elküldtem
Végrendelet
Kedves ObudaFan!
Elküldtem Önnek a végrendeletet emailben, kérem ha van ideje jelezzen vissza kérdésemre.
Ha fizetnem kell a tanacsdasaert akkor szívesen megteszem, csak kérem - ha azt irta, hogy küldjem át privatba - akkor legyen szives megnézni azt.
Hálásan köszönöm elore is csalaldom nevében a segítséget.
Kedves ObudaFan!
Elküldtem Önnek a végrendeletet emailben, kérem ha van ideje jelezzen vissza kérdésemre.
Ha fizetnem kell a tanacsdasaert akkor szívesen megteszem, csak kérem - ha azt irta, hogy küldjem át privatba - akkor legyen szives megnézni azt.
Hálásan köszönöm elore is csalaldom nevében a segítséget.
X ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos (h. vagyonközösség alapján) - halála esetén a végrendeleti örököst (aki nem X házastársa..) megilleti a közös vagyonba tartozó X-et illető része vagy csak a különvagyona, illetve ahol bejegyezték a nevét (és közös vagyonnak számít) ?
Köszönöm!
NA, ezen még csiszolgass egy kicsit. Különös tekintettel a "közös vagyonba tartozó X"-re.
(Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul. Aki nem tud egy kérdést általánosságban megfogalmazni, az írja le a konkrét tényállást és a konkrét problémáját.)
Szóval adott az egyik fél, aki több külterületi ingatlanban csak “ ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos “ - ha ő elhalálozik akkor végrendeletében megjelölt örökös azok 1/2 mivel (házastársi vagyonközösségben vannak )részére is igényt tarthat?
elsorolta a saját ingatlanjait(külön vagyona -nem közös) plusz beleírta, hogy az egyéb külterületi ingatlanjaim is a végrendeletben megjelölt személyé legyen(ek).
Köszönöm!
Az örökhagyó halálával a vagyona egységes egészként száll át az örököseire. De szerintem ezt tudod, valójában nem ezt akarod kérdezni. Hanem mit is?
Azt hogy az örökhagyó hazastarsa neven sok olyan kulteruleti ingatlan van amelyben tulajdonos es az orokos erre is igenyt tartana :) - mivel az örökhagyó neki szánja(szánná).
De mi a kérdés?
Ha az örökhagyó most még él, akkor ajándékozza annak, akinek akarja.
Ha már nem él, akkor ezek nyilván a hagyatékba nem kerülnek be, az örökösnek érdemes hivatkoznia rá a tárgyaláson. Ha meg tud egyezni az özveggyel, jó, ha nem, a közjegyző perindításra fogja felszólítani az örököst.
A köteles rész természetesen nem kerülhető ki.
Ha még él az örökhagyó, akkor intézze el, hogy a nevén legyenek az állítólagos nyilvántartáson kívüli ingatlanok. És nem lesz pereskedés a hagyatékon.
Hogyan intézhető el ez legegyszerűbben? Jelenleg házasságban élnek a felek, de a bejegyzést nem akarja a iny. szerinti tulajdonos (férj) - mert a feleség válna (egyébként.)
Csak peres úton van rá mód?
Ha válnak, akkor ott rendezve lesz, mindegy mit akar a bejegyzett fél.
Ha a másik fél nem hajlandó megegyezni, akkor csak peres úton.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02