Temetés költségei kit terhelnek ?


Majordomus # 2022.06.23. 20:30

Csak azt nem értem miért okoskodik az örökös? Ugyis őt terhelik a költségek.

leltar # 2022.06.23. 07:02

drbjozsef: nagyon köszönöm!

drbjozsef # 2022.06.22. 08:20

Ezt mondta a végrendeleti örökös? És mégis, ki a f*szt érdekel mit mond?

"nem ismerik el" - úgy érted Ő?
A közjegyző nem ismer el semmit, nem ítél semmit.
De elismernie sem kell. Egy követelés nem attól követelés, hogy elismeri az adós. Majd helyreteszi a bíróság, ha sokat pattog, de az elég sok költségbe lesz neki.

Jelentsd be a közjegyzőnek, számlamásolat megküldésével, bankszámlaszámod elküldésével együtt, az örökösnek meg mondd meg, hogy ha nem ismeri el nélküled is a hagyatéki tárgyaláson, akkor fizetési meghagyás ésvagy per lesz, aminek a költségeit pluszban levered rajta, és az neki nem lesz jó.

leltar # 2022.06.22. 07:01

Köszönöm a választ! Azért kérdeztem, mert a végrendeleti örökös megírta nekem, hogy személyesen el kell mennem a tárgyalásra ahhoz, hogy esetleg megkapjam a temetési költséget. Mert ha ott nem ismerik el, akkor nem kapom meg. (Számla van róla, ráadásul a szokásos költségnél kisebb költség, ez nem elég ahhoz, hogy elismerjék?).

Megjegyzés: ha például az áramdíj tartozást nem ismeri el a végrendeleti örökös, akkor az EON is ütheti a követelése nyomát????

Szomorú örökös # 2022.06.22. 05:08

leltar

A bejelentéshez el kell menni a hagyatéki tárgyalásra személyesen?

Erre leírta már Józsi a tutit: „Nincs semmi közöd a hagyatékihoz, ha nem vagy örökös, nem hívnak meg

Vagy elég írásban, számlákat csatolva, megküldeni a közjegyzőnek a temetési költségeket?

Pontosan! Feltéve persze, hogy tudod, melyik közjegyző tárgyalja a hagyatékot.

leltar # 2022.06.22. 04:58

Kedves drbjozsef!

A bejelentéshez el kell menni a hagyatéki tárgyalásra személyesen? Vagy elég írásban, számlákat csatolva, megküldeni a közjegyzőnek a temetési költségeket?

drbjozsef # 2022.06.22. 03:47

Na, most végre leírtad ugyanazt mint én, ellentmondva az előző kommentednek. Megy ez.

Szomorú örökös # 2022.06.22. 02:50

drbjozsef

Egy közjegyző természetesen nem dönt, nem ítél, és nem bíróság......Bejelentheted hagyatéki hitelezőként az igényedet, ez csak annyit jelent, hogy HA az örökös nem tiltakozik ellene, elismeri, akkor a közjegyző végzésbe foglalja, és végrehajthatóvá válik ha mégse fizetne.

Azért én úgy tudom, hogy ha az örökös vitatja, akkor természetesen nem fogja egyből semmissé nyilvánítani a hagyatéki hitelezői igényt a közjegyző. A jogossága eldöntéséig nem lesz tudtommal ilyen esetben hagyatéki végzés. Nálam is volt egy ilyen tartozás, amit vitattam. Aztán mikor a bankkal tisztázódott a helyzet, a második tárgyaláson megszületett a végzés. Az már más kérdés, hogy nekem kellett tisztázni a bankkal a tartozás jogosságát, nem a közjegyzőnek. Hogy egy joggal követelt temetési költség esetén mi a helyzet, azt már nem igazán tudom.

Majordomus # 2022.06.21. 19:35

Van sorrend hogy kit terhelnek a temetési költségek.

Végső soron FM útján be tudod hajtani.

drbjozsef # 2022.06.21. 19:00

Nagyon jól tudja az örökös.
:DD

Egyik örökös se, se az ottani, se az itteni szomorú. Egy közjegyző természetesen nem dönt, nem ítél, és nem bíróság.

A végrendeleti örökös felel a tartozásokért, azokért is, amiket hagyatéki hitelezőként bejelentenek, azokért is amit nem, sőt, azokért is, amelyek akár évek múlva kerülnek elő. és még nem évültek el.

leltár,
Bejelentheted hagyatéki hitelezőként az igényedet, de ez csak annyit jelent, hogy HA az örökös nem tiltakozik ellene, elismeri, akkor a közjegyző végzésbe foglalja, és végrehajthatóvá válik ha mégse fizetne.
Ha tiltakozik ellene, vagy nem is jelentetted be, akkor követelheted tőle fizetési meghagyással vagy peres úton, ha önként nem teljesít.

Nincs semmi közöd a hagyatékihoz, ha nem vagy örökös, nem hívnak meg, de bejelenthetsz igényt a közjegyzőnek ha akarsz. Ha nem, természetesen követelheted a jogutódtól.

Szomorú örökös # 2022.06.21. 14:07

leltar

A hagyatéki tárgyalásra az összes hitelezőt meg kell hívni és csak ott lehet előadni a követelést? Ezt nem hiszem

Nem is kell elhinni, viszont neked nem a végrendeleti örököstől kell közvetlenül követelni, hanem hagyatéki hitelezőként jelezned kell a közjegyző felé, akkor fog csak megjelenni tartozásként a hagyatékban.

A végrendeleti örököstől követeltem a temetési költségeket, erre ő azt írja, hogy azt csak a közjegyző ítélheti meg.

Nagyon jól tudja az örökös.

A közjegyző egy bíróság, hogy megítélje a tartozást? Enélkül nem is lehet követelni?

Bizony nem! Kérheted te közvetlenül az örököstől is, csak az ki fog röhögni szerintem és elküld melegebb éghajlatra.

leltar # 2022.06.21. 13:57

A közjegyző egy bíróság, hogy megítélje a tartozást? Enélkül nem is lehet követelni?

És ha az örökössel nem közlöm az igényemet, akkor a közjegyző honnan fog erről tudni? Az ujjából szopja ki, hogy nekem van követelésem?

leltar # 2022.06.21. 13:54

A végrendeleti örököstől követeltem a temetési költségeket, erre ő azt írja, hogy azt csak a közjegyző ítélheti meg.

Hogy is van ez?

A hagyatéki tárgyalásra az összes hitelezőt meg kell hívni és csak ott lehet előadni a követelést? Ezt nem hiszem.

Majordomus # 2022.06.09. 19:43

Legvégső esetben az állam gondoskodik a temetésről és az örökösökön "leveri".

maharadzsa2 # 2022.06.09. 16:38

drbjozsef
Nagyon szépen köszönöm a választ!

drbjozsef # 2022.06.09. 14:14

maharadzsa2,

Véleményem szerint igen, az élettárs köteles gondoskodni a temettetésről, és az indokolt, a helyben szokásosnál nem nagyságrendileg nagyobb összeg esetén azt az örökös(ök)nek kell fizetnie.

Ha a leszármazó lemond az öröklésről, akkor tőle a temetési költség nem követelhető. Ha nincs élettárs, akkor neki kell gondoskodnia a temetésről, és akkor a költségeket ő követelheti az örököstől, végső esetben a magyar államtól.

"Dolog" ?
Küldd el neki a törvényszöveget, intézkedjen, és ha kifogása van, akkor azt a megfelelő indok és törvényhely megjelölésével közölje, ne azzal, hogy van "valami 2013-os dolog".
(saccra, ez a 2013-as "dolog" a Ptk módosítása lehet, de sajnos ahogy a régi, úgy az új Ptk. SEM rendelkezik a temettetésről egyáltalán - miért is tenné, ha egyszer van rá külön dedikált törvény)

maharadzsa2 # 2022.06.09. 14:06

drbjozsef

Félreértések elkerülése végett, a konkrét probléma a következő: A temetésről való gondoskodási sorrendet nézem.
Köszönöm a választ, hogy ez a mai napig sem változott. A Gond, hogy az elhunyt élettársa nem akar gondoskodni a temetésről, valamilyen 2013-as "dologra" hivatkozva és azt mondja, hogy ez vér szerinti utódok (örökösök) dolga. Csak megjegyzem, az elhunyt két gyermekéről van szó, akik közül az egyiket nem is ismeri, sose látta. Én azt vettem ezekből ki, hogy a temetésről az élettársnak kell gondoskodni, de a költségeit az örökösöknek kell állni. Javítson ki, ha nem így van, kérem. De mi van, ha nem akar az élettárs gondoskodni a temetésről? Plusz van egy másik dolog is: Mi van, ha a hagyatékin az örökös lemond az örökségről, amit megtehet. Mert akkor elvileg az élettárs nem követelheti tőle a temetési költséget (utólag) Ez csak azért merült fel, mert miért akarna egy olyan szülőtől bármit is örökölni, aki őt sose látta, nem kereste, nem is ismerte. A gyermeknek az ilyen elhunyt egy idegen személy, akiknek a temetésére se szoktak elmenni

drbjozsef # 2022.06.08. 19:58

maharadzsa2,

Az említett törvénynek ez a mai napon hatályos változata :

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

És igen, érvényes, és nem változott.

(megjegyzem, a félreértések elkerülése végett, tekintve, hogy egyébként konkrét problémát nem írtál, hogy a "temettetésről gondoskodás" és a "temetési költségek fizetése" egyáltalán nem ugyanazt jelenti, ez gyakori félreértelmezése ennek a passzusnak)

Majordomus # 2022.06.08. 19:20

Kbs leírta a választ.

maharadzsa2 # 2022.06.08. 19:10

Tisztelt Szakértő! (Dr. Varga)
az Ön által említett 1999. évi XLIII. törvény a mai napon is érvényes?
Nincs változás?
Konkrétan erre a részre gondoltam:

20. § (1) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:

  1. aki a temetést szerződésben vállalta;
  2. akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;
  3. * végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;
  4. * az elhunyt egyéb, közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint.

(2) * Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat (fővárosban a kerületi önkormányzat) polgármestere, illetve ha az elhalálozásra a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen kerül sor, a főpolgármester - jogszabályban meghatározott határidőn belül - gondoskodik.

Választ előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.08. 20:41

Ezért gondoltam ha már a fél örökséget elvitték
Örülj, hogy csak a felét.

Egyébként a temetési költségeket az örökösöknek egymás közt az örökrészük arányában kell viselniük.

Viki9704 # 2022.02.08. 20:16

Üdvözlet!

Apukám felesége írt egy végrendeletet, hogy ha ő hal meg előbb akkor apukám örököl mindent, ha pedig apukám hal meg előbb akkor én. Apukám már jó pár éve meghalt most pedig ő is így végrendelet szerint én örököltem volna mindent. De mint kiderült mivel nem vagyok vérszerinti rokona ezért a földet az egy hektáros korlát miatt nem kaphatom meg. Így szét osztották a testvérei között. Ők voltak azok akiknek semmiképpen nem akarta odaadni amit ők is tudtak nagyon jól. Ezért gondoltam ha már a fél örökséget elvitték akkor a temetési költségekbe is beszálhatnának. De amikor ezt felhoztam elkezdett az összes kiabálni,hogy mit képzelek én magamról, nekik nem kell semmit fizetniük, nekik semmi közük a temetéshez. Ez tényleg így van? Viszik a fél örökséget és a temetésbe egy forintot nem kell adniuk? A másik kérdésem az lenne: Valaki azt mondta nekem,hogy mivel a föld végrendelet szerint az enyém kellett volna legyen, ezért megpróbálhatom beperelni őket, hogy fizessenek valamennyit mivel elvették az örökségem. Ennek lenne értelme?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.17. 16:28

Életjáradéki szerződésben, ha a felek nem egyeznek meg másképp, nem része a szolgáltatásnak az eltemettetés; eltartási szerződésben, ha a felek nem egyeznek meg másképp, az.

drbjozsef # 2021.11.17. 14:45

Nyilas Endrene,

Olyan jogi fogalom, hogy valakire "íratja" az ember az ingatlanát nincsen. Eladta a banknak, elajándékozta a banknak, esetleg valami tartozás fejében átvette a bank az ingatlant? Milyen jogcímen szerezte meg a bank? Mi az a "szerződés" amiben nem szerepel a temetés?

Egyébként, ha nincs erre vonatkozó utalás, akkor feltehetőleg a banknak nincs a temetéssel összefüggő kötelezettsége. Azt fizetnie a temetési törvény szerinti sorrendben ott megjelölteknek kell.

Nyilas Endrene # 2021.11.17. 12:46

Tisztelt Ügyvéd Úr , Ügyvédnő !
Az lenne a kérdésem ha évekkel ezelőtt valaki járadék illetve egyösszegű kifizetéssel egy bankra íratta az ingatlanát, csak haszonélvezeti joga maradt, ki fizeti a temetési költséget ? A bank vagy a illető hozzátartozói ? A bankkal kötött szerződésben erre vonatkozóan semmi nincs . Köszönöm a választ , nagyon sürgős lenne. Üdv.