Ági vagyonnak minősül a....?

derill # 2005.11.21. 16:44

Igen, azt jelenti az elszámolás, hogy az örökösök visszafizetik az életjáradék összegét.

Irhatsz végrendeletet, de életjáradéki szerződést nem lehet örökölni. Azt, hogy ki folytatja az életjáradéki szerződést, az esetleges halálod esetén a felek döntik el. Nyilvánvalóan kell ehhez a nagyi hozzájárulása, másrészt kell, hogy valaki folytatni akarja. Ha többen akarják folytatni, akkor jön a versenytárgyalás, ki fizet többet.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Peti_80 # 2005.11.20. 19:05

Köszi derill a gyors választ.

Mit jelent az, hog "elszámol a nagyi az örökösökkel"? A nagyi visszaadja nekik az eddig tőlem kapott életjáradékokat? Erről van szó?

Lenne még egy kérdésem. Érdemes-e végrendeletet írni, hogy halálom esetén jogutódom az apám legyen? Azaz nagyinak ne legyen semmiféle "elszámolnivalója" az örökösökkel?

Köszi: Peti

derill # 2005.11.20. 17:38

A visszterhes szerződéssel szerzett vagyon nem minősül ági vagyonnak.

Ha meghalsz, mivel van egy visszterhes szerződés, két lehetőség van. Elszámol a nagyi az örökösökkel, vagy az örökösök jogutódként folytatják az életjáradéki szerződést, tehát velük köti meg a továbbiakra.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Peti_80 # 2005.11.20. 16:38

Van egy adott életjáradéki szerződés, amelyet az apai nagymamám kötött velem lakásért. Édesapám még él, édesanyám régen meghalt. Édesanyámnak az előző házasságából van egy gyermeke (Zoli). Édesapámnak egyszem gyereke vagyok.

1. Mi történik, ha előbb meghalok, mint az apai nagymamám? Zoli is lesz az egyik örökös, mivel ő lép meghalt édesanyánk helyébe az örökös édesapám mellett (50%-50%)?
  2. Mi történik, ha az apai nagymamám halála után én is elhalálozom? Zoli ebben az esetben is örökös lesz édesapám mellett (50%-50%)?
  3. Azért kérdezek ilyeneket, mert azt hallottam, hogy az életjáradéki szerződéssel szerzett lakás nem minősül ági vagyonnak, ezért fennáll a veszélye, hogy a féltestvérem is örököljön. Ha mégis ági vagyon lenne, akkor csak az édesapám örökölné az apai nagymama lakását, akkor is, ha közben megnősülnék. Szerintetek ági vagyon vagy sem?

Köszönettel: Peti