Az örökbefogadást a gyermekvédelmi szakszolgálatnál kezdik egy előzetes pszichológiai alkalmassági vizsgálattal. Kérdésem, hogy ennek a vizsgálatnak a komplett anyagát kikérheti-e a leendő örökbefogadó, mint kérelmező (pl. lefényképezi a tesztje eredményeit, ennek írásbeli kiértékelését stb.)? Köszi a segítséget.
örökbefogadás - iratok
De minek, könyörgöm, minek?
Hogy rendben-legyen a herótod..
Van egy csomó dolog, amit meg lehet tenni, mert nem tiltja jogszabály - értelmes, komoly felnőtt ember mégsem teszi meg.
de ez egy közhely.
Azért érdekli az érintettet, mert szerinte egy szó sem igaz az elfogult, szinte csak a negatív elemeket kiemelő pszi szakvéleményből - ami egyébként valami amerikai teszt és egy órás elbeszélgetésből született. A tájékoztatás alkalmával nem másoltak neki semmilyen iratot csak elolvashatta a véleményt, -ami semmilyen patológiás defektet nem tartalmazott-tehát szerinte meg van b.szva ez az egész rendszer úgy, ahogy van...
Van jogorvoslat a határozattal szemben, nem?
Az a lényeg, hogy nincs határozat - az ellen van jogorvoslat. Itt egy örökbefogadás előtti eljárás van, amelyben szakvélemény készült alkalmatlanságról. Ezt a szakszolgálat megküldi a gyámhivatalnak. A kérdés az, hogy a kérelmező meg tud-e győződni arról, hogy pl. valóban az ő tesztje alapján értékeltek stb. Vagy várja meg a gyámhivatal által kirendelt szakértő "másodvéleményét". Én értem az érintett aggályát: ha nem kérhet másolatot valamennyi róla készült anyagról, akkor lényegében bármit leírhatnak róla, és még akár a tesztje is utólag "jaj, elveszhet" stb. ...
Nem hoznak határozatot az örökbefogadás iránti kérelem elutasításáról? Nem hiszem.
Előzetes "eljárás". 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet 38.§ Itt alkalmatlanság megállapítása történt pszichológus által. A törvény szerint ha elfogadják a szakvéleményben foglaltakat, akkor visszaléphetnek, visszavonhatják kérelmüket, és a későbbiekben bármikor indíthatnak új eljárást.
Ha nem fogadják el, és kérik a javaslat továbbítását, akkor tájékoztatják őket, hogy a gyámhivatalban kérhetik igazságügyi szakértő kirendelését, ennek költsége az ügyfeleket terheli. Amennyiben a gyámhivatal jogerősen az örökbefogadásra alkalmatlanságot állapítja meg, egy évig nem kezdeményezhetnek újabb eljárást.
A k.rva iratbetekintésről sehol nem rendelkezik, sőt, ha a tv-t szó szerint értelmezem, akkor csak a fentieket kérhetem... Vagy jó ide a Ket...?
„A k.rva iratbetekintésről sehol nem rendelkezik”
De, rendelkezik. Egy korábban közzétett módszertani levél.
Kérni kell és megkapod. Nem az egész anyagot ami a felméréskor készült hanem egy "átfésültet" ami tulajdonképpen ugyan az mint amit Gyámhivatal kap meg.
Amit tegnap bemásoltam abba nincs benne. Azt írtam egy korábbi levélben van leírva.
Ne görcsöljetek ezen sokat, a gyermekjóléti szolgálat nem hatóság és egyáltalán nem biztos, hogy ennek alapján fog dönteni. Megteheti, figyelmen kívül hagyja a véleményt.
A gyámhatóságtól is kérhettek irat-betekintés ezt a Ket. teszi lehetővé.
Bár nem találom a helyet arra vonatkozóan, hogy konkrétan mit kérhet ki jogosan a kérelmező és ki dönt erről... kezd alkotmányjogi témába menni a dolog...
Itt van, a 17. oldalon. Ez egészen friss Balog Zoltán írta alá.
http://kk.gov.hu/…yermek%20bántalmazásának%20felismerésére%20és%20megszüntetésére%20irányuló%20egységes%20elve
köszönöm az igyekezetedet, még egy kicsit tarts ki légy szíves: nem jó a link...
Igen, valóban. Üsd be a keresőbe, módszertani levelek gyermekjóléti szolgálat és előjön...:)))
Nem értem. Vissza akarja vonni a kérelmet?
Nem! Az érintettek szeretnék kikérni egyrészt a pszichológus által készített jellemzést (amely alapján a pár alkalmatlan), másrészt azokat a feljegyzéseket, teszt eredményeket stb. amire alapozza az alkalmatlanságot. Ezt követően döntenek az ügy további sorsáról.
Ha nem vonják vissza a kérelmet, akkor két eset lehetséges:
- Örökbefogadó szülőként nyilvántartásba veszik őket, és akkor teljesen mindegy, mi van a pszichológusi szakvéleményben.
- Elutasítják a kérelmet, akkor lehet fellebbezni, a másodfok döntésével szemben meg a bíróságra menni. Legkésőbb ott meg fogják ismerni a szakvéleményt.
Ha nem vonják vissza a kérelmet, akkor két eset lehetséges:
- Örökbefogadó szülőként nyilvántartásba veszik őket, és akkor teljesen mindegy, mi van a pszichológusi szakvéleményben.
- Elutasítják a kérelmet, akkor lehet fellebbezni, a másodfok döntésével szemben meg a bíróságra menni. Legkésőbb ott meg fogják ismerni a szakvéleményt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02