Nevelt gyermeg láthatása


derill # 2005.05.11. 08:40

Beleolvastam. Aztán irtam is választ, de a "jó fórum" nagy tulzás. Ugyanis olyan mértékben időlimites, hogy amennyiben tulléped az időt, akkor egyszerüen törli a hozzászólást anélkül, hogy előtte "szólna", tehát még arra sincs lehetőséged, mint itt, hogy a másolás funkciót használva megőrizd a szöveget. Tehát maradok ennél, de azért köszönöm:)

Azzal kapcsolatban pedig amit ott irtak: én is erősen halálbüntetés párti voltam, vagyok (big tudja, vele már elvitáztam erről). Azonban azóta volt egy jó tanárom, aki ugyanazt mondta, amit Big: "aki vissza akarja állittatni a halálbüntetést, az sületlenségeket beszél, még akkor is, ha nem is tud róla. Csak a tudatlan és jogban járatlanok akarnak ilyet." Elmagyarázta nekem, hogy amennyiben visszahoznánk a halálbüntetést, ezzel törölnénk magunkat az európai államok sorából. Ugyanis mi is csatlakoztunk az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméről szóló, Rómában, 1950. november 4-én kelt Egyezményhez amely kizárja a halálbüntetés lehetőségét. (Akit a téma közelebbről is érdekel: Dr. Grád András: A strasbourgi emberjogi bíráskodás kézikönyvében talál bővebben erről.)

Ami Téged illet kiméra, sok mindenben egyetértek veled. Tényleg csak egy bizonyos szinvonal felett lehetne engedélyezni a gyerekszülést. Sajnos ma Magyarországon (és a világban) mindenhez kell papir, csak pont a gyerekszüléshez nem. Nem kétséges, a szegény ember gyerekéből is lehet gazdag és forditva, de én nem is életszinvonalhoz, hanem értelmi szinvonalhoz kötném, és egy bizonyos alapképzéshez. Persze erre sincs lehetőség akkor, amikor arról beszélünk, hogy fogy a népesség, ezért akár a betelepités lehetősége is szóba kerül. Mégis azt gondolom, legalább valamilyen szinten oktatni kellene az általános iskolában a gyermekvállalás, gyermeknevelés, gyermekgondozás tárgyakat, ez esetben biztos, hogy jóval kevesebb veszélyeztetett gyermek lenne, mert legalább nem pörkölttel akarnák etetni az ujszülöttet.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kiméra # 2005.05.10. 12:56

Máshol is vannak jó fórumok... mondjuk ez már egy döglött, de olvass bele:
http://www.tv2.hu/cikk.php?…

kiméra # 2005.05.10. 12:50

Van jogifórum-függőség? Nocsak... bár amilyen gyakran olvasom itt a neved...

derill # 2005.05.10. 12:48

bocsi, de nem volt pár napig internetem és a jogiforumfüggőségem okán előbb ezt néztem meg.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kiméra # 2005.05.10. 12:19

Derill, nem válaszoltál arra amit az emiledre írtam. légyszi....

derill # 2005.05.10. 12:12

Tényleg nem választhat, de nem is kell neki. Merthogy apa csak egy van. Ez pedig a vér szerinti.

Nem véletlenül irtam azt amit irtam. Gondolni kell erre a szituációra is: mi lesz a gyerekemmel, ha meghalok. Ha tehát valakinek tényleg fontos a gyereke, akkor igyekszik mindent megtenni azért, hogy a gyereknek minél jobb kapcsolata legyen a különélő szülővel, hogy ha egyszercsak meghal, akkor ne érje váratlanul a gyereket, hogy egy vadidegen emberhez kell költöznie. Persze van lehetőség gyámrendelésre, de csak akkor, ha annak feltételei fennállnak, tehát ha a vér szerinti szülő alkalmatlan a gyerek nevelésére. Ha alkalmas, akkor nyilván a gyereknek az áll érdekében, hogy ő nevelje és ne egy vadidegen (még akkor is vadidegen, ha őt jobban ismeri a gyerek, mert addig vele élt, ugyanis a vérségi kötelék sokkal erősebb).


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

pixel # 2005.05.09. 23:24

Hi derill,

Hol vannak itt a gyermekek jogai?
Ha a gyarek az évek óta megszokott/megszeretett nevelőszülőnél akarna maradni.
Nem választhat a két apa között???

derill # 2005.05.02. 12:17

Halálod esetén azonnal feléledne a különélő szülő szülői felügyeleti joga. Ettől függetlenül a férjed kérelmezhetné, hogy ő akarja nevelni a gyermeket és ezt meg kellene indokolnia, de erre kizárólag akkor kerülhetne sor, ha megállapitják, hogy a különélő szülő alkalmatlan a szülői felügyeleti jog ellátására, ugyanis a szülői jog erősebb, mint a nevelőszülői. A gyereknek is általában az az érdeke, hogy a vér szerinti szülő nevelje. A Te esetedben viszont valószinü, hogy a drog miatt - feltéve, hogy ez bizonyitható - kirendelik gyámnak a férjedet. Javaslom, hogy ez ügyben élj a gyámjelölési jogoddal. Ez azt jelenti, hogy be kell menned a gyámhivatalba, és elmondanod, hogy halálod esetére a férjedet jelölöd meg gyámnak. Ez ugyan nem jelenti automatikusan azt, hogy ki is fogják majdan rendelni, de azt igen, hogy amennyiben gyámot rendelnek, elsősorban a férjed jöhet majd számitásba és kizárólag alkalmatlansága (egészségügyi vagy egyéb okból) vagy visszautasitása esetén néznek körül más családtagok körében. Azonban elsősorban, mint emlitettem, a gyerek vér szerinti apját vizsgálják, hogy alkalmas és képes-e a gyerek nevelésére, és ha igen, mindenképpen feléled a szülői felügyeleti joga, ez esetben pedig a gyámrendelés kizárt.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

TAndrea # 2005.05.02. 10:28

Derill,
ezzel kapcsolatban nekem is lenne hasonló kérdésem. Ha esetleg történne velem valami (meghalnék), akkor a férjem nevelhetné-e tovább az első házasságomból született lányomat (akit a nevére szeretne venni, de ez még nem történt meg és lehet, hogy nem is fog). Van közös gyermekünk is.
Köszi!

derill # 2005.04.29. 13:10

Sajnos nincs. A jogszabály nem teszi lehetővé. Lehet próbálkozni esetleg a gyermeki jogok oldaláról, ha a gyerek nyujtana be kérelmet ezirányban, de minimális az esélye. Volt egy javaslatom a jogszabály módositására, elvileg még lehet is belőle valami, de egy jogszabálymódositás sajna sokáig tart, mig végigvsizik.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Csórikám # 2005.04.26. 19:37

Sziasztok!
Élettársam gyermekét 6 hónapos korától 14 éves koráig közösen neveltük, megromlott kapcsolatunk (élettársammal) és elköltöztek de a gyerem láthatását nem engedélyezi az anyja. A gyerek szívesen jönne hozzám.
Van e lehetőség nem vérszerinti gyermek láthatásának kikényszerítésére
Köszi a segítséget.