Végrehajtás elől a papa leléphet?


derill # 2005.12.10. 18:42

Ez igy igaz, márcsak azért is, mert az emberek nem annyi gyereket vállalnak, amennyit el tudnak tartani (csak akkor ne csodálkozzanak, ha valami nem jár, csak adható).


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

anya01 # 2005.12.07. 07:19

Azért ez nem ennyire egyszerű, te is tudod. Számtalan eset bizonyítja. És a körülmények, lehetőségek miatt sokan járnak hasonló cipőben.

"mindenki tervezze a gyermeket, és válogassa meg azt a személyt, akivel tervezi."

derill # 2005.12.05. 16:43

A politikához nem értek, de filozofálhatunk rajta. Az állam mi vagyunk, és az emberek többségének eszébe sincs más gyerekét is eltartani. Mindenki vállaljon annyi gyereket, amennyit el tud tartani. Amikor államról beszélek, az aktuális kormányról van szó. A segély sem arról szól, hogy eltartjuk a családot, hanem arról, hogy minimális szinten biztositja az állam, hogy ne haljanak éhen, tehát ez csak egy hozzájárulás ahhoz, amit önmaguknak kell kiegészíteni, vagy ha erre nem hajlandóak, megelégedni egy "éppenhogy" életszinvonallal. Amikor egy támogatást, jelen esetben egy tartásdij előlegezést a gyámhatóság állapit meg, az emberek hajlamosak segélyként kezelni a dolgot, és úgy gondolják, hogy ez jár nekik. De ez nem igy van. Bizonyos feltételek teljesitése esetén persze jár, de nem jár végtelenségig, tehát nem szabad arra gyereket vállalni, hogy majd csak lesz valahogy, majdcsak eltartja az állam a gyerekeket. Emiatt a párválasztásnál, és főleg azokban az esetekben, amikor az aktuális pártól gyermeket is szeretnénk, nagyon oda kell figyelni, hiszen elsősorban a szülőknek kell a gyerekeket eltartani.
Ha rosszul választunk, akkor tehát igen rossz helyzetbe kerülhetünk.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

speedy # 2005.12.05. 09:21

off Derill:

"Sajnos ez egy rossz választás eredménye. Az állam abból indul ki, hogy ilyen pasit választottál gyermeked apjául, és amennyiben együtt maradtatok volna, akkor ugyanugy abból kellett volna élnetek, amit Te és a gyermeked apja kerestek. Ha pedig munkanélküli, akkor némi segélyre tarthattok igényt.

Az állam ezzel is azt preferálja, hogy egyrészt akkor szüljön mindenki gyermeket, ha képes az eltartására, az állam csak ahhoz tud segitséget nyujtani, hogy a minimális megélhetést tudja segíteni, másrészt azt, hogy mindenki tervezze a gyermeket, és válogassa meg azt a személyt, akivel tervezi."

Az államnak nincsenek lyen preferemciái, hisz akkor nem szüntette volna meg a családi adókedvezményt és vezette volna be a növelt családi pótlékot.

Szvsz az államnak semmilyen preferenciája nincs.....csak a kormányzó pártoknak négyévente a választás megnyerése.

On

anya01 # 2005.12.03. 11:01

Köszönöm a választ, hasonlóan tájékoztatott a gyámhivatal is.

derill # 2005.12.02. 21:02

A gyámhivatali megelőlegezés (a nevében is benne van) az elmaradt összegre nem vonatkozik. Attól az időponttól állapitják csak meg, amikortól a kérelmet benyujtod, igaz, hogy lehet, hogy az eljárás elhuzódik esetleg hónapokig a végrehajtási eljárás miatt, és ez esetben visszamenőleg a kérelem időpontjáig kapod meg az összeget.

A gyámhivatalhoz kell fordulnod, miután a végrehajtási eljárást megindítottad. Ha a végrehajtó leirja, hogy eredménytelen a végrehajtás (az nem számit, hogy van-e bejelentett cime, hiszen ha nincs is, vagyona még lehet - ingatlan, autó, betétkönyv), a gyámhivatal 3 évre megelőlegezi a tartásdijat. Ezután maximum még egy alkalommal lehet megállapitani, de csak akkor, ha immár a végrehajtási eljárás eredményes lesz a megelőlegezés 3 éve alatt. Ha nem, akkor tovább nem előlegez az állam.

Ez ugyanis nem segély, tehát nem jár végtelenségig, hanem csak előlegezés átmeneti behajthatatlanság esetére.

Ha tehát az apa önhibáján kívül nem tudja fizetni, akkor a segélyezési formák közül igényelheted valamelyiket, és ha rászorulsz, megállapitják (erről a helyi önkormányzatnál érdeklődj, hogy ott épp milyen lehetőségeid vannak). Ha pedig önhibájából nem fizeti, akkor feljelentheted tartás elmulasztása miatt, de az elmarasztalástól még nem lesz több pénzed (csak ha esetleg lesz börtönkeresete), csak a gyermeked apja lesz max. priuszos.

Sajnos ez egy rossz választás eredménye. Az állam abból indul ki, hogy ilyen pasit választottál gyermeked apjául, és amennyiben együtt maradtatok volna, akkor ugyanugy abból kellett volna élnetek, amit Te és a gyermeked apja kerestek. Ha pedig munkanélküli, akkor némi segélyre tarthattok igényt.

Az állam ezzel is azt preferálja, hogy egyrészt akkor szüljön mindenki gyermeket, ha képes az eltartására, az állam csak ahhoz tud segitséget nyujtani, hogy a minimális megélhetést tudja segíteni, másrészt azt, hogy mindenki tervezze a gyermeket, és válogassa meg azt a személyt, akivel tervezi.

Nehéz ügy.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

anya01 # 2005.12.02. 17:48

Mi is hasonló cipőben járunk, apa nem fizet, jogerős ítélet ellenére sem. Végrehajtást kértünk, nem végrehajtható, mert nem lakik a bejelentett címen, állítólag nincs bejelentett lakcíme. (eddigi címéről kijelentkezett) Megelőlegezést kértünk az államtól. Kb. 150000 Ft az elmaradt gyermektartás. Mivel összes jövedelmem a gyes és a családi pótlék, nagyon kellene a pénz. Mit lehet tenni?

derill # 2005.09.19. 13:33

Nem gyámhivatal. Biróság. Gyámhivatal max. tartásdij előlegezése kérdésében, ha a végrehajtási eljárás eredménytelen lesz.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Mickey # 2005.09.18. 17:09

Köszönöm!
Akkor marad az ügyvéd, gyámhivatal, stb.

ObudaFan # 2005.09.18. 10:27

Viszont Romániával van jogsegélyegyezményünk (1959. évi 19. tvr.), amely a végrehajtási kérdéseket is szabályozza, úgyhogy Romániában is végre lehet hajtani.

Mickey # 2005.09.18. 09:08

Szép napot mindenkinek!
Egy kedves barátnőmnek kérnék tanácsot.
A kislányát a kedves apuka, csak apasági vizsgálat útján ismerte el, ezután lemondott a gyermek láthatásáról is. Jó emberünk úgy döntött, nem fizeti tovább, a gyermektartási hozzájárulást, ezért végrehajtást kértek ellene. Erre eladta mindenét, és hazaköltözött Romániába. Most mi a teendő?
Köszönettel!