Ez így van, a másik hasonló című - véletlenül még egyszer megnyitott - topicban pedig azt is leírtam, miért.
Hagyatéki teher-kölcsönből vett autó
Igen, én is így gondolkodom, vagyis 1M ft, és a visszakérés napjától számítva lehet KÉSEDELMI kamatot kérni. A gond az, hogy az örökségben az - értékcsökkent autó - meg egy üzletrész volt, kp. nem. Volt olyan álláspont, hogy mivel a kölcsön összege nincs már meg, a hagyatékba az ebből vett autó ment át, ezért csak az autó hagyatékkori értékét lehet kérni. Sztem ez csak akkor igaz, hagy az autó képezné az egész hagyatékot, hiszen az örökös(ök) a hagyaték értékéig felelnek.
Illetve ugye az esedékesség időpontjától késedelmi kamat jár. Azonban ha a felek a visszafizetés időpontját nem határozaták meg, akkor az a visszakéréssel esedékes, tehát késedelmi kamat attól az időponttól jár, amikor először a hitelező azt visszakérte, illetve attól, amikor ésszerű időn belül a visszakérésnek az adós eleget tehetett volna.
Az 1 millió forintot. Kamatot csak akkor lehet kérni, ha a kölcsönszerződésben kikötötték.
232. § (1) A szerződéses kapcsolatokban - ha jogszabály kivételt nem tesz - kamat jár. Magánszemélyek egymás közti szerződési viszonyában kamat csak kikötés esetében jár.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Üdv!
Kölcsönad hitelező adósnak 1Mforintot, abból adós vesz egy autót. Adós meghal, a hagyatéki elj. során az autót 750ezerre értékelik. A hagyatéki elj.-ban nem jelenti be hitelező igényét, csak később peres elj.-ban szeretné követelését érvényesíteni. Örökösök a hagy. elj. után az autót értékesítették 700 ezer forintért. Kérdés: Mit követelhet hitelező az örökösökkel szemben a peres eljárásban?
1.) Az 1Mfrintot, vagy
- Az autó árát, ami a hagy. elj-ban 750 ezerre lett felértékelve?
Kamatot lehet kérni a hagyaték átadásától számítva.
A hagyaték értéke kb 3M forint.
Válaszukat előre köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02