Válunk. Mi lesz a lakásommal?

derill # 2005.04.15. 11:32

Kimaradt: 15 év, de csak a szokásos mértékü használati tárgyakra vonatkozik, ingatlanra nem. Csjt. 28. § (2) Az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, valamint a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, tizenötévi házassági együttélés után közös vagyonná válik.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.04.15. 11:28

Meg kell nézni, hogy arányaiban Te mennyit költöttél a lakásra akkor, amikor megvetted. Pl. Vettél egy lakást 10 millióért, de ebből készpénzben a házasságkötésig csak 2 milliót fizettél ki. Ez azt jelenti, hogy 20 százalék a saját rész, a többi közös. Azt nyilvánvalóan tudod bizonyitani, hogy az uj lakásba beletetted a réginek az eladási árát. Az uj lakás mondjuk most ér 30 milliót, ebből tehát 6 millió csak téged illet, a fennmaradó 24 pedig közös, tehát Te összesen kapsz 18 milliót, a feleséged 12 milliót.
Nem számit, hogy ki hova van bejelentve.

Nem számit, ugyanis a szerződés ellenére bizonyitható, hogy csak x forint (a példa szerint mondjuk 2 millió) lett kifizetve a különvagyonodból, a többit már a házastársi életközösség alatt fizettétek ki, tehát az már közös akkor is, ha a lakás csak a Te neveden van.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Manithou # 2005.04.14. 14:33

Üdvözlet és köszönet minden idelátogatónak!

Amire választ keresek az az, hogy egy esetleges váláskor -ami pillanatnyilag nagyon valószínű- mire számíthatok a lakásom tekintetében.
A törénet röviden:
Vettem egy lakást 1996-ban. Természetesen hitel hegyekből. Tulajdonrész 1/1
Megnősültem 1997-ben, és még abban az évben megszületett a gyermekünk is.
1998-ban eladtam a lakást és vettem az árából egy nagyobbat. Jelzálog átterhelve az újra, stb... Tulajdonrész: 1/1
Közben apósomék néhány százezer forinttal segítettek, amiből felújítottuk az új lakást és az egyik hitelt kifizettük.
Egyszer már majdnem elváltunk de mivel a feleségemnek nem volt hová mennie és én nem tudtam annyit adni neki amennyit követelt, no meg a gyerek miatt is mégis együtt maradtunk.
Sajnos azonban semmi nem javult. Nem szeretném megvárni amíg elmérgesedik a helyzet. Inkább köszönjünk el kultúráltan.
Csakhogy félek, hogy már nem úszom meg annyival a dolgot.
Kérdésem:
Követelheti-e a nejem a lakás egy részét vagy valamennyi pénzt válás esetén? Ha igen, akkor mennyit?
Jelenleg nyolcadik éve vagyunk házasok.
Igaz-e az, hogy 10 év házasság után minden vagyon közösnek tekintendő?
Van-e annak jelentősége, hogy jelenleg az állandó lakcímük nem ide van bejelentve?
Számít-e az valamit, hogy annak idején az adásvételibe beleírattam, hogy a lakás a magánvagyonomat képezi? Ez is és amit eladtam is. Az adás-vételi szerződés itt olvasható: http://www.extra.hu/hogylegyen/
Előre is köszönöm a felvilágosítást.