Köszi!
kérdések válásról
Bármelyik közjegyzőhöz mehetsz, tudomásom szerint „szabad közjegyzőválasztás van”, mint ahogy szabad ügyvédválasztás is van.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Ha közjegyző előtt adják át a pénzt a lakásra a szüleim, és az a lakás másik vároban van, amit megveszek (vagy a telek, ahol építkezek), akkor melyik város közjegyzőjéhez kell menni? Köszi!
Hejt: kérni mindent lehet, de ha ez a másiknak nem felel meg, nem köteles rá. Secret: azzal, hogy azt irom, hogy a jelen okirat aláirásával átadok x összeget neked és Te is aláirod a nyilatkozatomat, ezzel át is vetted. Ezért kell tanuk vagy ügyvéd, közjegyző előtt irni, mert azok tanusithatják azt is, hogy az átadás ténylegesen meg is történt. Ugyanis nem elég aláirni, mondhatja utána, hogy megtévesztették, fenyegették stb. pénzt ugyan ő nem kapott. De ha van tanu, akkor kevésbé mondhatja.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
kérdés: kérhet-e egyik vagy másik fél olyat, hogy az ingóságok rá eső részét nem kéri, hanem a pénzbeli értékét kéri helyett? és mi van, ha ez a másik félnek nem felel meg?
Kérdés.
Ezen a nyilatkozaton nem kell annak szerepelnie, hogy XY ezt a pénz át is vette?
Hasonló helyzetben vagyok, ezért kérdezem.
Secret
Irnak a szüleid egy nyilatkozatot, miszerint ennyi pénzt neked ajándékoznak lakásvásárlás céljából. Két tanu - lehetőleg semleges tanu - vagy ügyvéd, közjegyző előtt.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Természetesen nem közös pénzből venném a lakást, hanem sajátból és a szüleimtől kapottból, mivel már nem vagyunk együtt és közös kasszán sem. Milyen szerződésben kell azt rögzíteni, hogy a pénzt a szülőktől kaptam? Köszi!
Ez attól függ, miből veszed. Nyilván,ha a közös pénzből, akkor igen. Ha viszont a szüleidtől kapsz rá pénzt és ezt mondjuk rögzititek is a szerződésben, akkor nem. Jó lenne, ha a férjeddel megegyeznél abban, hogy mikortól szüntettétek meg a gazdasági vagyonközösséget, és onnantól számitva mindkettőtők jövedelme már különvagyonnak számit. Ha arról is meg tudtok egyezni, hogy a közös vagyont hogyan osztjátok el, az még jobb. Ez neki is jó lehet és neked is.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy ideje külön élünk a férjemmel, de még hivatalosan nem váltunk el, és eközben nekem lakást kell vennem magamnak (hogy legyen fedél a gyerek és az én fejem fölött - szüleim lakása igen szűkös ugyanis), akkor az is közös szerzeménynek számít?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02