Lakásprivatizáció - elbukott örökség

alorinc # 2005.05.02. 07:23

és az Illetékhivataltól kérhetsz részletfizetést.

tomek # 2005.04.30. 16:44

Köszönöm!

Tomek

derill # 2005.04.30. 16:04

Utána.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

tomek # 2005.04.29. 17:37

Ezt a hagyatéki tárgyaláson kell kérni, vagy utána külön peres úton?

derill # 2005.04.29. 16:42

Viszont kérheted a közös tulajdon megszüntetését a biróságtól, ha a részedet nem hajlandó megváltani. Tehát mégiscsak érdemes örökölni, mert az illeték tuti kevesebb, mint az ingatlan rád eső értéke.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

tomek # 2005.04.29. 13:34

Egyébként az apám fizette a lakást, mert a bátyám, aki akkor vele lakott önálló jövedelemmel nem is rendelkezett.

Tomek

Akkor viszont még nagyobb lúzer vagyok:-))

tomek # 2005.04.29. 13:32

Köszönöm a választ!

Valami hasonlót éreztem, gondoltam én is.
Már csak egy kérdésem van: mi történik akkor, ha az örökösödési illetéket a telek után nem tudom kifizetni? Mert azt már tudom, hogy közös tulajdon esetén (telek) - eladni csak egyetértésben lehet, minden tulajdonos egyetértésével. Fizessek örökösödési illetéket egy olyan ingatlan után, amely soha nem lesz értékesíthető. Mi van ha nem tudok fizetni? Lehet az örökrészt kp-ban kérni?

Köszönettel:
Tomek

derill # 2005.04.29. 13:18

A helyzet az, hogy abból a lakásból neked sajnos semmi sem jár, ugyanis az önkormányzati bérlemény volt, majd a bátyád vásárolta meg. Amennyiben tudod bizonyitani, hogy a vásárláshoz az apád adta a pénzt, akkor esetleg van némi keresnivalód az ügyben, de tartok tőle, hogy egyrészt nem igy van, másrészt ha igen, akkor nem tudod bizonyitani. Önkormányzati bérlemény nem örökölhető, ugyanakkor más tulajdonában álló inatlan sem örökölhető, csak az örökhagyó tulajdonában álló, és haszonélvezet sem örökölhető.

A telek más kérdés, az ugyanis az apád nevén van. Abból mindenképpen jár majd a fele, vagy ha kizárt az örökségből, akkor annak a fele, amit törvényes örökösként örökölnél.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

tomek # 2005.04.27. 05:46

Sziasztok!

Ahogy látom nem fogalmaztam teljesen pontosan. Apám nevén egy telek is van, a hagyatéki eljárás és az örökrészemre vonatkozó kérdés erre vonatkozik, nem a volt főbérletre.

Mi történik, ha egy nem mobilizálható telek-résztulajdon illetékterhét nem tudom kifizetni?

Tomek

tomek # 2005.04.27. 05:17

Sziasztok!

Két kérdésem lenne és a válaszokat előre is köszönöm!

1995-ben, amikor a kerületi önkormányzatok privatizálták a lakásállományukat édesapám is megvette a főbérletét. 3-4 éve tudtam meg, hogy nem önmaga számára vette meg, hanem legkissebb bátyám a 100%-os tulajdonos, apámnak haszonélvezeti joga van.

1. Kérdés: Semmiféle jogi lehetőségem nincs a helyzet korrigálására? Volt-e valami időhatár, 30 nap, 1 év, 5 év, amikor ezt eséllyel megtehettem volna, vagy az aláírás pillanatában bebuktam a dolgot?
  2. Kérdés:

Apám elhalálozása esetén, a fenti okok miatt nem akarok közös tulajdont testvéreimmel. Lehetséges-e, hogy a hagyatéki eljárás során, vagy utána kp-ban kérjem örökrészemet? Mert ugyan jogilag eladhatnám a telekrészemet, de önmagában piacképtelen.

Segítségeteket előre is köszönöm:

Tomek