Elég gyakori, hogy az egyébként egyezségre törekvő felek szeretnének előbb egy korrekt jogi levezetést, és az alapján szeretnének egyezséget kötni.
Persze van olyan is, amikor puszta érzelmi alapon.
Különválás, közös vagyon
- 1
- 2
Mondjuk azért azt hozzátenném, hogy a jogban nem jártas átlagembernek egy elfogadható számítás és egy elfogadható jogi érvelés között elég nagy különbség van előbbi javára, ha alapvetően a megegyezés a cél.
Persze, lehet, hogy rosszul gondolom.
Jogos. :)
Ha meg akarnak egyezni, akkor teljesen mindegy a számolás; egy a lényeg: mekkora összegek elfogadhatóak mindkettőjük számára. Például, ha az asszonynak is jó a fele-fele, akkor már meg is egyeztek.
NEm, az utolsó sor az 4.000.000
Obudafan!
Jó az utolsó sorod?
Én nem tenném.
A kérdező - és (ex)párja - egyértelműen a közös megegyezést preferálja, és állítása szerint is csak a számítás módjában nem biztosak. Ezért belemenni 1-2millión vitatkozásba, miközben ha az elmérgesedő viszony után a másik fél is belekezd a harcba, akkor évekig tartó pereskedés, idegeskedés, és hasonló nagyságrendű költség lesz.
Csak bejátszik, hogy bár feltüntették a különvagyoni hozzájárulás mértékét, mégis kifejezetten úgy rendelkeztek, hogy a tulajdonjogukat 1/2-1/2 arányban jegyezzék be. A férj helyében hivatkoznék rá, hogy ez a szerződés házassági vagyonjogi szerződés is.
Akkor különvagyon, ha barát és barátnő a hozzájárulásukat akkor szerezték, amikor még élettársként sem éltek együtt.
„Lakás értéke: 10 millió
Felvett hitel: 6 millió (közösen, adóstársként felvett hitel)
Barátnő hozzájárulása: 3 millió (ebből 2 millió örökség)
Barát hozzájárulása: 1 millió”
Ez at jelenti, hogy 60% közös, 30% feleség különvagyona, 10% férj különvagyona.
Feleség jutója így 60%/2+30%=60%
Férj jutója 60%/2+10%=40%
A hitel 1/2-1/2
„Eladáskor:
Lakás értéke: 20 millió
Fennálló hitel: 8 millió
Volt feleség része: ?
Volt férj része: ?”
A 20.000.000-ból feleség 60%-a: 12.000.000
férj 40%-a: 8.000.000
Ebből lejön a 4-4M Ft hitel
Feleségé: 8.000.000
Férjé: 6.000.000
A különvagyon ténye mindkét részről elfogadott, illetve bizonyított. Mindkét fél közös megegyezésre törekszik. Pusztán a számolás módja a kérdés.
Írva vagyon... hogy
"az adásvételiben rögzítésre kerül
barátnő örökségből származó,
különvagyoni hozzájárulása"
Ha te vagy a barát (vagy az ő nevében írtál) akkor a tulajdoni arány kezdésként: 1/2-1/2.
A különvagyoni jelleget annak kell bizonyítani aki erre hivatkozik.
Egyáltalán hivatkozik a párod a különvagyoni hozzájárulásra? Ha igen, akkor matekoljon ő!
Üdvözlet!
Ezt valaki levezetné nekem?
Adott egy fiatal pár, közösen vásárolnak egy lakást.
Tulajdoni hányad 1/2-1/2, de az adásvételiben rögzítésre kerül a (z akkor még csak reménybeli feleség) barátnő örökségből származó, különvagyoni hozzájárulása.
Vásárláskor:
Lakás értéke: 10 millió
Felvett hitel: 6 millió (közösen, adóstársként felvett hitel)
Barátnő hozzájárulása: 3 millió (ebből 2 millió örökség)
Barát hozzájárulása: 1 millió
Ugorjunk az időben 15 évet, házasság, válás, vagyonmegosztás.
Eladáskor:
Lakás értéke: 20 millió
Fennálló hitel: 8 millió
Volt feleség része: ?
Volt férj része: ?
Mi itt a matek?
Köszönöm.
„Egyébként utolsó közös lakást a vagyonmegosztásig akkor sem idegenítheti el egyik házas fél sem, ha a különvagyona.”
Ez egy olyan tilalom, amelynek a megszegése nemigen jár szankcióval.
ptersinger
Úgy rémlik, hogy
- ha az együttélést később házasság követi
- akkor az együttélés alatt szerzett vagyon is közös lesz
Akkor pedig szerintem... a döntéskor
A 8 millió a te különvagyonod,
mivel
az még az együttélés előtti szerzésed.
Azonban neki ajándékoztad.
Az ajándék a válásra való tekintettel
(az ajándékozás érzelmi alapja megszűnt)
visszakövetelhető mivel MEGVAN is MÉG.
A 10 millió viszont szerintem KÖZÖS szerzés
és minden más is ami annak kapcsán történt.
Vagyis a ház mostani értékét
- elosztani 8/18 és 10/18 arányban
- az ajándék 8/18-ot visszakövetelni
- a 10/18 közös részt elfelezni
Az eredmény az lesz így, hogy
8/18+5/18=13/18 rész a tiéd
és
5/18 rész a feleségedé
Szerintem.
-
HA van még tartozás akkor annak a fele a tiéd.
-
Az eladást nehéz meggátolni, ha CSAK az ő nevén van.
Azonban holtig tartó haszonélvezettel kevesen vesznek házat. Hisz, nem tudnak beleköltözni, ha nem engeded.
-
Mondjuk én kezdeményeznék egy külön elszámolást a felséggel a ház ügyében mégpedig egy-egy saját ügyvéddel
négyesben.
Ha sikerül egyezségre jutni a tulajdoni ARÁNYOKRÓL !!!
akkor pedig bejegyeztetném a tulajdoni lapra a földhivatalban az eredményt.
Az alkuban HIVATKOZNÉK a haszon élvezeti jogomra is,
ami ugye igen erősen csökkenti feleség részének az értékét! és a ház eladhatóságát
Így a felség fenti 5/13 részének
a piaci értéke
csak úgy 3/13 rész értékű lehet csak
cirka.
Aztán elsütném neki, hogy OKÉ! akkor...
Magamra vállalom a hátralévő TELJES tartozást
és cserébe írjuk át a nevemre az egész házat.
-
Persze más lesz a matek,
ha az elején írtak nem úgy igazak,
de akkor is hasonló az eljárás.
DE!!! mindenképpen törekednék a válástól függetlenül is
a ház mostani tulajdoni arányainak tisztázására és aztán közösen elfogadott a tulajdoni arányok szerinti bejegyzésre a tulajdoni lapon.
Közös vagyonná együttélés okán ingatlan nem tudott válni soha. Vagy a szerzéskor közös, vagy ráépítéssel "válik" közössé, vagy nem közös.
Egyébként utolsó közös lakást a vagyonmegosztásig akkor sem idegenítheti el egyik házas fél sem, ha a különvagyona.
Peter,
- részben valószínűleg igen talán.
- Ha az 1. pont szerint közös vagyon lenne, akkor elvileg nem, de mint tulajdonos normál esetben simán eladhatná, a haszonélvező beleegyezése vagy akár csak értesítése nélkül is.
- Attól függ.
- Elképzelhető.
Ja, a dr becsapós, én nem vagyok jogász, csak laikus hozzánemértő.
Nosza! Nem tiltja semmi.
Van olyan válási ügy - ahol kérdések merülnek fel - ami nem bonyolult? Én, hogyha egy ilyen szakmai fórumot létrehoznék a saját szakmámban, biztosan felkérnék egy hozzáértő, szakmabeli személyt, akinek az lenne a dolga hogy ne megoldja az ügyet hanem hasznos tanácsot adjon, és a kérdezőt a helyes útra terelje. Jelen esetben úgy kezdődne a neve, hogy Dr.
Túl bonyolult ez ahhoz. Azért a fórumnak meg vannak a maga korlátai.
ha kell lesz, de szerettem volna pár kérdést itt a fórumon megvitatni. Talán hasznos lehet másoknak.
Nincs ügyvédje, Singer úr?
Feleségem elköltözött, a házat négy hónappal az esküvőnk előtt - már együtt élve - az előző feleségemtől és tőlem vásárolta meg névlegesen 18.000.000.-t (az előző feleségemet kifizettük 10.000.000.-l, az én részemet viszont ajándéknak tekintettem.) jelzálognak egy kölcsön felvételéhez, ami a fenti összeg kifizetéséhez kellett és közösen fizettük egészen az elköltözésig, ez év májusáig. Így Ő lett a tulajdonos, nekem pedig holtig tartó haszonélvezeti jogot vezettettünk be a Földhivatalnál. 12 évig voltunk házasok és most válunk. Kérdéseim: 1. A ház az együttélés során közös vagyonná vált-e? 2. A beleegyezésem nélkül eladható-e? A házon lévő kölcsön fennmaradó része engem is terhel-e? Az említett 8.000.000.- amit ajándékként tekintettünk a részére, visszaigényelhető-e, méltatlanná válás címén?
Tisztelettel:
Singer Péter
Köszönöm szépen a segítséget!
Amiről azt gondolod, hogy a Tied, elviheted, persze, ha pereskedésre kerül a sor, akkor neked kell bizonyítani, de még minidg jobb, ha nálad megvan a közös vagyontárgy, mintha nem lenne meg.
Vigyed el amit akarsz, de elszámolnod neked kell majd vele válásnál.
Legjobb az lenne, hogy amikor nincs otthon, odamész két tanúval, körbefényképezed a lakást, minden tárgyat (főleg ami közösnek számít), jegyzőkönyvbe vesztek mindent, a személyes tárgyaidat meg elviszed.
Hagyhatsz ott egy példányt is belőle, mellette a levéllel, hogy NE idegenítsen el semmit a lakásban található ingóságokból, mert azok közös tulajdonúak, és válásnál mindennel el kell számolnia. Ha mégis eladogatja, legalább lesz valami bizonyíték-féle a kezedben.
Sokkal többet nem tehetsz.
Én személy szerint simán elvinném a jegyzőkönyvezett ingóságokból a felét. Kb megbecsülném mi mennyit ér, felét vinném, aztán majd válásnál lehet számolgatni most mennyit ért a mosógép, és mennyit a kanapé, és ki fizet végül kinek.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02