Elajándékozott ingatlan örökösödési joga


derill # 2005.06.16. 08:56

Ha ugy van, ahogy Jolly irja, tehát az "ő volt a haszonélvező helyett" - "ő maradt a haszonélvező" akart lenni, akkor a haszonélvezeti joga a halálával megszünt, az ajándékozási szerződést pedig szinte esélytelen eredményesen megtámadni, hacsak nem volt valami elmabaja. Nézzétek meg az orvosi papirokat.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Jolly # 2005.06.15. 12:17

Én úgy értettem, hogy az édesapa testvére a saját házát ajándékozta el a hivatalnak, haszonélvezeti jogának fenntartásával. Minden szerződés megtámadható. Az ajándékozási szerződést biztos egy profi önkormányzat által megbízott ügyvéd készíthette, így a megtámadási esély csekély.
De azt nem értem, hogy miért ajándékozta el a hivatalnak ingatlanját? Ez nagyon ritka eset, ami azt bizonyíthatja, hogy nem volt jó kapcsolat a nyolc testvér között.

Jolly

derill # 2005.06.14. 22:36

Ki volt a haszonélvező? Ha az édesapád, akkor nem számit, ettől még a tulajdonjog elajándékozható, édesapád pedig élete végéig élhet haszonélvezeti jogával.

Ha a testvére, aki meghalt, akkor nem értem mit ajándékozott el, mert a haszonélvezeti jog nem ajándékozható, tulajdonjoga pedig akkor viszont ezek szerint nem volt.

Az ajándékozás mindenképpen érvényes, akkor is, ha beteg volt, kivéve, ha nem volt beszámitható állapotban. Mi volt a betegsége?

Megtámadni meg lehet, kérdés, hogy eredményes lenne-e?

A testvérek örökölnek, ha volt más vagyona is (azt), de az elajándékozott ingatlant nem öröklik.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Tereza # 2005.06.14. 16:54

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni.Édesapám testvére februárban a polgármesteri hivatalnak ajándékozta a házát.Õ mint haszon élvező volt a házban erről a testvérek nem tudtak.Neki nem volt gyereke a felesége pedig több éve meghalt.A testvérei közül még 8 élnek.Most pár napja meghalt az édesapám testvére.Kérdésem ,hogy érvényes-e az ajándékozás igy is,ha ő már akkor is beteg volt mikor aláírta a szerződést?Meglehet-e támadni ezt a szerződést?Örökölnek -e a testvérek? Köszönöm a segítséget.Üdv.Tereza

derill # 2005.06.05. 19:00

Nem, nem jól értetted. Kérhetné, viszont azért nem kérheti, mert van még egy szabály (azt is leirtam), hogy 15 éven belül kellett volna lennie az ajándékozásnak. Viszont 74-ben volt, tehát több mint 20 éve. Tehát köteles részre ugyan az édesanyád igényt tarthat, azonban az örökösök az ingatlanból már nem kötelesek a köteles rész kielégitésére, mert eltelt az ajándékozás óta 15 év, tehát nem kötelesek helytállni a köteles részért.

Természetesen lemondhat (a szóhasználat nem helyes ugyan, de a közjegyző fogja tudni, mit kell tennie. Hivatalosan hagyatéki eljárásban történő átruházásról van szó, de a lemondás szabályai érvényesülnek.)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Bela4 # 2005.06.05. 18:19

Nagyon szépen köszönöm neked derill a felvilágosítást.Ha jól értettem amit írtál amennyiben nagymamámnak nincs más vagyontárgya, tulajdonképpen édesanyám köteles részre való jogosultsága sérül, vagyis köteles részét kérheti.Talán ez még egy áthidaló megoldás lenne, ha nem is a legjobb.
Sajnos azt már látnom kell hogy nem feltétlen lesz ennek az ügynek pozitív kimenetele.Mindenesetre ha valamelyik unokatestvérem ugy döntene, lemondhat az örökösödési részéről édesanyám javára?

derill # 2005.06.05. 17:39

Azt irtad kitétel nem volt, tehát elvileg, mint ajándék, nem illeti meg a fele az édesanyádat, hacsak ezzel az édesanyád köteles részre való jogosultsága nem sérülne, tehát ha nagymamádnak nincs más vagyontárgya.

(Ptk. 661. § Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát, továbbá szülőjét, ha az öröklés megnyíltakor az örökhagyó törvényes örököse, vagy végintézkedés hiányában az lenne.) Édesanyád az öccsének nem törvényes örököse, csak a nagymamádnak lesz majd törvényes örököse, a nagymamád szintén nem törvényes örököse a fiának, csak leszármazók hiányában lenne az.

Azonban itt az ajándékozástól számitva eltelt már 15 év, tehát még a kötelesrészért sem felel az öccs, illetve annak leszármazói.
(667. § (1) Nem tartozik a kötelesrész alapjához

  1. az örökhagyó által a halálát megelőző tizenöt évnél régebben bárkinek juttatott adomány értéke;)

A nagymamád tehát nem örököl és kötelesrész sem illeti jelen esetben, ő a holtig tartó haszonélvezeti jogával tud továbbra is élni, esetleg felmerül az ajándék visszakövetelése, ha annak feltételei fennállnak, jelen esetben tehát ha a nagymama megélhetése ellenkező esetben veszélyeztetve lenne.
(582. § (1) A még meglevő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.)
Ha nem tudtok megegyezni, biróság.

Elgondolkodtató lenne szerintem a leszármazók számára az is, ha a nagymamád egyszerüen bejelenti, hogy élni kiván a haszonélvezeti jogával, kiadja a lakást (feltéve, hogy nem abban lakik), és a bevételt kizárólag az édesanyádnak adja.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Bela4 # 2005.06.05. 16:55

Helló, mindenkinek.

Nekem az lenne a problémám, hogy nemrégiben hunyt el édesanyám öccse, akinek nagymamám a házát még 1974-ben ajándékozta.Kitétel nem volt a szerződésben csak a holtig tartó haszonélvezeti jog.Édesanyám illetve nagymamám is él még.A jelenlegi örökösök, vagyis 2 gyermeke, nem akarják elismerni hogy a ház fele az édesanyámat illeti meg.Kérdésem az lenne milyen lehetőségei vannak mind anyukámnak mind pedig nagymamámnak a megilllető örökrész "behajtására".