Külterületi nem kivett telekkel kapcsolatos kötelességek

Niki2025 # 2025.12.12. 19:05

Jön Eulimen , szerintem ő jártas ebben a témában, és segít szerintem

csubuka # 2025.12.12. 17:02

Kedves Fórumozók!

Pár apróságot szeretnék kérdezni.

Alapvetően külterületi "fásítás" (fás terület) művelési ágú telkem kapcsán jól gondolom, hogy túl sok kötelességem nincs az alábbi három témában?

1. Mivel a "fásítás" nem erdő, ezért a fák kapcsán is minimális kötelességem van csak az erdőtörvény végett. Ha kidőlnek egy viharban (nem eltorlaszolva közterületet vagy szomszédot), akkor úgymaradnak... Kivágáskor bejelentési kötelezettségem volna kb., de engedélyről itt szó sincs, ez egy nébih űrlapos formalitás... de pótolni stb. nem kell fákat.
  2. Alapvetően parlagfüves nem lehet, de bármi egyéb dzsungel, elburjánzott bokor, stb. lehet rajta, nem vagyok köteles szép állapotban tartani. Egyedül a parlagfűmentesítés az amire kötelezhetne hatóság?

Amúgy évente szoktuk vágatni ahol hozzáférhető, de ha jól gondolom a kekeckedő szomszéd szerintem félreérti, hogy miről is szól a külterület... nem éppen kell ápolt pázsitot tartanom ezen a telken. Még ha azt is szeretné az érdekesen épített nagyjából kétemeletes lakóépületéből látni... vagy rosszul látom?

1. Kerítést sem kell építenem, hacsak nem volna önkormányzati rendelet rá, nemde?(TEKA alapján pl.... Ám ha volna önkoris rendelet, akkor is maximum az utcafronti és a jobb oldali (ezekkel olyan külterületi formában meg vagyunk, persze nem szép állapotban), valamint a hátsó szakasz felére vonatkozna a kötelezés, ha jól értettem ebben a témában ezt a korábbi értekezést a fórumon:

https://www.jogiforum.hu/forum/31/157803

Mivel nincs ilyen önkormányzati kötelezés külterületre nézve nálunk - ha jól tudom - így az, hogy a szomszéd mit szeretne az nem igazán kell, hogy rám hatást gyakoroljon. Ha akar valamit azt a saját pénzén a saját telkén kell, hogy elékészítse nemde? Hacsak nem jófejségből legalább a hátsó szakasz felét kifizetem... de még akkor sem a közös határra tetetném, mert akkor a jövőben rám esne a karbantartás fele is, max a saját területére engedném ezt.

Köszönöm válaszaitokat előre is, remélhetőleg nem írtam túl nagy badarságokat fent