Vagyonmegosztás+kettős állampolgárság

derill # 2005.06.02. 15:39

Köszönöm RITE, tényleg megérdemled a csillagot. Mindig is vallottam, hogy a tudás számit, nem a jegy.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

tüni # 2005.06.02. 13:11

És mi van, ha nincs közös gyerek? Ezexerint lehet, h. magyar bíróság nem is illetékes lefolytatni a vagyonmegosztási pert?

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.06.02. 12:22

A 2201/2003 EK rendelet eérhetösége helyesen: http://europa.eu.int/…00010029.pdf

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.06.02. 12:17

Hello Srácok

Szerintetek a joghatóság eldöntésénél szóba jöhet e a nemzeti /holland vagy magyar/ kolloziós magánjog alkalmazása az ügyben.
Az 1979. évi 13. törvényerejű rendelet idevágó passzusai:
39. § (1) A házastársak személyi és vagyoni jogviszonyaira - ideértve a házastársi névviselést, tartást, valamint a házassági vagyonjogi megállapodást is - az a jog az irányadó, amely az elbírálás idején a házastársak közös személyes joga.
(2) Ha a házastársak személyes joga az elbírálás idején különböző, utolsó közös személyes jogukat, ennek hiányában annak az államnak a jogát kell alkalmazni, amelynek területén a házastársaknak utoljára közös lakóhelyük volt.
(3) Ha a házastársaknak nem volt közös lakóhelyük, az eljárás bíróság, illetőleg más hatóság államának jogát kell alkalmazni.

Az álatalatok kersett EK rendelet elérhető az alábbi címen:
http://europa.eu.int/…00010029.pdf

angolul, lengyelül, spanyolul de magyarul a véletlenség kedvért sem

Sőt a téma fonákságát megérezve az EU egy zöld könyvet is az útjára bocsátott és várják az értékes javaslatokat!
Bővebben:
http://europa.eu.int/…5_082_hu.pdf

derill # 2005.06.02. 09:01

Köszönöm:)) Megveszem. Ez jó hir, mert ezek szerint ezt is fogjuk tanulni a szakjogászin:)

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

alorinc # 2005.06.02. 08:53

Nekem sincs Eu-s jogtáram, de Dr. Osztovics András könyve igen (eu-i polgári eljárásjog), ő tartott fogalmazó képzést.

Az EK rendelet száma: 2201/2003EK házassági ügyekben... joghatóságról

a rendeletben azt találtam, h. a kiskorú gyermek lakóhelye határozza meg a bíróság joghatóságát.

derill # 2005.06.01. 17:06

alorinc: megküldenéd nekem emailben? Sajnos Eu-s jogtáram nincs.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

tüni # 2005.06.01. 13:36

alorinc!

Azt nagyon megköszönném! Jövő keddig van itt anyósom, és addig jó lenne képbe kerülni.

alorinc # 2005.06.01. 12:45

Mivel Hollandia az Eu tagja és mi is, ezért a házassági bontóperre egy EK rendelet vonatkozik (elég friss 2004-es). Most fejből nem tudom melyik, de holnapra megnézem. Az dönti el, melyik bíróság jogosult eljárni, illetve foglalkozik a megelőzés kérdésével, etc.

tüni # 2005.06.01. 10:50

derill!

Nagyon köszönöm a válszod! Jól értem tehát, ha a feleség kint megszünteti az eljárást (amennyiben erre lehetőség van), és beadja itt Mo.-on, és a férj esetleg csak ezután kezdeményezné kint beadni a keresetet, akkor már itt Mo-on fogják lefolytatni, illetve akkor a holland bíróságnak kell megvárnia a magyar ítéletet? Amit idéztél a tárgyaláson való megjelenésről, az uúgy vonatkozik a vagyonmegosztási perre is (mert a szövegben bontóper van)? Ha nem jelenik meg az első tárgyaláson, akkor ítélet nélkül lezárul az eljárás? Mert sajna az borítékolható, h. a pasi nem jön ide Mo-ra tárgyalásra, de akkor meg semmi értelme a kinti eljárás megszüntetésének, és az itteni indításának...

Bocsánat, ha nagyon zagyva voltam. Remélem, azért a lényeg érthető.

Üdv
Tünde

derill # 2005.06.01. 08:51

A magyar jog szerint bármikor vissza lehet vonni a kereseti kérelmet, viszont nem biztos, hogy a holland jog szerint is (bár szerintem igen). A nemzetközi jog szabályai irányadóak, tehát kell valami, ami Magyarország joghatóságát vonja be a képbe, ez pedig lehet az, hogy itt kötötték a házasságot. Ha a férj kedzeményezi a hollandoknál is az ügyet, akkor ezt jelezni kell a magyar biróságnak, és amennyiben kint előbb kezdődött az ügy mint itt, akkor itt felfüggesztik az eljárást az ottani döntésig. Átlagban egy-két év, de azért el lehet huzni sokkal tovább is, ez attól függ, hogy a pasinak milyen jó az ügyvédje. Az első tárgyaláson viszont meg kell jelennie néhány kivételtől eltekintve: Pp: 285. § (1) A bontóperben tartott első tárgyaláson a bíróság a személyesen megjelent feleket meghallgatja. Ha valamelyik házastárs cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áll, vagy ismeretlen helyen tartózkodik, továbbá ha a bíróság előtt való megjelenése más elháríthatatlan akadályba ütközik, a személyes meghallgatás nem kötelező.
(2) Ha a felperes - az (1) bekezdésben meghatározott eseteket kivéve - az első tárgyaláson személyesen nem jelenik meg, a pert meg kell szüntetni.

De ez mind a magyar jog, nem tudom mi a holland, azt is kellene ismerni.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

tüni # 2005.05.31. 19:53

Anyósom holland-magyar kettős állampolgár és a férje (illetve volt férje) is. Házasságot Mo-on kötöttek, a válást a holland bíróság modta ki. Mindketten Hollandiában élnek. A vagyonmegosztás iránti kérelmet anyósom adta be a holland bíróságon, mert azt hitte, így jobban fog járni. Közben kiderült, h. a holland jog szerint minden közös, a házasság előtt szerzett ingatlan is. Neki volt egy üzlethelyiségnek átminősített garázsa, amit a holland bíróság közösnek tekint, ezért úgy gondolta, h. ott visszavonja a keresetét (ítélet még nem született), és inkább Mo-on kezdeményezi az eljárást. Ez így lehetséges? Mi kell hozzá? Kell, h. a férjnek legyen mo-i állandó lakcíme, v. elég, ha állampolgár? Akkor mi történik, ha a magyar bíróság eljár az ügyben, de közben a volt férj a holland bíróságnál szintén kezdeményezi a vagyonmegosztást? Milyen hosszú procedúrára lehet számítani (a pasi szinte biztos, h. nem fog megjelenni a tárgyalásokon)? Milyen sűrűn szoktál kitűzni a tárgyalásokat?

Válaszaitokat előre is nagyon köszönöm!

Üdv
Tünde