Szia, Derill!
Megint lenne kérdésem az üggyel kapcsolatban. Tegnap elvittem pszichológushoz a kislányomat, mert egy ideje magatartási problémákkal küszködtünk, amit már az iskolából is jeleztek. Ezek egyébként nem nagy problémák, csak a régebbi viselkedéséhez képest azok.
A beszélgetés szinte végig a névváltoztatás körül forgott. 1/2 órát együtt beszélgettünk, majd újabb 1/2 órát a kislányommal töltött a doktornő. Vélménye szerint Niki szeretné lezárni a "múltat" az édesapjával kapcsolatban, ami nála abban nyilvánul meg, hogy nagyon szeretné "levetni" a régi nevét és felvenni az apukájáét, aki 5 éve neveli. (A doktornő szerint csodálatos dolog, hogy ilyen apa-lánya kapcsolat alakult ki kettejük között.)
A pereskedést nem ajánlja, véleménye szerint többet árthat, mint használ. Azt javasolta, nézzek utána annak, hogy az édesapa lemondása nélkül van-e arra mód, hogy egyszerű névváltoztatás történjen. Lehet szó arról is, hogy a jelenlegi neve megmarad, de hozzá kerül az új családi név is.
Én úgy tudom, ilyenre nincs mód. Tudomásom szerint vagy lemond a vérszerinti apa (ezt a pszichológus szerint nem fogja megtenni, mert az életében ez az egyetlen "sikerélmény" - mármint hogy van lánya), vagy, ha be tudom bizonyítani, hogy drogozik, nem tartja évek óta a kapcsolatot a lányával, stb, akkor lehetséges, hogy a bíróság vonja meg tőle a szülői felügyeleti jogot és amennyiben az új apuka alkalmas rá, ő örökbe fogadhatja a kislányt.
Van-e ezen kívül más járható út?
(Az utolsó kapcsolat az édesapával az volt, hogy elkérte a bankszlaszámomat. Azóta nem jelentkezett, nem kereste a kislányt, pedig tisztában van a telefonszámunkkal, címünkkel. Ennyire érdekli a gyerek, ezért nem akar lemondani róla?)
Tanácstalan vagyok, nem tudom, mit tegyek. Tudom, én is tehetek Niki állapotáról (a doktornő tanácsára több közös programot kell szerveznünk, mikor is csak kettesben vagyunk). Csak az a lényeg számomra, hogy lelkileg rendbe jöjjön és jó legyen neki.
Merjek nekiállni pereskedni? Erre rámegyünk idegileg. Vagy próbáljuk meggyőzni a volt férjemet? Nem látok rá esélyt, hogy meg tudjuk puhítani.
Vagy van valami más lehetőség, amiről itt még nem volt szó?
Válaszod előre is köszönöm,
Andi
Derill, neked mi a véleményed? Hangsúlyozom: én a lányom érdekében mindenre képes vagyok,