Végrendelet felkutatása

derill # 2005.05.10. 12:07

Általában az ember, ha végrendeletet készittet, olyan ügyvéddel készitteti, aki ismerőse, vagy megbizza valamelyik barátját, ismerősét, hogy halála esetén erről értesitse az ügyvédet. Persze nyilván előfordulhat kivétel is. Ez részemről csak feltételezés, ezért irtam, hogy keresd végig őket.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

pixel # 2005.05.09. 23:15

Honnan tudott volna az ugyved róla?

derill # 2005.05.08. 12:04

Ezt nem tudom, viszont esetleg megoldást jelenthet, ha az összes ügyvédnek, aki be van jegyezve a kamaránál küldenek a rokonok egy emailt, és rákérdeznek benne. Esetleg szükithető a kör arra a területre, ahol a férj élt és dolgozott (ha pl. Sopronban, akkor valószinüleg felesleges egy mátészalkai ügyvéd megkeresése. Szerintem egyébiránt nincs ilyen végrendelet, hiszen az ügyvéd - ha tudott arról, hogy a férj elhunyt - azonnal értesitette volna a közjegyzőt a végrendeletről.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ciceroka # 2005.05.05. 21:48

Sziasztok!

Távolibb gyermektelen házaspár rokonok valószínűsíthetően a férj része felőli keresztgyermekre (is) hagyták vagyonukat, mert életükben többször is utalást tettek erre (hogy végrendelkezni fognak).

A férj hunyt el először, és rá pár hónapra a feleség is, aki a férje után mint törvényes örökös házastárs örökölte annak vagyonát.

A feleség halála után a törvényes örökösök a feleség öccsének kiesése folytán az öccs gyermekei.

Az utóbbi hagyatéki eljárás is már jogerősen befejeződött (de még egyikre nézve sem telt el az 1 év).

Azonban a férj része felőli rokonság feltételezi, hogy esetleg mégis volt
végrendelet. Méltánytalannak érzi azt, hogy a férjnek még a házasságkötés előtt meglévő ingatlanát (különvagyonát, ami a hagyaték nagyobb részét képezi) a feleség családja örökli teljes egészében.

Kérdés, hogy hogy lehet annak országosan utánanézni, hogy az ország valamely ügyvédjénél helyeztek-e letétbe végrendeletet.
A Végintézkedések Központi nyilvántartásában már utánanéztem - amely országosan megmutatja, hogy közjegyzőnél van-e végrendelet -, ott nem volt.

Az ügyvédeknél tudtommal nincs ilyen központi nyilvántartás.

Szerintetek hogy lehetne ennek a legalaposabban utánanézni? Az ország összes kamarájában felhívás formájában netalán?

Üdv,

Cicero