Akkor nem békitő, hanem első tárgyalás volt, és mivel közös megegyezéssel adtuk be, remélhetőleg a következő lesz az utolsó.
Válóper előtt!
Nincs ma már olyan, hogy "békítő tárgyalás". Első tárgyalás van.
Sziasztok!
Nemrég adtam be a válópert, egy békitető tárgyalás már volt. Akkor azt mondta a férjem, hogy elhagyja a közösen bérelt önkormányzati lakást, de most már nem nagyon akar menni. Én a biróságon kizárólagos használatot szeretnék kérni. Van-e rá esélyem, ha a férjemnek egy másik házban negyedrészt tulajdona van, /földhivatalilag bejegyzett/. Kell-e orvosi igazolást vinnem ha a kiskoru gyermekünket pszichiáterhez kellett vinnem, mert már nem birja ezt az egészet, az apjával nem akar szóba állni sem, vagy elég ha elmondom.
Előre is köszi.
Errr, izé... Nem házastársi közös vagyonról van szó itten?
Egyébiránt elég furcsán veszi ki magát, ha azon morfondítrozunk, hogy mi lesz, ha valaki, akinek nincs jövedelme, nem fogja fizetni egy kölcsön részleteit. Hiszen ha nincs jövedelme, akkor biztosan nem fogja tudni fizetni...
Ha a kocsi nála is van, elképzelhető, hogy annak az értéke - használt autóról lévén szó - kisebb, mint a fennmaradó részletek összege. Éppen ezért könnyen maradhat ez után is adósság. Hogy aztán kin lehet ilyenkor végrehajtani, azzal kapcsolatban végig kellene olvasni a szerződést.
Gondolom a bank csak akkor járul hozzá, hogy nvemet törölje, ha neki van megfelelő jövedelme.
Rajtam mit hajtanak végre ha a kocsi nála van.
Konkrétan mit tegyek?
Ha a bank nem járul hozzá a törlésedhez a szerződésből, akkor teljes biztosíték nincs, hiszen nem fizetés esetén a bank fel fogja mondani a szerződést, és végrehajt, akin tud. Vele szemben lehet annyi biztosíték, hogy a szerződésben rendezni lehet, hogy a kocsi az övé lesz, és ennek fejében ő fizeti az összes részletet is. HA pedig nem fizet, és emiatt rajtad hajtanak végre, akkor esetleg kötbért lehet kikötni.
Sok hasznos tanácsot kaptam már itt most lenne még egy kérdésem.
Van egy lizingelt autónk ami az én nevemen van. Én nem tudom fizetni, de a férjem ragaszkodik hozzá. Nekem nem is kell az autó, de szeretnék valamit tenni, hogy le legyek védve ha esetleg ő nem fizeti a résletet. A nevére nem lehet a lizinget átírni mert nincs jövedelme. Ebben a dologban kérnék segítséget.
Megbeszélésünk alapján holnap ülünk le megbeszélnia dolgokat és ott szeretném már ezt a problémát és megoldását is elmondani
Amit latinul mondanak, az rögtön fontosnak is látszik...
Nagyon köszönöm Óbudafan a sok segítséget! A jöbő héten leülünk, leírunk egymásnak dolgokat, aztán meglátjuk, mi lesz.
Rengeteget segítettél! Szívesen felkeresnélek személyesen is, de nekem az több 100km lenne sajna.
Egy utolsó kérdés azért: "Quidquid latine dictum sit, altum viditur.
" Mit jelent?:)
Briguska!
Ha kéred, a kereset beadásának időpontjától vissza 6 hónapra minden további nélkül érvényesíthető.
msTünde!
A lentieknél még pontosabb válaszhoz esetleg egy személyes találkozó lenne szükséges. Az obudafan@freemail.hu címen elérsz, ha szükséges.
Köszönöm szépen Obudafan a válaszod. Az lenne már csupán csak a kérdésem, hogy a gy.tartás összege a kereset beadásának időpontjától (jelen esetben 2006. augusztuságtól) visszamenőlegesen automaikusan nem fog járni egyébként is? Február környékén mikor a válást kimondják, nem fogják egyúttal megítélni?
Köszönöm!
Bocs, hogy ilyen szaggatott vagyok, csak a gyerekeim is itt téblábolnak közben :)
Még valamit kérdeznék: leírjunk még valamit azon kívül, amit felsoroltam lejjebb? Vagy ennyi kb elég, míg be nem adja valamelyikünk a válást, vagy bármi más?
Óbudafan: Nagyon köszönöm a válaszaid! Sokat segítettél velük. Nem szeretnék sem többet, sem kevesebbet, ami jár, és jobb tudnom, mi várható.
Igyekszem mindenben megegyezni Vele, elkerülni a háborút mindenképp.
Biztosan jövök még, addig is mindenkinek legjobbakat!
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur.
" Mit jelent?
Briguska!
A 6 hónapos elévülési idő a tartási, életjáradéki jellegű követelések esetén nem áll arra az esetre, ha a jogosult menthető okból nem tudta érvényesíteni időben követelését. Egy ilyen felrúgott megállpaodás pedig - ha az bizonyítható - menthető ok lehet. Éppen ezért a történetet elő kell adni a bíróságon, és kérni ezt a 6 hónapot is. Emellett esetleg érdemes ideiglenes intézkedéssel kérni a másik fél kötelezését a tartásra, ha bizonyíthatóan nagyon hiányzik a pénz a gyermekre.
msTünde!
Ha szeretné az 50%-ot, akkor fizetnie kell a felét a kölcsönnek. Ha meg nem, akkor kéri a közös tulajdon megosztását, és ekkor a lakott érték felének a kölcsönnel csökkentett részét vagy tőled tudja kérni, vagy ha nem tudod megfizetni, bíróságon kérheti az árverés elrendelését az ingatlanra, és így a vevőtől. Ez persze neki sem igen éri meg, mert még azzal is jobban jár, hogy egyelőre van 50% tulajdona az ingatlanban, aztán majd később esetleg jobb árat kap érte, ha a gyerekek felnőttek. Vagy valamelyest csökkented a gyermektartás iránti igényedet, ő meg lemond az 50%-ról egészen, erre is van lehetőség, a bíróság jóvá fogja hagyni.
A lakáshasználat a tulajdonjog rendezésétől tulajdonképpen független kérdés. A bíróság a házastársak közös tulajdonában vagy közös bérletében levô lakásának használatát megosztja, ha azt a lakás alapterülete, alaprajzi beosztása és helyiségeinek száma lehetôvé teszi. Nem osztható meg a lakás használata, ha a házastárs korábbi magatartására figyelemmel a közös használat a másik házastárs vagy a kiskorú gyermek érdekeinek súlyos sérelmével jár.
Huha, lehet megértettem a 2. pontot :) (vagynem:) Vagyis nem 50-50%-ban leszünk tulajdonosok a házban, hanem a kölcsön hányadával neki kevesebb %-a lesz?
Így akkor nem kell fizetnie? Ha szeretné az 50-50%-ot, akkor kell fizetnie a felét a kölcsönnek?
Vagy nagyon félreértettem.
Tényleg nagyon járatlan vagyok, bocs.
Ja, még valami :)
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur." Mit jelent?
Obudafan: Köszönöm a válaszokat! Lenne még néhány.
1.Én gyesen vagyok itthon a 2 kisebbel, mellette félállásban dolgozom. Az jövedelme havi kb 120 nettó, az enyém a 3 gyerek után járó támogatás+gyes+félállás = kb nettó 130-140 körül van.
2: Mit jelent az ingatlan közös tulajdonának megosztása? Mármint anyagilag? Bocs, de jogi dolgoban nagyon balga vagyok. Vagy beköltözhetne a még nem kialakított tetőtérbe? Pláne nem egyedül költözhetne be?
Mi van, ha úgy gondolja, nem akarja vmiért fizetni a kölcsön felét? (kölcsön kb 46e Ft/hó)
3. Olyan szempontból, hogy mikortól kaphatok egyedülállóknak járó pénzt pl. a gyerekek után.
4. Ha az a fél fogja kapni a használatot - vagyis elvileg én, velem lesznek a gyerekek, ő elköltözik. Múlik az idő, akár évek, bármi, és vmiért nem jön nekik össze a dolog, lehet, hogy a férjem fogja magát és csakúgy hazacuccol, pedig én már akkor mondjuk nem szeretném? A ház elivleg megosztható, ha muszáj, ki lehet tetőteret alakítani.
5. Huh, kösz.
6. Értem, köszi.
7. Ez jó hír, köszönöm :)
Amennyire csak lehet szeretném elkerülni a harcot, elvileg ő is :) Persze gondolom sokan így indulnak neki..
Nagyrészt több dologban megegyeztünk már,
- a gyerekek után fizeti a normál fizetése felét, de a plusz munkái után nem igen, az inkább csak az övé.
- elvileg bármikor jöhet a gyerekekhez, én 2 dolgot kértem itt, hogy előtte hívjon fel, mielőtt jönne, hátha épp programunk van, vagy bármi, a másik, hogy legyenek fix időpontok, mondjuk kedd-péntek 4-6-ig, de ezen kívül bármikor itt lehet, itt is alhat velük, ami jólesik, csak akkor mindenképp legyen itt, hisz várják.
- azt is kértem, hogy fél évig a másik nővel ne találkozzanak a gyerekek, mert ha nem jönne össze a dolog részükre, akkor kár lenne megkavarni a gyerekeket.
- fizeti a házkölcsönnek majdnem a felét. (23 helyett 20-t)
Ezeket le is szeretnénk írni, hogy ne legyen később félreértés.
Bármi ötlet, tapasztalat, vagy vélemény, amit még le kéne írnunk?
Ingó vagyon nem igen van.
Nagyon köszönöm a válaszaidat!
Sziasztok! A kérdésem a következő lenne.
2006. augusztusában adtuk be férjemmel a válókeresetet közös megegyezéssel. Megállapodtunk a gyermekelhelyzésben, a láthatásban, a tartásdíj összegében. A békéltető tárgyaláson túl vagyunk, a férjem ígéretet tett arra, hogy ezt követően fizetni fogja a tartásdíjat közös gyermekünk után. Azonban ez nem így történt, újabb 3 hónapot kell várnom arra, hogy fizessen valamit. Jelzem 4 éve külön élünk, azóta hébe-hóba kaptam tőle pár ezer forintot, ezt a békéltetőn elmondtam a bírónőnek is. Tehát: igényelhetem e utólagosan 6 hónapra visszamenőlegesen a gyerektartás összegét? Problémát jelent e, hogy már túl vagyunk az első tárgyaláson és ott nem jeleztem ezen igényemet?
Válaszaitokat nagyon szépen köszönöm!
- A gyermektartás általában a másik fél jövedelme 15 és 25 %-a közötti összeg, de az összes gyermekre kifizetett tartásdíj nem lehet több, mint a jövedelem 50%-a. Ugyanakkor vizsgálni kell, hogy mennyire szorulnak rá a gyermekek, illetve mennyi az eltartó jövedelme, bár ő a saját geyrmekét saját szükséges tartásának rovására is köteles eltartani. Tehát: a válaszhoz jóval többet kellene ismerni a konkrét körülményekből, de 3 gyermekre már jó eséllyel lehet kérni a másik jövedelme felét is.
- A kölcsönrészlet felébe be kell szállnia, de ezt jó eséllyel úgy fogja megtenni, hogy kérni fogja az ingatlan közös tulajdonának megosztását, és abból kéri levonni a kölcsön hátralevő részének értékét.
- Milyen szempontból? A házasságot csak a jogerős ítélet bontja fel, ugyanakkor maga az együttélés megszakad a kiköltözésével.
- Az utolsó közös lakás használatáról vagy meg kell állapodni, vagy azt az ítélet rendezi. Ha a lakás nem osztható meg, akkor valószínűleg egyezség hiányában az a fél fogja kapni, akinél a gyermekeket elhelyezik.
- Nem.
- A kapcsolattartást akár nála is valószínűleg már most fogja engedni a bíróság.
- Nem, az illetéket a vagyon felének átíratása után nem kell megfizetni.
A háborúzást úgy lehet elkerülni, hogy meg kell állapodni a gyermekek elhelyezése, tartása, kapcsolattartás, az utolsó közös lakás haználata, az ingó vagyon megosztása, az esetleges házastársi tartás vonatkozásában, ellenkező esetben tényállásos bontásra kerül sor, ami biztos háború. NEm árt ügyvédet felkeresni.
Mielőtt elköltözik, szeretnénk leírni mindent közösen egy papírra, kettőnknek, emiatt is írtam most, kinek mit hogyan lehet, vagy jár, vagy szabad, vagy.. bármi.
Hogyan lehet elkerülni a háborúzást?
Amíg nem válunk, addig elmenjek-e ügyvédhez személyesen is?
Sziasztok!
Több kérdésem is lenne sajnos.
Röviden rólunk: 38 éves vagyok, a férjem 37. Van 3 gyerekünk, 2-6 év közöttiek.A férjem a jövő hétvégén elköltözik máshoz.:(
Van egy családi házunk, közös néven, a kölcsönünk még kb 30 évig szól. A válást még nem szeretné(nk) egy ideig beadni. Mindketten közalkalmazottak vagyunk, a férjemnek van néha számlára más jövedelme is. Semmiképp sem szeretnék háborúzni, érdekelnek a jogaim, jogai és a kötelezettségek.
A kérdéseim:
1: Mennyi gyerektartás jár nekem a 3 gyerek után?
2: A kölcsönrészlet felébe be kell-e szállnia?
3: Mikortól számítok egyedülállónak? Aznaptól, hogy elköltözött? Csak nagyjából fog elköltözni, a tetőtérben maradni fognak cuccai, nem tudja azokat hova tenni.
4: Mivel jelenleg közös a ház (50-50%), ha neki mégsem jönne össze az új kapcsolat, akkor bármikor csakúgy visszaköltözhet, még akkor is, ha én nem szeretném már?
5. Ha én nem szeretném, hogy a másik hölgy a házba jöjjön, azért jöhet, ha ők akarják?
6. Mikortól viheti el a gyerekeimet oda? Hány éves kor, stb. Ide bármikor jöhet, így beszéltük meg.
7: Van 2 autónk (nem új), mindkettő az ő nevén. Ha átiratnám az én nevemre, amibe befér a 3 gyerekünk (elvileg azt itthagyja), akkor olyan, mintha eladná nekem, vagy más díjak vannak ilyen esetekre?
8: Van-e bármi, ami fontos, de nem kérdeztem meg?:)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02