapott. (Most az az érzésem valami nem stimmel. Ki adta be a kérelmet? Ugyanis a gyerek apjának kell nyilatkoznia, hogy az örökbefogadók adatainak ismerete nélkül lemond a gyerekről, kéri az eljárás lefolytatását. Ha Te nyujtottad be és nem ő irta alá, akkor az nem tul jó. Õ adott be valamit? Vagy csak Te?).

Ird meg nekik, hogy ha nem intézkednek, akkor a felettes szervhez fordulsz, és kéred, hogy haladéktalanul intézkedjenek az Áe. 4. §-a alapján.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.06.16. 11:23

Felhívtam a Gyámhivatalt, de ott nem erősítették meg, hogy be kellene mennie a páromnak a gyámhivatba, mivel az ügyintéző szabadságon van egy hete és csak szerdán lesz. A párom szeretné örökbeadni a gyereket, de már két hónapja nem jött válasz a levélre, én pontosan erre a joszabályra hivatkoztam ebben a levélben. Szerintem nem kell elmennie a gyámhivatalba ahhoz, hogy ez lejátszódjon, nincs igazam? Írjunk levelet a gyámhivatalhoz, hogy miért nem válaszolnak (miért nem utasítják el, vagy fogadják el a kérelmet)?

derill # 2005.06.16. 09:32

Egyébként bocsi, de tényleg elkerülte a figyelmemet, hogy Te is kérdeztél.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.06.16. 09:31

F.Krisztina: hivd fel a gyámhivatalt, és kérdezz rá, hogy az idézés stimmel-e.

Nem biztos, hogy átverés, ugyanis a gyámhivatali ügyintézők egy része sajnos képtelen elhatárolni egymástól azt, hogy a titkos és nyilt örökbefogadási eljárás nem attól titkos vagy nyilt, mert az egyiknél ismerem, a másiknál nem ismerem az örökbefogadó személyét.

A titkosnak ugyanis az a lényege, hogy én az örökbefogadó személyének és adatainak ismerete nélkül mondok le, tehát nem jelölöm meg, hogy x személy javára. Nyiltnál viszont x személy javára. Ez azt jelenti, hogy ha titkosan lemondtam, bárki örökbefogadhatja a gyermekemet, akár a szomszéd is (akit pedig nyilvánvalóan ismerek), nekem arról már nem kell tudnom, nem kapok értesitést sem, de másnaptól a szomszédhoz megy haza a gyerekem, amiről nyilvánvalóan tudni fogok, hisz csak megismerem a saját gyerekemet!

Az átverés esetleg abban lehet, hogy a gyámhivatal egyszerre vesz fel a két apával jegyzőkönyvet, utána nyilt örökbefogadásként kezeli az eljárást, majd arra hivatkozik, hogy a felek igy nyilatkoztak.

Mivel Ti nem ismeritek pontosan az eljárás menetét, és azt sem, hogy pontosan mit kell tartalmaznia a nyilt örökbefogadási és mit a titkos örökbefogadási jegyzőkönyvnek, könnyen lehet, hogy becsusztok a csapdába, de szerintem nem szándékos a gyámhivatal részéről, csak jogszabályértelmezési problémájuk van.

Hivja fel őket a gyerek apja is, és ragaszkodjon hozzá, hogy ő a Csjt. 48. (3) bekezdése alapján le akar mondani a gyerekről (akár irásban is nyilatkozhat mondjuk egy ügyvédnél, ha nem akar a világ másik végére utazni - ugyis az a gyámhivatal illetékes, ahol az anya és a gyerek bejelentett lakóhelye van, ha a kettő megegyezik). Ezután a gyámhivatal csak azt teheti, hogy meghozza a határozatot, miszerint a szülői felügyeleti joga megszünt. A férjed meg akár a lemondással egy időben, akár ezután szintén bemegy a gyámhivatalba, és irásban kéri, hogy örökbefogadhassa a gyermeket.

Nyomtasd ki esetleg ezt a részt, és küldd meg a gyámhivatalnak faxon.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

F. Krisztina # 2005.06.16. 09:14

Kérlek Derill nekem is válaszlj!