Az alábbiakkal kapcsolatban szeretnék választ kapni:
Anyai nagyanyám (Julianna) 1915-ben, míg testvére (Mária) 1910-ben született. Anyai nagyanyám szülei 1931-ben az általuk korábban vásárolt házat Máriára iratták a holtig tartó haszonélvezeti joguk fenntartásával. Természetesen ellenérték nélküli ügyletről, ajándékozásról volt szó, és erről 2 okirat is a család birtokában van. (Egy 1931-es keltezésű okirat Mária és szülei aláírásával, amiből nyíltan kitűnik az ajándékozási jogcím; másrészt pedig egy 1954-es megállapodás Julianna és Mária között, amelyben utóbbi elismeri, hogy a házat ajándékba kapta szüleitől; és mivel testvére, Julianna semmiféle hasonló juttatásban nem részesült tőlük, ezért ő maga juttat majd számára egy bizonyos összeget a jövőben. Erre viszont soha nem került sor.)
Julianna életében végig fájó pont maradt, hogy szülei - és testvére - gyakorlatilag kisemmizték az örökségből, és rendkívül nehéz anyagi körülmények között kellett elkezdenie életét nagyapámmal, majd felnevelnie 5 gyereket.
Nagyanyám, Julianna 2004 októberében, 89 éves korában meghalt. Testvére, Mária most 95 éves, és a családban mindenki azt kívánja, hogy bár éljen még további 95 évig; de rossz egészségi állapotát tekintve a realitás azt mondatja, hogy nyilvánvalóan számolni kell az elhunyta következtében beálló jogi helyzettel. (Sajnos jópár napja öntudatlan állapotban kórházban fekszik.)
Nem tudom pontosan, hogy a házat illető tulajdoni hányad hogyan alakul a 95 éves Mária és 85 éves férje, Mátyás között; de valószínűsítem, hogy a ház fele Mátyás nevén van; 1-2 évtizeddel ezelőtt Mária ajándékozás jogcímén engedhette át neki. Azt sem tudom, hogy készített-e végrendeletet Mária, és ebben rendelkezett-e a házról. A házon az elmúlt 70 évben nagyobb átalakításokat nem végeztek, de ettől függetlenül nincsen rossz állapotban.
Mária és Mátyás kb. 55 éve kötött házasságot, gyermekük nem született; szüleik kb. fél évszázada elhaltak.
Ha jól tudom, a törvényes öröklés szabályai szerint Mátyás lesz Mária örököse, viszont - mint a családi ági vagyon egybentartását célzó szabály - esetleg figyelembe jöhet az ági öröklés elhunyt nagyanyám, Julianna 5 gyermeke, köztük édesanyám tekintetében.
A család sokkal inkább érzelmi mintsem anyagi szempontok miatt szeretné, ha a régi családi ház, a dédapám és dédanyám egykori háza majdan visszakerülne ahhoz az ághoz, ahonnan származott: édesanyám és testvérei kezéhez; és nem - a családunkkal vérségi kötelékben nem álló - Mátyás oldalági rokonaihoz. (Természetesen mindezt Mátyás halála után értve, hiszen neki az ági öröklés esetleges érvényesülése esetén is holtig tartó haszonélvezete van; az ági vagyontárgyak vontakozásában is.)
Mindezeket figyelembe véve az alábbi kérdéseim lennének:
- Vonatkozik-e az ági öröklés erre az esetre, és ezen belül is a Mária nevén lévő tulajdoni hányadra?
- Ha az 1-es kérdésre igen a válasz, akkor - feltételezve, hogy a ház tulajdoni hányada jelenleg 1/2 - 1/2 arányban van feltüntetve az ingatlannyilvántartásban Máriának Mátyás részére történő ajándékozása folytán - : A Mátyás nevén lévő 1/2-ed tulajdoni hányadra is vonatkozik az ági öröklés?
( Ptk. 613.§ (1) c) : „Az ági öröklés szabályai nem terjednek ki a szokásos mértékű ajándékra.” Viszont egy ingatlan fél tulajdoni hányada nem szokásos mértékű ajándék, tehát az én értelmezésemben így kiterjed rá az ági öröklés. De ugyanezen szakasz (2) bek.: „Az örökhagyó halálakor meg nem lévő (átruházott, veszendőbe ment, felélt, stb.) ági vagyontárgy pótlásának vagy értéke megtérítésének nincs helye.” Tehát most nem tudom, hogy az ajándékozásra vonatkozó (1) bek.-ből levont következtetésem helytálló-e (kiterjed rá az ági öröklés) ; vagy az, amit a (2) bek. sugall nekem: hogy nem terjed ki rá az ági öröklés, mert a Mátyás nevén lévő tulajdoni hányad nem része az örökhagyó után maradt hagyatéknak.
- Ha Mária esetleg végrendelkezett Mátyás javára a nevén lévő tulajdoni hányad tekintetében, akkor ezzel kapcsolatban hogyan alakul a végrendeletben foglaltak és az ági öröklés szabályainak viszonya? A végrendelet „erősebb” az ági öröklés szabályainál?
(Az nyilvánvaló számomra, hogy az örökhagyó életében azt tesz a tulajdonában lévő ági vagyonnal, amit csak akar; ugyanúgy, mint a nem ági jellegű vagyonával. Ha viszont valaki javára végrendelkezik, akkor ez sokkal inkább az ajándékozáshoz, mintsem a - számomra ellenértékiséget feltételező - átruházáshoz áll közelebb. Kvázi ajándék, mely egyáltalán nem szokásos mértékű.)
- Ha jól tudom, a Ptk. 1960-ban lépett hatályba; előtte valószínűleg az öröklési jog tartalmát adó rendelkezések, szabályok is egészen mások voltak. Van annak jelentősége, hogy a "tényállásban" szereplő dátumok egy része 1960 előttre tehető? Az ági öröklés tekintetében a Ptk. jelenleg hatályos rendelkezései irányadóak vagy esetleg figyelembe jönnek 1960 előttiek is? Ez befolyásolja esetleg az öröklési szempontok alakulását?
- Ha akár a Mária, akár a Mátyás nevén lévő tulajdoni hányad kérdésében az ági öröklés tekintetében igen a válasz: Hogyan, ki előtt fellépve lehet érvényesíteni az erre vonatkozó jogokat az öröklés megnyílta után? Milyen esetleges jogvesztő határidők vonatkoznak az igényérvényesítésre? Pl. közjegyző előtt lehet-e megállapodást kötni Mátyással az ági vagyontárgyak tekintetében a hagyatáki eljárás során? Ha esetleg bíróság elé kerül az ügy: nagyjából milyen valószínű perbeli kockázatai vannak, kifejezetten a bírósági eljárási díjak, költségek, illetékek tekintetében?
Elnézést, hogy ilyen hosszan írtam; és azért is, ha valami nem volt érthető, pontos, szakszerű. Remélem, nem lesz felróva nekem, hiszen nem vagyok jogász. Minden esetleges választ előre is köszönök; természetesen akkor is, ha csak egy-egy kérdésem, vagy a kérdéseim egy részének megválaszolására irányul.