láthatás, költségek fedezése


melan # 2005.06.08. 12:25

Köszönöm derill, szeretnénk végre utánajárni a dolgoknak, nem tartjuk megfelelőnek az anya hozzáállását, valamint nevelési elveit sem.

derill # 2005.06.08. 08:13

Nem ismerem a svéd jogot, de gyermekvédelem biztos, hogy ott is van. Irjatok egy levelet az ottani gyámhatóságnak, amiben mindezt megirjátok, és esetleg kérjetek tájékoztatást a http://www.im.hu ügyvélszolgálatától arra vonatkozóan, hogy a svéd jog erre milyen szabályokat tartalmaz.

A magyar jog szerint a gyereket felkészitve kell a kapcsolattartásra odaadni, ami azt jelenti, hogy ruházattal is el kell látni, amikor pl. több hétre megy kapcsolattartásra. Persze tudok olyan esetről is, amikor az anya szándékosan szakadt ruhában küldi a gyereket, amit a gyerek nagyon szégyell, de az anyát ez nem nagyon érdekli (egyenlőre. Akkor majd fogja, amikor a gyerek esetleg ugy nyilatkozik 14 évesen, hogy az apánál szeretne lakni, mert ott nem szokták megszégyeniteni.)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

melan # 2005.06.07. 09:26

Kedves Derill.
Június 3-án írtad Maryannnek az alábbiakat:az apától mégsem várható el, hogy a világ végére menjen ha látni akarja a gyerekeit. Lehet, hogy túl egyszerűen vázoltam a mi helyzetünket, de hasonló ehhez a szituációhoz, azzal az eltéréssel, hogy mi a "másik oldal" vagyunk.
Most az a helyzet, hogy az utiköltséget az apa, vagy az apai nagyszülő -azaz én - fizetem, az anya jelenlegi "bosszúja", hogy a míg velünk lesz az unokám jún.11től aug.7-ig nem küld vele ruhát, csak amiben jön. Mi már belefáradtunk a veszekedésbe és a jobb belátásra térítésbe, pereskedni ha nem muszáj, nem szeretnénk. Azonban az anya viselkedése lassan megkívánja, már csak a gyerek érdekében is. Kérdésem lenne, hogy van e mód arra, hogy az anyától elszámolást kérjünk a tartásdíat illetően, illetve a svéd gyámhatóság ellenőrzését az életkörülmények vizsgálatát illetően, ugyanis az anya ápolónőként állandó éjszakai műszakban dolgozik, melynél fogva a gerek -már lassan 3 éve -egyedül tölti az éjszakákat.

melan # 2005.05.26. 07:32

Köszönöm deril a gyors választ
Mándiné

derill # 2005.05.26. 06:51

Nincs, ugyanis a kapcsolattartás költségei a kötelezettet terhelik (azt, aki látni akarja a gyereket).


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

melan # 2005.05.26. 06:38

Üdvözlök Mindenkit!
60 éves nagymama vagyok, unokánűmmal kapcsolatosan szeretném segítségüket kérni.
Fiam Ausztriában él, volt felesége a fiukkal Svédországban. Mindhárman magyar állampolgárok.
A tartásdíjat illetően a válás során megállapodtak, ezzel nincs probléma. A láthatással viszont igen, hiszen a gyermek fiamtól 1300 km-re, tőlem dupla ilyen távolságra él. Az édesanya minden láthatáskor elvárja, hogy az utazási költségeket mi, -vagy a fiam vagy én -fizessem.Sajnos a távolság miatt ez esetenként majdnem 100EFt -. Kérdésem, hogy van e mód a költségek megosztására?
Segítségüket megköszönöm
Mándiné