Számla tartozás beletartozik a hagyatéki teherbe?

ObudaFan # 2017.09.10. 08:38

Így tehát ez a nagymamád tartozása, hiszen ő az örökös (persze, csak örökrésze erejéig) és ebből adódóan aztán a nagymamád után is hagyatéki tartozás.

bmoni2 # 2017.09.09. 17:47

A probléma az, hogy a számla tartozás a nagypapám néven van, aki 5 éve halott, a nagymamám nem iratta at az órát. A nagymamám végrendelet útján mindent megorokolt a nagypapám után.

ObudaFan # 2017.09.09. 06:05

Ha fennállt a közüzemi tartozás az örökhagyó halálakor, akkor az hagyatéki teher. HA te fizeted ki, és a többi örökös nem hajlandó megtéríteni a rájuk eső részt, akkor fizetési meghagyásos, illetve polgári peres úton tudod behajtani.

bmoni2 # 2017.09.08. 11:09

Kedves mindenki!

Májusban meghalt a nagymamám, az első hagyatéki tárgyalás júliusban volt, ahol azt mondták (nem olvasták fel a vegrendeletet), hogy a folyoszamlat az unokatestvére, az ingatlant pedig én oroklom. Én külföldön lakom tartósan, így az unokatestverem (akivel nincs szoros kapcsolatom) felvette velem a kapcsolatot, hogy tudnek-e nekik segíteni, mert nincs pénzük a hamvasztasra illetve a temetesre. Utaltam nekik pénzt, megkertem hogy kérjen számlát a nevemre a hamvasztasrol. Hazamentem a tárgyalásra, ahol a fent említetteket közölte velem a kozjegyzo. Elmentunk a házhoz, kiderult, hogy az unokatestveremek mindent elvittek papírokkal egyutt, kivéve a hamvakat és a 60 éves bútorokat (még a vaskapuk is le vannak szedve). A számlákat persze otthagyta, és a probléma az, hogy a gazszamla nagypapám neven van, aki viszont 5 éve meghalt, és persze majdnem 100000 forint a hatralek a mama haláláig. A kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen útja, hogy ezt belevetessuk a hagyatéki teherbe, a kozjegyzot fehivtam, és azt mondta, hogy nem lehetséges. Sajnos a papa összes papírja eltűnt, semmilyen papir nem maradt a házban.
Előre is köszönöm a segítséget
Monika