SOS vagyonmegosztás válásnál

kukk # 2005.06.13. 17:50

Tanácsot kérnék:12 éve amikor 1/2-1/2 arányban tulajdonosként folyamatban volt a szerkezetkész lakásunk befejezése édesanyám önkormányzati lakásának megvásárlásáról lemondott a javamra azzal a feltétellel, hogy haszonélvezetet kapott az új ingatlanunkban 1/5 részt erejéig ami sajnos nem lett a földhivatalban bejegyezve a tulajdonlapra (akkor valami miatt ezt nem tartottuk annyira fontosnak). Most válni készülök férjem alkoholizmusa miatt. A három gyerek, én és anyám maradnánk a lakásban, de semmi esetben se akarom 1/2 rész erejéig kifizetni a férjem, mivel talán bizonyítható az ügyvédileg ellenjegyzett adás-vételi szerződéssel, hogy eladott lakás értéke is benne van a mostani lakásunk értékében (kb. akkori 1/3 rész értékében) Akkoriban minden adás-vételi ügyben ugyanaz az ügyvéd intézte a jogi dolgainkat.
Kérdésem, érvényes e így a haszonélvezeti szerződés? Annak ellenére, hogy 1/2-1/2 a arányúra van bejegyezve a tulajdoni jog, a házasság előtt csak én rendelkeztem pénzügyi megtakarítással (férjem fizetéstől-fizetésig munkásszállon élt házasságkötésig, kamaszként államigondozott volt), amiből be tudtuk fizetni az akkori első lakásunk beugróját, azt be tudom e számíttatni a válás esetén?

Előre is köszönök minden választ.

Kukk