Köszönöm RITE, tényleg megérdemled a csillagot. Mindig is vallottam, hogy a tudás számit, nem a jegy.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Köszönöm RITE, tényleg megérdemled a csillagot. Mindig is vallottam, hogy a tudás számit, nem a jegy.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
És mi van, ha nincs közös gyerek? Ezexerint lehet, h. magyar bíróság nem is illetékes lefolytatni a vagyonmegosztási pert?
A 2201/2003 EK rendelet eérhetösége helyesen: http://europa.eu.int/…00010029.pdf
Hello Srácok
Szerintetek a joghatóság eldöntésénél szóba jöhet e a nemzeti /holland vagy magyar/ kolloziós magánjog alkalmazása az ügyben.
Az 1979. évi 13. törvényerejű rendelet idevágó passzusai:
39. § (1) A házastársak személyi és vagyoni jogviszonyaira - ideértve a házastársi névviselést, tartást, valamint a házassági vagyonjogi megállapodást is - az a jog az irányadó, amely az elbírálás idején a házastársak közös személyes joga.
(2) Ha a házastársak személyes joga az elbírálás idején különböző, utolsó közös személyes jogukat, ennek hiányában annak az államnak a jogát kell alkalmazni, amelynek területén a házastársaknak utoljára közös lakóhelyük volt.
(3) Ha a házastársaknak nem volt közös lakóhelyük, az eljárás bíróság, illetőleg más hatóság államának jogát kell alkalmazni.
Az álatalatok kersett EK rendelet elérhető az alábbi címen:
http://europa.eu.int/…00010029.pdf
angolul, lengyelül, spanyolul de magyarul a véletlenség kedvért sem
Sőt a téma fonákságát megérezve az EU egy zöld könyvet is az útjára bocsátott és várják az értékes javaslatokat!
Bővebben:
http://europa.eu.int/…5_082_hu.pdf
Köszönöm:)) Megveszem. Ez jó hir, mert ezek szerint ezt is fogjuk tanulni a szakjogászin:)
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Nekem sincs Eu-s jogtáram, de Dr. Osztovics András könyve igen (eu-i polgári eljárásjog), ő tartott fogalmazó képzést.
Az EK rendelet száma: 2201/2003EK házassági ügyekben... joghatóságról
a rendeletben azt találtam, h. a kiskorú gyermek lakóhelye határozza meg a bíróság joghatóságát.
alorinc: megküldenéd nekem emailben? Sajnos Eu-s jogtáram nincs.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
alorinc!
Azt nagyon megköszönném! Jövő keddig van itt anyósom, és addig jó lenne képbe kerülni.
Mivel Hollandia az Eu tagja és mi is, ezért a házassági bontóperre egy EK rendelet vonatkozik (elég friss 2004-es). Most fejből nem tudom melyik, de holnapra megnézem. Az dönti el, melyik bíróság jogosult eljárni, illetve foglalkozik a megelőzés kérdésével, etc.
derill!
Nagyon köszönöm a válszod! Jól értem tehát, ha a feleség kint megszünteti az eljárást (amennyiben erre lehetőség van), és beadja itt Mo.-on, és a férj esetleg csak ezután kezdeményezné kint beadni a keresetet, akkor már itt Mo-on fogják lefolytatni, illetve akkor a holland bíróságnak kell megvárnia a magyar ítéletet? Amit idéztél a tárgyaláson való megjelenésről, az uúgy vonatkozik a vagyonmegosztási perre is (mert a szövegben bontóper van)? Ha nem jelenik meg az első tárgyaláson, akkor ítélet nélkül lezárul az eljárás? Mert sajna az borítékolható, h. a pasi nem jön ide Mo-ra tárgyalásra, de akkor meg semmi értelme a kinti eljárás megszüntetésének, és az itteni indításának...
Bocsánat, ha nagyon zagyva voltam. Remélem, azért a lényeg érthető.
Üdv
Tünde
A magyar jog szerint bármikor vissza lehet vonni a kereseti kérelmet, viszont nem biztos, hogy a holland jog szerint is (bár szerintem igen). A nemzetközi jog szabályai irányadóak, tehát kell valami, ami Magyarország joghatóságát vonja be a képbe, ez pedig lehet az, hogy itt kötötték a házasságot. Ha a férj kedzeményezi a hollandoknál is az ügyet, akkor ezt jelezni kell a magyar biróságnak, és amennyiben kint előbb kezdődött az ügy mint itt, akkor itt felfüggesztik az eljárást az ottani döntésig. Átlagban egy-két év, de azért el lehet huzni sokkal tovább is, ez attól függ, hogy a pasinak milyen jó az ügyvédje. Az első tárgyaláson viszont meg kell jelennie néhány kivételtől eltekintve: Pp: 285. § (1) A bontóperben tartott első tárgyaláson a bíróság a személyesen megjelent feleket meghallgatja. Ha valamelyik házastárs cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áll, vagy ismeretlen helyen tartózkodik, továbbá ha a bíróság előtt való megjelenése más elháríthatatlan akadályba ütközik, a személyes meghallgatás nem kötelező.
(2) Ha a felperes - az (1) bekezdésben meghatározott eseteket kivéve - az első tárgyaláson személyesen nem jelenik meg, a pert meg kell szüntetni.
De ez mind a magyar jog, nem tudom mi a holland, azt is kellene ismerni.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Anyósom holland-magyar kettős állampolgár és a férje (illetve volt férje) is. Házasságot Mo-on kötöttek, a válást a holland bíróság modta ki. Mindketten Hollandiában élnek. A vagyonmegosztás iránti kérelmet anyósom adta be a holland bíróságon, mert azt hitte, így jobban fog járni. Közben kiderült, h. a holland jog szerint minden közös, a házasság előtt szerzett ingatlan is. Neki volt egy üzlethelyiségnek átminősített garázsa, amit a holland bíróság közösnek tekint, ezért úgy gondolta, h. ott visszavonja a keresetét (ítélet még nem született), és inkább Mo-on kezdeményezi az eljárást. Ez így lehetséges? Mi kell hozzá? Kell, h. a férjnek legyen mo-i állandó lakcíme, v. elég, ha állampolgár? Akkor mi történik, ha a magyar bíróság eljár az ügyben, de közben a volt férj a holland bíróságnál szintén kezdeményezi a vagyonmegosztást? Milyen hosszú procedúrára lehet számítani (a pasi szinte biztos, h. nem fog megjelenni a tárgyalásokon)? Milyen sűrűn szoktál kitűzni a tárgyalásokat?
Válaszaitokat előre is nagyon köszönöm!
Üdv
Tünde
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |