Kötelesrészként minden gyermek meg kellene, hogy kapja a harmadát annak, amit egyébként örökölne, vagyis a hagyaték 1/4-ének a harmadát.
Bankszamla
ÓbudaFan!
Segítene értelmezni sorait?Hárman vagyunk testvérek! Köszönöm Önnek a segítséget!
Ha van haláleseti rendelkezés, akkor nem lesz a számla a hagyaték része.
Ha ez esetleg számít, akkor a kötelesrész alapjához viszont hozzá kell számítani.
Hello Óbudafan!
Köszönöm a válaszát! Azon gondolkoztunk, hogy előfordulhat, hogy van haláleseti rendelkezés kötve a számlához és azért írták át anyám nevére a számlát? Akkor abból a számlán lévő összegből nem öröklünk-jól tudjuk?Köszönöm válaszát!
Ha közös volt a számla, akkor át sem kellett írni a nevére, rendelkezési joga van felette. Viszont az édesapátok utáni örökrészeteket követelhetitek tőle.
Tiszteletem Mindenkinek!
Kérem a segítségüket! Apám másfél hónapja elhunyt. Közös számlájuk volt anyámmal, amit, tudomásomra jutott, hogy a bankban átírták a nevére pár napja. Hagyatéki tárgyalásról időpontot még nem kaptunk 2 bátyámmal. Anyám már apám életében is szórta a pénz sajnos. Kérdésem az lenne, hogy számíthatunk-e a számlán volt/van összegből vagy nem? A bank jól járt el, hogy átírták a nevére a számlát?
Válaszukat előre is köszönöm és várom!
Ja..és NEM bankszámla, hanem TAKARÉKBETÉTKÖNYV
Óbuda! A BANK szerint a banktitok a betétkögyv 1/2 részére vonatkozik, tehát azt nem mondhatja meg, hogy ki a másik tulajdonos..én nem értek hozzá, ezért kérdeztelek titeket..
Ha te vagy a bankszámla vonatkozásában is az örökös, akkor hogy lehetne veled szemben banktitok?
ha a bank nem adja ki, akkor maradt a rendőrségi feljelentés, aztán majd a rendőrség kideríti.
Na szóval..ki ellen kell pert indítanom, vagy fizetési meghagyásos eljárást indítanom?
Köszönöm a választ Óbuda.. csakhogy ..NEM volt haláleseti rendelkezés! No és a BANk-banktitokra hivatkozva- nem mondhatja meg, hogy ki volt a másik 1/2 réz tulajdonosa..
Ha névre szól betét volt, akkor csak meg tudja mondani a bank, hogy ki és milyen jogcímen vette fel a pénzt. Akárkinek csak nem adják ki, esetleg lehetett haláleseti rendelkezés rajta. Persze, ha teljesen jogcím nélkül vette ki valaki, akkor a fizetési meghagyás/per mindenképpen alapos lesz ellene, de valószínűleg akár a feljelentés is.
Tiszteletem minden fórumtársnak!
Ismertetem a tényállást:
1. Nagynéném 2016.nmovember 21.-én elhalálozott..végintézkedést hagyott /amelyben 9 azaz kilenc örököst nevezett meg..különböző tulajdoni hányadokkal../
2.A hagyaték tárgyát képezte egy "Kamatozó betét"/takarékbetét 1/2 tulajdoni hányada is..
3.A pénzintézetnél Kettő névre szóló takarékbetétként volt nyilvántartva /tehát nem "bemutatóra"/
4.A hagyatékátadó végzés idén,október 05-én lett jogerős / mert az örökösök egy része megtámadta a közjegyző végzését..amássodfok viszont jóváhagyta/
5.A jogerős hagyatéki végzés birtokában felkerestem a pénzintézetet, az okiratot bemutattam.és rendelkezni kívántam a TULAJDONOMRÓL
6. Azt a tájékoztatást kaptam? hogy a betétkönyv már nem létezik..azt 2016.november 22.-én) tehát az örökhagyó halálának másnapján már megszüntették..és a TELJES öszeget felvették!
7. Tudomásom szerint az "örökség" az az örökhagyó halálának pillanatában száll át az örökösre /akkor szerez tulajdonjogot bármely ingó és /vagy ingatlanon/
8, A pénzintézet azt javasolta, hogy indítsak "polgári peres" eljárást..Oké..de ki ellen? /Ki legyen az alperes?/
8. Szerintem inkább rendőrségi feljelentést kellene tennem..csalás..lopás ..vagy valami ilyesmi alapos gyanúja miatt..ISMERETLEN tettes ellen /sejtésem az van..de ../
Várom a tanácsaitokat,véleményeteket
Ja! és az összeg meghaladja azt az 50 ezer +1 forintot.. a "kis értéket" jelent tehát nem "kis értékű"
Intézi a közjegyző.
Par honap.
Koszonom a gyors valaszt!!
Ezt a dolgot a kozjegyzo intezi,vagy a csaladnak kell megoldania ?
A szulo halala utan mennyi ido a kozjegyzoi hagyateki targyalas?
Ami kozos vagyon, abbol a túlélő házastárs része természetesen marad az ove, az örökhagyó részéből pedig
- a kozos lakas vonatkozásában a leszarmazok orokolnek egyenlo aranyban, a túlélő házastárs haszonélvezetevel terhelten,
- minden mas vagyont.a túlélő házastárs es a leszarmazok egyenlo aranyban orokolnek.
Persze, ha nincs végrendelet.
A kerdesem a kovetkezo:
Szulo halala eseten (egyik szulo meg el),ami kozos volt a hazastarsaval,mikent osztodik 3 felnott gyerek eseten?
Csak a hazastarse vagy a gyerekek is orokolnek a bankszamlan megtakaritott osszegbol?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02