Mit is jelent valójában?


derill # 2005.06.02. 15:32

Azonnal, a körülmények megváltozására hivatkozva kell kérnie a kapcsolattartás módositását. Egyébiránt viszont kétlem, hogy azért költözik el, ugyanis azért, hogy másnak ártson, még a leg elvetemültebb nő sem költözik a világ végére a megszokott környezetéből.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Secret # 2005.06.02. 10:08

Derill köszönöm a gyors választ!
Õ nem akarja örökbeadni a fiát, csak attól tart, hogy az ex feljelenti majd, mert nem fog tudni 2 hetente érte menni.
Azt tudja, hogy a tartásdíjat akkor is fizetnie kell. És fizetni is akar. Nem itt van a bibi. A volt neje csak azért akar elköltözni, hogy lehetetlenné tegye a láthatást és - amint Te is írtad - bírságoltathassa az apát.
Azt hiszem, az ő esetében az utolsó bekezdés lesz alkalmazható. A válást a múlt héten mondták ki. Láthatás a szokásos. Amennyiben a volt neje elköltözik mikor kell az apának elindítania a láthatás csökkentését?

derill # 2005.06.02. 07:57

Ilyen valójában, hogy lemond a gyerekről nincs, mert szülői felügyeleti jogról nem lehet lemondani, de a köznyelvben igy nevezik.

Az örökbefogadók adatainak ismerete nélkül hozzájárul a gyermek örökbeadásához, ami azt jelenti, hogy bárki örökbefogadhatja, ő pedig nem ismerheti meg az örökbefogadó személyét. Ezt a Csjt. 48. § (3) bekezdés szabályozza. Ennek is vannak feltételei. Addig nem kell a gyámhivatal jóváhagyása, amig a gyermek nem tölti be a 6. életévét, illetve ha egészséges. Ha tartós beteg a gyermek (pl. fogyatékos) vagy elmult 6 éves, gyámhivatali jóváhagyás szükséges, ez azt jelenti, hogy kizárt, hogy megadják a hozzájárulást, hiszen a gyermek érdeke azt szolgálja, hogy ne maradjon apa nélkül. Ilyen esetekben csak akkor szokták megadni, ha már be van adva a kérelem az örökbefogadásra, tehát biztos, hogy valaki örökbe akarja fogadni a gyermeket.

Természetesen a kapcsolattartás nemcsak jog, hanem kötelesség is. Elvileg akár birságolhatnák is az apát is, ha nem tartja be a jogerős kapcsolattartási határozatot, azonban ez nem szokás, ilyen esetben inkább a kapcsolattartási jog csökkentése, megvonása kerülhet szóba (persze a tartásdijat ettől még fizetni kell).

A másik lehetőség az, hogy az apa kéri, hogy ne kéthetente legyen a kapcsolattartás, hanem mondjuk havonta, vagy kéthavonta, ahogy a lehetőségei engedik a gyerek elhozatalát.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Secret # 2005.06.02. 07:39

A gyermekről való lemondás mit is jelent tulajdonképpen?
Ismerősöm elvált, a gyermeket az édesanyánál helyezték el. Tudja, hogy szándékában áll jelenlegi lakóhelyétől több 100 km-re költözni a gyermekkel együtt. Sajnos ebben az esetben az édesapa nem fogja tudni betartani a minden 2. hétvégén való elhozatalt.
Mi van ilyenkor? Szabható-e rá ki büntetés, ha nem tudja elhozni a gyermeket? Azon gondolkozik, hogy lemond a gyermekről. Ez mit jelent?
Secret