Társasházi közgyűlési jegyzőkönyvek hitelesítése

ObudaFan # 2005.10.22. 13:49

Nincs. A jegyzőkönyv azonban nem más, mint teljes biz. erejű magánokirat, aminek az elkészítésére már a Pp. teljesen pontos szabályokat ad. (A társash. jkv. szerepe is ennyi, pl. a hibás, alá nem írt jegyzőkvben foglalt határozat érvényes, csak annak érvényes létrejöttét más úton bizonyítani kell - mondta ki az LB.)

bellicus # 2005.10.21. 22:03

Létezik-e törvény vagy valamilyen jogszabály általában a jegyzőkönyv előállítására? Én nem találkoztam vele. (Nem a társasházi gyűlés jegyzőkönyvére gondolok, mert ez speciális esete a jegyzőkönyveknek.)
Pl. az az elképzelésem, hogy jegyzőkönyvet azért kell felvenni, mert a történtek valamiért problematikusak, és később bizonyítani kell, hogy mi és milyen sorrendben történt. És a jegyzőkönyvnek - elképzelésem szerint - a helyszínen és azonnal el kell készülnie. Elsősorban azért, hogy a történtek ne merüljenek feledésbe.

csellos # 2005.10.18. 14:05

Jegyzőkönyv:
Van egy jegyzőkönyv-vezető, van két jelenlévő hitelesítő.
Formalitásnak tűnik, de ezeket is meg kell választani. Ha a többségi szavazat ellenedre van, a - személyek meghatározását illetően - nem tehetsz semmit. Ha pedig azt tapasztalod, hogy nem az elhangzottaknak megfelelően történik a jegyzőkönyvezés, vegyetek fel minél több (tanúkkal ellátott)nyilatkozatot a jelenlevők részéről, amely arra mutat, hogy hamis a jegyzőkönyv. Erre való hivatkozással kérjétek a kijavítást, ha nem teszik meg, tegyetek feljelentést okirathamisítás/csalás/jogtalan haszonszerzés miatt, és/vagy ezen nyilatkozatok birtokában pereljetek.

Még valami: A jegyzőkönyv és az arról készített kivonat nem ugyanaz. Minden tulajdonos jogosult a teljes jegyzőkönyvről másolatot kérni (és kell is, hogy kapjon).

Miután a szabályosan meghozott határozat csak kivételes esetekben támadható, fontos a társtulajdonosok felvilágosítása arról, hogy a kk. nem a főnökük, hanem éppen ellenkezőleg, az ő megbízásukból, általuk fizetve köteles az érdekeiket figyelembe véve dolgozni, és nemcsak a tv szerint, hanem az elemi logika szerint is beszámoltatható. Hiszen ilyen esetekben a veszteség nem csupán a "hiába" kifizetett tiszteletdíj, hanem az azt jóval meghaladó károkozás.

bellicus # 2005.10.12. 20:52

Azért van olyan határozat, mely szerződésnek számít. Az alapító okirat. Ez valamelyik jogszabályban le is volt írva.
...
De lehet, hogy ma már a jogszabályi változások folytán az alapító okirat sem az. Az általad mondottakból ez következik.
...
Elfogadva az általad mondottakat, a társasházi határozat valahol a szerződés és az egyoldalú nyilatkozat között van félúton.
Szerintem ebben az esetben is alkalmazni kellene rá a formai követelményeket. Mert a tertalmi jogtalanságoktól éppen a formai követelményeknek kellene megvédeni a kisebbséget.
Pl. időt adni a gyűlésre való felkészülésre (8 nappal korábban kell elküldeni a meghívót), nem szabad ülni a jegyzőkönyvön 60 napig, hogy a tulajdonostársnak módja legyen - szükség esetén - megtámadni... stb.

ObudaFan # 2005.10.01. 22:43

A társasházi határozat nem szerződés, hiszen ha az lenne, akkor csak azokat kötné, akik elfogadták. Nem is egyoldalú nyilatkozat, hiszen több személy vesz benne részt. A Ptk. érvényességre vonatkozó szabályaitól meg a speciális jogszabály, a Thtv. eltérhet, el is tér.

Viszont ha hamis tartalmú okiratot nyújt valaki be egy hatósághoz (pl. egy fmh mellékleteként, vagy a földhivatalhoz, stb.) az már bűncselekmény, a nyomozás során meg hivatalból kell ezeket a kérdéseket vizsgálni.

bellicus # 2005.10.01. 18:16

A mi házunk egy kis ház. Sokan azt hiszik, hogy nem szabad ellentmondani a közös képviselőnek - valamilyen hatóságnak gondolják -, aki igyekszik is kihasználni ezt a helyzetet.
A fő baj persze az, hogy ezek a soha meg nem hozott határozatok hirtelen szakadnak az ember nyakába. Nincsenek megvitatva. Gyakran megtörténik, hogy a közös képviselő semmit sem tesz az (általa kitalált vagy a ténylegesen meghozott) határozatok végrehajtása érdekében. Valahogy nincs tisztelete a kimondott vagy leírt szónak.
Ezért aztán a közös képviselő szeszélyén múlik, mi történik a társasházzal.
Szerintem a társasházi határozatok ugyanazoknak a formai és tartalmi követelményeknek kellene, hogy megfeleljenek, mint a szerződésnek.
Ezt arra építem, hogy a szerződésre a Ptk-ban leírt szabály vonatkozik: az előírt forma híján a szerződés semmis.
Egy másik helyen az áll, hogy az egyoldalú jognyilatkozatokra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a szerződésre.
Egyoldalú jognyilatkozatra a meghatalmazást szokták példának hozni.
Szerintem a társasházi határozat is egyoldalú jognyilatkozat, miután azokra is kötelező, akik ellene szavaztak vagy nem szavaztak.
De nem vagyok benne biztos, hogy mások is osztják a véleményemet.

ObudaFan # 2005.10.01. 09:51

Véleményem szerint a 60 napos jogvesztés mindenképpen problematikus egy olyan szervezet esetén, amelynél törvényességi ellenőrző szerv - amely legalább a tartós jogsértéseket határidő nélkül megakadályozhatná - nincs. Ezzel együtt ebben az esetben a legjobb megoldás az új közgyűlés összehívása, hiszen ha a közösség nagyobb része belátja, hogy nem maradhat hatályban meg sem hozott határozat, akkor nyilván vagy azt megerősítik, és akkor már egy szabályosan elfogadott határozat él, vagy hatályon kívül helyezik.

bellicus # 2005.10.01. 07:59

Elmesélek egy esetet és szeretném, ha adnátok javaslatokat, hogyan lehet védekezni ellene.
Társasházi (köz)gyűlést tartott a társasházunk.
Kb. két hét múlva én, mint tulajdonostárs, hiába kértem, hogy a kk. adjon a közgyűlési jegyzőkönyvből példányt, nem adott.
Akkor tértivevényes levélben kértem erre föl.
Mire érkezett egy Kivonatok a ... Társasház közgyűlési határozatairól című irat, melyet csak a közös képviselő írt alá.
Ebben olyan határozatok is szerepeltek, melyek sem napirendben nem voltak, sem szavazás nem volt róla.
Egy nagyon fontos határozat pedig hiányzott belőle (rendkívüli kgy összehívása a társasház ellehetetlenülése miatt).
Mit lehet ilyenkor tenni?
Ez nem volt jegyzőkönyv, de ha nagyon megszorul, akár utólag is készíthet saját szája íze szerint egy jegyzőkönyvet és a jegyzőkönyv hitelesítők hitelesítik kritika nélkül.
Az a bajom, hogy a jegyzőkönyv hitelesítők nem látják el a feladatukat, olvasatlanul írják sokszor alá a jegyzőkönyveket.
Nos a mi esetünkben pert indítottam, hogy kötelezzék a jegyzőkönyvvezetőt (aki megegyezett a kk-vel), hogy a jegyzőkönyvbe az igazat írja le. A bíróságon az ítélkező bírónő behívatott és lebeszélt a perről. Így megúsztam néhány 100 Ft-tal. Valahogy nem nagyon szeretik a bíróságok a sémán kívül eső ügyeket. Ha társasház, akkor határozat megtámadása... De mi van, ha a közös képviselő meghamisítja a határozatokat? Hogyan támadjak meg egy határozatot, amit nem hoztak?
A társasházi törvényben az is benne van, hogy két tulajdonos hitelesítse a jegyzőkönyvet. Sokszor azonban a nagyon aktív tulajdonosi képviselők (meghatalmazottak) nagyon hitelesítők akarnak lenni, arra való hivatkozással, hogy a tulajdonost képviselik. Szerintem ebben az esetben a törvényalkotó szándéka éppen az lehetett, hogy ha már a szavazásban nem kötelező személyesen részt venni, legalább itt legyen egy utolsó ellenőrzési lehetősége a tényleges tulajdonosnak.
Szerintem a felvázolt esetekben még problematikusabb a 60 napos jogvesztés.