Végrendelet

macika101 # 2013.10.16. 18:27

elküldtem

macika101 # 2013.10.17. 17:45

Kedves ObudaFan!

Elküldtem Önnek a végrendeletet emailben, kérem ha van ideje jelezzen vissza kérdésemre.
Ha fizetnem kell a tanacsdasaert akkor szívesen megteszem, csak kérem - ha azt irta, hogy küldjem át privatba - akkor legyen szives megnézni azt.
Hálásan köszönöm elore is csalaldom nevében a segítséget.

macika101 # 2013.10.17. 17:45

Kedves ObudaFan!

Elküldtem Önnek a végrendeletet emailben, kérem ha van ideje jelezzen vissza kérdésemre.
Ha fizetnem kell a tanacsdasaert akkor szívesen megteszem, csak kérem - ha azt irta, hogy küldjem át privatba - akkor legyen szives megnézni azt.
Hálásan köszönöm elore is csalaldom nevében a segítséget.

ucandoit # 2019.03.27. 20:45

X ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos (h. vagyonközösség alapján) - halála esetén a végrendeleti örököst (aki nem X házastársa..) megilleti a közös vagyonba tartozó X-et illető része vagy csak a különvagyona, illetve ahol bejegyezték a nevét (és közös vagyonnak számít) ?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.27. 21:49

NA, ezen még csiszolgass egy kicsit. Különös tekintettel a "közös vagyonba tartozó X"-re.

(Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul. Aki nem tud egy kérdést általánosságban megfogalmazni, az írja le a konkrét tényállást és a konkrét problémáját.)

ucandoit # 2019.03.28. 07:17

Szóval adott az egyik fél, aki több külterületi ingatlanban csak “ ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos “ - ha ő elhalálozik akkor végrendeletében megjelölt örökös azok 1/2 mivel (házastársi vagyonközösségben vannak )részére is igényt tarthat?

elsorolta a saját ingatlanjait(külön vagyona -nem közös) plusz beleírta, hogy az egyéb külterületi ingatlanjaim is a végrendeletben megjelölt személyé legyen(ek).
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.28. 07:24

Az örökhagyó halálával a vagyona egységes egészként száll át az örököseire. De szerintem ezt tudod, valójában nem ezt akarod kérdezni. Hanem mit is?

ucandoit # 2019.03.28. 15:28

Azt hogy az örökhagyó hazastarsa neven sok olyan kulteruleti ingatlan van amelyben tulajdonos es az orokos erre is igenyt tartana :) - mivel az örökhagyó neki szánja(szánná).

drbjozsef # 2019.03.28. 17:32

De mi a kérdés?

Ha az örökhagyó most még él, akkor ajándékozza annak, akinek akarja.

Ha már nem él, akkor ezek nyilván a hagyatékba nem kerülnek be, az örökösnek érdemes hivatkoznia rá a tárgyaláson. Ha meg tud egyezni az özveggyel, jó, ha nem, a közjegyző perindításra fogja felszólítani az örököst.

A köteles rész természetesen nem kerülhető ki.

Lyonee # 2019.03.28. 18:04

Ha még él az örökhagyó, akkor intézze el, hogy a nevén legyenek az állítólagos nyilvántartáson kívüli ingatlanok. És nem lesz pereskedés a hagyatékon.

ucandoit # 2019.03.28. 18:25

Hogyan intézhető el ez legegyszerűbben? Jelenleg házasságban élnek a felek, de a bejegyzést nem akarja a iny. szerinti tulajdonos (férj) - mert a feleség válna (egyébként.)

Csak peres úton van rá mód?

drbjozsef # 2019.03.29. 06:01

Ha válnak, akkor ott rendezve lesz, mindegy mit akar a bejegyzett fél.

ObudaFan # 2019.03.29. 06:02

Ha a másik fél nem hajlandó megegyezni, akkor csak peres úton.