SZJA? örökség


koratel # 2005.06.08. 11:51

Nagyon köszönöm a válaszokat!

derill # 2005.06.08. 08:08

Sajnos jelent plusz költséget, ugyanis a póthagyatékinak is van közjegyzői költsége, ami sajnos az örököst terheli, de természetesen csak a hagyaték erejéig, beszámitva az összes többi hagyatéki terhet is.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Rexor # 2005.06.07. 08:36

Amit derill elmondott nagyjából minden benne van, csak annyit tennék hozzá, hogy halál esetén az adóhatóság soron kívül határozattal állapítja meg az adót, de ez csak egy speciális rendelkezés az adózás rendjéről szóló törvény szerint. További rendelkezés, hogy csak az örökrész erejéig felel a kiskorú az adótartozásért, illetve, ha a vagyont a szülő kezeli az adóhatóság a kezelt vagyon erejéig tőle is behajthatja az adót.

Plusz költséget nem fog ez jelenteni, az APEH dolga, hogy a követelést bejelntse, az ebből adódó plusz költségek is őt terhelik.

derill # 2005.06.07. 06:08

Igen, mégpedig az APEH dolga a póthagyatéki eljárást inditani, mivelhogy neki van igénye. A közjegyzőnek nem dolga végigkérdezni mindenkit, hogy nincs-e véletlenül hagyatéki igénye. Megteheted persze azt is, ha nem akarod, hogy ez plusz költséget jelentsen, hogy anélkül, hogy bejelentik, fizetsz, de elvileg a gyámhivatal is gyak a bejelentett és igazolt hagyatéki terhek kifizetésére ad engedélyt a gyerek pénzéből, kivéve, ha ugy látja, hogy ez anyagilag tul nagy teher a gyereknek az örökölt vagyonhoz képest.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

koratel # 2005.06.06. 17:36

Köszi a gyors választ! megkérdezem akkor az adó témakörben is. Ha van már jogerős hagyatéki végzés, akkor most majd esetleg pót-hagyatéki kiell az Apeh miatt? Gondolom az extra költségeket is az örökségből vonják le. Nem lett volna a közjegyzőnek dolga, hogy az Apeh dolgoknak utána nézzen? Jobb lett volna ezt előbb tudni.

derill # 2005.06.06. 13:15

Nem igazán, de kevés az infó. Mi alapján akar megállapitani járulékot és adót? Adóban ugyan nem vagyok tul jó (egyenlőre), azonban az elhunyt után maradó APEH követelések tuti, hogy hagyatéki eljárásban bejelentendő követelések - már ha az APEH igényt tart rájuk. Tehát ha az elhunyt, még életében tartozott az APEH-nak, akkor az APEH hoz egy határozatot, melyben ezt megállapitja, és a hagyatéki eljárásban ezt az igényét bejelenti. A kiskoru örökös (mint minden már örökös) ugyanis csak a hagyaték erejéig felel a hagyatéki tartozásokért, a hagyatéki eljárásban be nem jelentett igénnyt pedig nem köteles elismerni - az más kérdés, hogy érdemesebb, mint egy esetleges vesztes perbe belemenni.

Volt már ilyen vitám az illetékhivatallal, ahol illeték volt megállapitva, és szerintük elég volt, hogy határozatot hoznak - szerintük rájuk az öröklési szabályok és a hagyatéki eljárásról szóló szabály ugyanis nem vonatkozott, holott nincs benne olyan kitétel, mely szerint az Illetékhivatalra, vagy az APEH-ra nem vonatkozik.

Azért kérdezz meg adójogban jártasabb személyt (adózás témakör), de esetleg jelezd, hogy mit mondott, mert sok esetben ütközik a kiskoru érdekében álló és hatályos szabályozás az APEH és illetékhivatal (mint hatóság) elképzelésével.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

koratel # 2005.06.06. 10:22

Elhunyt az egyik ismerősünk, örököse a kiskorú gyermeke. Az Apehtől érkezett egy levél, hogy adjanak be bizonyos iratokat, hogy az APEH megállapíthassa a járulékokat, és az adót, - ennek hiányában határozatban döntenek erről, valamint a gyermeknek készíttessenek adókártyát. Én ilyenről még sose hallotam, jó ez így? Köszi!