Temetés költségei kit terhelnek ?


Rexor # 2018.03.19. 13:41

Zárójelben azért azt is megjegyzeném, hogy nem hiszem, hogy a testvéred 40.000 Ft-ért eljárást indítana (ez max. üres feneyegetés)...

Rexor # 2018.03.19. 13:38

Nem származhat. Viszont tényleg jobb lenne ha megegyeznél a testvéreddel (pl. részletfizetésben, vagy halasztott fizetésben), mert ha perre kerül a sor veszíteni fogsz, és akkor ennek a költségét is neked kell fizetned.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.19. 12:49

Nem lenne egyszerűbb kifizetni? Csak kérdezem...

drbjozsef # 2018.03.19. 05:40

A visszautasítás hogyanját is a közjegyzőtől kérdezd meg. Ő tudja mi kell neki, hogy hivatalos legyen. Nem biztos, hogy egy sima levél elég.

nonolet # 2018.03.18. 18:58

Kapj már fejedhez... unalmas már az sok butaságot amit előadsz, miközben nem gondolkodsz el a kapott válaszokon.

Nos,

TE!!! NEM MENTÉL EL a hagyatékira!!!
TE nem írtál időben a közjegyzőnek..

Akkor ki a hülye?! az ügyben

Ja... hát te.

Ennyi.

tudatlan3 # 2018.03.18. 18:21

mostmár csak az a kérdés hogy hogyan tudnám visszautasitani

Ügy leírod hogy a hagyatékot vissza utasítod.Ajánlottan, tértisen add fel a közjegyzőnek.

Lyonee # 2018.03.18. 15:27

Értékesítés? Ha a ház + föld együttesen 360 000 Ft, nehéz lesz vevőt találni rá olyan helyen és olyan állapotban lehet. A kis falvak házainak fele lakatlan szinte, eladhatatlan. Nem hiszem, hogy akkora távolságból a testvér arra játszik, hogy megszerezze ennek a nyűgét.

drbjozsef # 2018.03.17. 18:19

petraf,

ha jól értem a 480.000.- Ft hagyatékot nem terheli adósság a temetési költségen kívül, és a temetést a testvéred fizette. Akkor (feltéve, hogy a föld és a ház ér legalább annyit, amennyire felbecsülték), összességében pozitívan fogsz kijönni az egészből. Nem érdemes visszautasítani a hagyatékot, legfeljebb, ahogy Immaculata írta, felajánlani a föld és ingatlan tulajdonrészedet - de szerintem a testvéred pontosan ezt akarja. De pont hogy Te tudod szívatni.

Ha a föld és az ingatlan fele a tied, te tudod megakadalyázni az értékesítését. Pontosabban, a saját részét eladhatja a testvéred, de a tiedet nem, közösködni meg nemnagyon akar majd senki, gyakorlatilag nelküled forgalomképtelen mindkettő. Szóval ha értékesíteni akarja, akkor kellesz hozzá te is, ezért gondolom, hogy pont arra játszik, hogy Te azokat felajánld neki.

Ha nem akarsz vele vitatkozni, inkább elengednéd az egész ügyet, akkor tedd azt, amit Immaculata is javasolt, vagy akár utasítsd vissza az egész hagyatékot (szerintem ehhez a testvéred beleegyezése rohadtul nem kell, a közjegyző nem írhatott ilyet, ez a Te szuverén döntésed).

Ha akarsz a testvéreddel vitatkozni, akkor persze előbb ki kell fizessed a tartozásodat neki, de utána tudod "zsarolni" a testvéredet az értékesítés akadályozásával. Abból akár többtízezer-százezer forint hasznod is lehet elvileg (persze, a gyakorlatban sokat számít, kihez vannak közelebb az ingatlanok, ki tud tényleg birtokba lépni, ki akar esetleg pereskedni, ilyesmik).

Mondjuk a hagyatéki eljárásnak is lesz majd pártízezer forintos költsége még amit nektek kell fizetni.

drbjozsef # 2018.03.17. 18:07

Immaculata,

köszi, értem, ezt nem tudtam. De akkor eszerint a harmadik testvér lesz a bukó? Bár nem állami gondozott, de őt se gondozták a szülei, kell vajon fizetnie?

Immaculata # 2018.03.17. 13:14

Ha nem érdekel a ház és a föld, állapodj meg a testvéreddel, hogy a készpénz tartozásod fejében neki ajándékozod a téged megillető részt a földből és a házból.

Immaculata # 2018.03.15. 18:54

A rokontartási kötelezettségek megszűntek.

Immaculata # 2018.03.15. 18:43

Állami gondozottak nem kötelesek a temetést viselni.
Ha mégis örökölnének, akkor abból teherként kell kifizetni a temetési költséget.

drbjozsef # 2018.03.15. 16:45

Gránátalma,

sajnos igen, ha az élettársa már elhunyt, akkor nektek kell intézni a temetést, a költségeket, mint örökösöknek, nektek kell megelőlegezni. Aztán ha lesz bármi hagyatéki vagyon, akkor az remélhetőleg fedezi, ha nem, akkor sajnos elbukjátok.

nonolet # 2018.03.14. 23:45

Tényleg ennyire nehéz egy pillantást vetni a fórumra?

Hisz, ott van 3 hozzászólással alattad... a válasz.

2018.02.16. 00:46

Gránátalma12 # 2018.03.14. 21:44

Üdvözlöm!
Az alábbi problémával küzdünk: Hárman vagyunk testvérek. Szüleink elváltak. Ketten állami gondozásba kerültünk. Harmadik testvérünket születése óta a nagyszülők nevelték. Tudomásunk szerint apánk 30 évig együtt élt egy nővel és annak családjával. Közös gyerek nem volt. Az asszony négy éve elhunyt. Apánk az asszony fiával és annak családjával élt. Ma kaptunk egy telefont, hogy apánk meghalt. Intézzük a temetést és vállaljuk a temetési költségeket. KAzt szeretnénk tudni, hogy kötelezhetők vagyunk-e erre? Hiszen sosem foglalkozott velünk, állami gondozásba adott minket. Válaszát előre is köszönöm!

Zsuzsi70 # 2018.02.18. 10:44

Köszönöm szépen a válaszokat !

nonolet # 2018.02.15. 23:57

Zsuzsi70

A ház tulajdonjogi arányait lehet firtatni...

De a leírás alapján túl sok reményt nem fűznék sikerhez.

Mivel a kezdeti ingatlan eredetileg a feleség különvagyona volt, ha jól értem.

E szerint legalábbis...

-
"1/1 a feleség szerzése szerinti százalékos elosztásában ( öröklés, vétel , ajándék )"
-
Bár a szerzésben a "vétel" rész időpontja nem mindegy a házasságéhoz képest, mert ez lehet kétesélyes.

Ami biztos, hogy vita esetén CSAK
a "NEM különvagyoni" rész értéke
az ami felesben közös lett a férjjel.

Az arányt kiszámolni az iratok alapján lehet.

nonolet # 2018.02.15. 23:46

Temetésre jogosult illetve kötelezett SORRENDBEN:

1.
aki a temetést szerződésben vállalta;

2.
akit az elhunyt végrendelete arra kötelez;

3.
végintézkedés hiányában az elhunyt elhalálozása előtt vele együtt élő

házastársa vagy
élettársa

4.
az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója,
a törvényes öröklés rendje szerint.

- -

Nálatok alighanem a 4. játszik.

Mivel nem írtál a halálkori házas- vagy élet társól.

Gyerekek viszont vannak!

Tehát nekik kell temetni, hacsak más nem vállalja.
Alapban ők dobják össze temetésre valót, közösen...
(legalábbis így illik-szokás)

A temetéstől FÜGGETLEN az öröklés témája!
Hogy ki és menyit örököl az majd kiderül egyszer később.

Annyi van csak, hogy aki/akik temettek,
de végül nem lesznek örökösök azok kérhetik,
hogy az örökös(ök) a temetési költséget
adják ki az örökségből nekik.

HA netán az örökség nem elég még a temetési költségre se. Akkor meg így jártak.

- -

Szóval, ez esetben:

  • a gyerekek temetnek (egy/több/mind)

és

  • majd a hagyatékból térül a költségük később

(ha lesz elég hagyaték)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.15. 23:41

Az örökös viseli a temetés költségeit. A temetésről gondoskodnia pedig - ha nincs özvegy -, a gyereknek kell.

Zsuzsi70 # 2018.02.15. 23:32

Tisztelt Szakértők !

A következő problémával szembesültünk, amiben kérném tanácsukat.
Sógoromék 30 évvel ezelőtt a feleség nagyszüleitől részben örökölt, részben vásárolt, részben ajándékba kapott telkén, -az azon levő régi házat lebontva - építkeztek hitelből ( ez a hitel azóta vissza lett fizetve ). Kb. 10 éve elváltak és sógorom élt tovább a közösen felépített házban.
 A Földhivatali adatok alapján jelenleg a tulajdoni lapon a volt felesége 1/1 tulajdonosként szerepel. Az építkezés ténye nem, csak a régen lebontott ház szerepel rajta, annak a feleség szerzése szerinti százalékos elosztásában ( öröklés, vétel , ajándék ) , sőt, azóta erre a régi házra már az elvált feleség hitelfelvétele útján jelzálog bejegyzés is került.
A válás utáni vagyonmegosztásról nincs tudomásunk, de ha lett volna, akkor sem a valós helyzetet mutatja a tulajdoni lap, azon az új háznak nyoma sincs,  tehát a pontos tényállás bizonytalan.
Sógorom elhunyt, a  gyerekei ma kijelentették, hogy őket sem egy esetleges hagyaték ( nem kívánnak örökölni, így nem is érdekük tisztázni az anyjukkal szemben, hogy valójában lenne-e hagyaték ), sem a temetés nem érdekli, így azt kifizetni sem fogják.
Kérdésem a következő: anyósom, mint az elhunyt édesanyja , vagy a férjem, mint az elhunyt testvére kötelezhető-e a temetési költségek kifizetésére ebben az esetben ?
Az idő rövid, és megegyezés hiányában sem fogjuk hagyni, hogy az önkormányzat temesse, de szeretnénk tudni, hogy így előfordulhat-e az a helyzet, hogy törvényileg is a férjem, vagy az édesanyja lesz a kötelezett ?
Illetve ha igen, akkor viszont nekik van-e joguk (és van-e értelme ) tisztázni a hagyaték kérdését az elvált feleséggel szemben, a felmerült temetési költségek miatt ?

Szomorú örökös # 2018.01.13. 17:29

nonolet

Szerintem azért nem szétválasztható, mert nem köteles eltemetni csak azért valakit a kérdező, mert ő a leszármazottja, főleg hogy az életük során sok közük nem volt egymáshoz. Mi egy barátunkkal kapcsolatban fogtunk anno össze, mert az illetőt a családjában senki nem akarta eltemetni. Ha neked lenne igazad, akkor ott is rá tudták volna valamelyik családtagra kényszeríteni, de valahogy mégsem ez lett, hanem az állam temette el, mi pedig egy egyedi urnafülke fedőlapot csináltattunk rá.

Sőt volt anno egy kollégám is, aki hirtelen balesetben elhunyt, és ott se akarta a családban senki eltemetni. Aztán kiderült, hogy a srácnak mennyi pénze maradt meg utána és az egyik rokon egyből elvállalta (kicsit gennyes dolog lett így, de ez már más tészta).

nonolet # 2018.01.13. 11:54

Szerintem a kettő (temetés és örökség) nem függ egymástól...

Egy dolog a temetési sorrend
Egy másik az öröklés.

Szomorú örökös # 2018.01.13. 11:37

Tóni13

A temetés költsége rám róható?
Nincs hagyaték. Nincs testvérem.

Jogilag alapból úgy tudom, hogy az öröklés visszautasítható, így akkor a temetés költségét sem háríthatják rád. Amennyiben ezt megléped, akkor a testvére lesz a következő a sorban, neki kell eldönteni, hogy mit vállal fel. Ha viszont az öröklést bevállalod, akkor a temetés költségét is meg kell fizetni, persze arányosan, ha többen vagytok.

nonolet # 2018.01.13. 11:20

SolnesM

Nem maradt ki, csak nem jön szóba.
Mivel van elérhető temetésre köteles...

SolnesM # 2018.01.13. 09:45

És vajon hányan, hány jogiszemély az aki részt vesz egy ilyen aktusban ,
Lehet tippelni !!
Tehát jogi személy, illetve azok alkalmazottai ?